Někdo objevil Ameriku – všiml si, že MSI přestalo vyrábět AMD Radeon grafiky. Vysvětlení je prosté. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 26 duben 2024
altMSI definitivně končí s nabídkou Radeon grafik? Zůstává jen u NVIDA. Není to úplně dobrovolné.

 

 

 

 

O tom, že nabídka MSI Radeon grafik je velmi malá až prakticky žádná, jsme informovali už před časem. MSI ze stávajících Radeon RX 7000 modelů nabízelo víceméně jen 7900 modely a 7600 non XT (a ty vydala později než všichni ostatní). Nikdy nevydalo žádnou RX 7700/7800 kartu, které jsou přitom velmi populární na trhu a jasně nejlepší karty ve středním segmentu dnes. Nicméně nyní si situace všimli i někteří větší zahraniční novináři a vydali se pátrat.

MSI totiž u dosavadních Radeon RX 7000 modelů vyhlásilo konec, a mizí z nabídky obchodů globálně. Na oficiální dotazy však MSI odpovídá vyhýbavě. Tvrdí však, že se soustředí hlavně na NVIDIA RTX karty, a že s AMD spolupracuje a je klíčovým partnerem v oblasti základních desek. Jednoznačně tak nenabízí absolutně žádné vysvětlení, proč nenabízí Radeon karty a vůbec její nabídka Radeonů v posledních letech je tak mizerná.

  • Vysvětlení je prosté a dlouho známé …

Ti, kteří znají zákulisí a sledují situaci dlouhodobě, tak přesně vědí, kde je zakopaný a pes a co se děje. MSI se „samo nerozhodlo“ nyní dobrovolně přestat s AMD Radeon kartami a soustředit se jen na NVIDIA. Není to totiž nijak výhodný krok, a rozhodně ani strategicky ideální. EVGA a další jasně ukazují, že být partnerem NVIDIA, není příliš výhodné, jste v roli nevolníka a je tedy pro všechny firmy vhodné mít diverzifikovanou nabídku a nebýt závislí jen na NVIDIA, speciálně v situaci obecného OEM výrobce, kterým MSI je a konkuruje tak ASUS, Gigabyte či ASRock. O tuto možnost být jím nadále se ovšem MSI samo v minulosti připravilo. Problém MSI je, že dnes není prioritním partnerem v oblasti Radeon GPU. A není jím z velmi dobrého důvodu. V minulosti se totiž zachovalo vůči AMD velmi nepěkně.

Jistě mnozí pamatují nechvalnou GPP kauzu, kdy si NVIDIA chtěla přivlastnit a ukrást značky a pozornost výrobců karet pro sebe. Tedy chtěla, aby třeba ASUS používal ROG nebo MSI její Gaming označení výhradně pro NVIDIA modely, jinak jim vyhrožovala problémy v dodávkách. Jinými slovy jasné zneužití postavení a potenciálně trestné. Část firem odmítla, i díky tomu se GPP dočkalo zveřejnění, i když NVIDIA se myšlenky a snahy na prosazení GPP nikdy nevzdala a co vím, tak jej prosazuje tvrdě v zákulisí stále, jen to lépe schovává a kryje. Ostatně konec EVGA je mimo jiného i kvůli tomu, jak nepěkně se NV k partnerům chová. Pak tu ale byly firmy, které GPP okamžitě podepsaly a hodily tak AMD, co by svého partnera, totálně nevybíravě přes palubu. A to byla právě MSI, která byla snad první firmou, která GPP okamžitě podepsala a začala tehdy trapně na svých stránkách schovávat své Radeon Gaming edice karet a přejmenovávat je. Plně, rychle a vědomě se tak podřídila diktátu a vydírání NVIDIA. A to je důvod, proč dnes MSI s Radeon grafikami paběrkuje a možná končí. Ne že by sama od sebe chtěla, nemá za současného stavu věcí ale na výběr.

MSI není prioritní partner pro AMD v oblasti Radeon GPU. AMD samozřejmě vzhledem k tomu, jak se vůči němu MSI zachovalo v minulosti, degradovalo jeho partnerský status již dávno a je to znát ve všech oblastech (v noteboocích i deskách). Když jsou vydávány nové AMD GPU, tak MSI nemá alokace dodávek a dostává se k nim až jako úplně poslední. Proto RX 7900 sérii uvedla výrazně později a v obchodech nikdy moc k vidění nebyly. RX 7700/7800 pak neuvedla firma vůbec, ačkoliv všichni konkurenti karty mají a patří k velmi populárním na trhu obecně. MSI se prostě vůči AMD zachovalo, jak se zachovalo a nevypadá to, že by dokázalo svůj tehdejší krok omluvit nebo jakkoliv AMD rozumně vysvětlit a vztahy firem jsou výrazně pošramocené. AMD zcela pochopitelně nemá prostě zájem o partnera, který se chová, jak se zachovalo MSI při GPP.

Samozřejmě všechno tohle výše napsané, berte jako neoficiální zákulisní vysvětlení. Ani AMD ani MSI téměř jistě nebudou věc veřejně komentovat a nekomentují ji dlouhodobě, ale v zákulisí prostě všichni máme oči a uši a není to prostě velké tajemství. MSI však spolupráci AMD potřebuje co by OEM výrobce. AMD, které nemá žádný důvod něco komentovat, však MSI vlastně zase tak moc nepotřebuje. Má jiné partnery, speciálně v oblasti grafik si na nezájem nemůže stěžovat. Dvorní hlavní „vděčnější“ partneři s velkou radostí převezmou veškeré alokace čipů, které by mělo bývalo MSI. Samozřejmě pro nás zákazníky je to škoda, v minulosti patřily MSI Radeon modely grafik k nejzajímavějším. Nyní se tedy MSI bude muset soustředit na NVIDIA nabídku, i když s ohledem na to, co všechno prozradilo EVGA o spolupráci s NV, můžeme pochybovat, že by to MSI dělalo s velkým nadšením a bylo nějak pro firmu skutečně výhodné a zajímavé. Speciálně když je známo, že NV nemá herní GPU, co by prioritu, vlastně jsou až na úplně posledním místě zájmu firmy.

Každopádně je vtipné, že tuto realitu MSI grafik objevují někteří až dnes a píší o tom, jak o objevu Ameriky :). Přitom už je to jasné 2-3 roky, minimálně od uvedení RX 7000 série, že MSI není prioritním partnerem AMD v této oblasti a že nemá podmínky ani postavení konkurenčních OEM výrobců ASUS, Gigabyte, ASRock natož prioritních partnerů Sapphire, PowerColor či XFX. Speciálně MSI může mrzet, že jeho pozici vlastně v posledních letech získal u AMD přímo konkurenční ASRock.

MSI ale stále AMD nutně potřebuje, právě co by minimálně partnera v oblasti základních desek. Proto o nich tak mluví a snaží se zdůrazňovat, jak moc si AMD cení. Ale ta absence nabídky Radeon grafik jej bude mrzet (a co vím, tak mrzí), protože má své reálné praktické výhody osazovat AMD grafiku k AMD desce stejné značky/výrobce. A tohle prostě u MSI nebude možné, takže konkurenti ASUS, ASRock či Gigabyte mají jednoznačně výhodu. Jsou a budou pro zákazníky i proto atraktivnější … přitom stačilo, aby MSI řeklo kdysi NVIDIA a její snaze zneužít a manipulovat trh, jasné ne, jako někteří další, byť ne všichni. Ale mnozí ty vztahy dokázali narovnat, MSI nikoliv a nabídka jeho produktů tomu bude odpovídat …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-30 09:42:04

Díky za vysvětlení.

Svého času byly MSI Alfa a pak MSI Bravo vedle těch od Asusu téměř jediné, které měly grafiky od AMD. A pak najednou přestal dělat nové modely jako když utne. Říkal jsem si, co za tím je.
BarbarH3MAN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-30 13:36:57
avatar
MSI - mikro šhit inc....

MSI nepouživam od čias prveho AMD ATLONA maximalne nespolahlive, kazive, zla podpora, dosky X-krat nefunguju od novoty a toto stale plati aj v sučastnosti
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 09:46:20

Jedna věc je kritika výrobce za jejich praktiky a druhá je si nestydatě lhát, že jejich desky jsou ve všech směrech špatné Ještě bych doplnil, že to bude platit i v budoucnu (pro Vás)
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 10:55:14

A neni to náhodou aj tým že amd má úplne mizive zastúpenie na trhu s grafikami, takze sa to výrobcom až tak neoplatí ako pre nvidiu, ktorá tu má absolútne dominantne postavenie? Napríklad asus strix karty vyzerajú dosť dobre a takisto amd úplne ignorujú. Ja napríklad aj chápem ten krok že ďalšiu generáciu nebudú mat AMD žiaden highend - veď aj dnes sa highend karty predávajú úplne okrajovo na hry, Nvidia má šťastie že ich karty sú výkonné pre AI a mining, takze veľa kusov sa predáva tam. No hráči tieto karty prakricky ignorujú, preto nám na pc dávajú len porty z konzole a nesnažia sa tie hry nijak vylepšiť na potencionalny výkon pc, lebo väčšina pc hráčov aj tak hra na slabších strojoch než je ps5.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 12:07:57
avatar
Nemyslim si. Ona to je takova spirala - my uzivatele co si kupujeme graficke reseni od AMD dlouhodobe vetsinou davame prednost produktum mimo "velkou trojku". Jednak je tady ta nejaka pifka od dob GPP, ale druhak taky v minulosti nebyvalo zadnym prekvapenim, kdyz designy karet od participantu GPP byly navrzene pro nvidie a na AMD karty podobnych provoznich charakteristik byly osazeny stejne chladice, jen s minimalnimi upravami - nezridka to nefungovalo zrovna idealne.. zkusenost rika, ze je lepsi vzit reseni od Sapphire, XFX, Asrocku, nebo Powercoloru a funguje to lepe - nezridka taky nebizeji drobne zajimavejsi ceny.
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-02 09:17:21

Neumíte vystoupit ze své zaslepené bubliny, drtivá většina lidí co si kupuje samostatnou grafiku absolutně neví co je nějaké "GPP", kdo je největším výrobcem karet a podobné marginálie, lidé toto prostě neřeší.
Stejně tak vy neřešíte, od jakého výrobce je elektronika ve vaší pračce, od jakého výrobce máte v autě převodovku a nebo kdo jsou tři největší výrobci zahradních traktorů na světě.
Důvod proč MSI přestalo karty od AMD prodávat je prostý, prodeje AMD karet jsou vůči Nvidii naprosto zanedbatelné, poslední výsledky to jen potvrzují, aktuální výsledky Y/Y jsou o desítky procent horší, bohužel AMD záměrně do dGPU míchá i konzolové SoC, aby nebylo vidět, jaký je to průser.
MSI opravdu AMD nepotřebuje, naopak to už tolik neplatí, MSI má komplet "gaming portfolio", takže může nabídnout monitor, grafiku, desku, skříně, příslušenství, notebooky a tak dále. No a z AMD tam tedy nyní bude maximálně procesor a deska, to není pro AMD dobré při jejich neschopnosti prodat to dobré co umí vyrobit. Gaming segment je méně senzitivní na cenu, lidé to tolik neřeší, "chtějí si udělat dobře", což je výhoda pro výrobce.
MSI si portfolio postaví klidně celé na kombinaci Intel, Nvidia, ostatně když se podíváte na nabídku notebooků, tak už to tak skoro je, s AMD mají 3, na Intelu je jich 27, ani jeden nemá grafiku od AMD a to se bavíme o oblastí které tvoří cca 70% trhu.
Otázka je co bude s grafickou divizí od AMD, její výsledky jsou žalostné, dlouhodobě a bez viditelné změny na dohled. Obávám se, že úprk OEM výrobců od Radeonů bude jen pokračovat, do těch malých objemů těžko "našroubujete" náklady, které nižší rozhodně nebudou.
n3v3r3k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-02 15:59:39

naprosty souhlas! Amd gpu divize jde postupne ke dnu. ted vysledky za prvni kvartal to jen potvrzuji.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-02 21:39:32
avatar
Jisteze mluvim ze sve bubliny, kdo dneska ne? Mluvim z bubliny uzviatelu AMD karet, narozdil od bubliny nvidia uzivatelu - jak muze pote posuzovat pohnutky AMD uzivatelu? V me bubline si AMD a nvidia v GK vpodstate uz ani moc nekonkuruji, beru je jako dva odlisne svety, ktere cili na odlisne typy uzivatelu. Stav GK divize AMD je pro mne jako jejich dlouhodobeho uzivatele mozna nejlepsi od prevzeti ATI. Mozna ze ne idealni, ale porad lepsi nez to bylo dlouhe posledni roky. Na nvidia nabidku karet koukam pouze jako na tech demo, jako potencialni zakaznik uz dlouho ne.
Ja jako uzivatel a stavitel sestav MSI opravdu k nicemu nepotrebuji a jejich nabidka mi nechybi ani trosicku (i kdyby byla, nezvazoval bych jejich provedeni AMD karty jako potencialni nakup). Dvorni vyrobci AMD karet umi dnes lepsi nereference nez velka trojka. Preji MSI hodne stesti s nabidkou ciste na intel a nvidia, ale jako zakaznika mne jejich nabidka zajimat nebude. AMD nepotrebuje prodat vice, dokonce skrz sve vyrobni kapacity ani nemuze - tech par svych zakazniku ma taky vicemene jistych, pokud bude drzet nastaveny smer. Nabidka v OEM mne nezajima, tam ja nenakupuju.

Opravdu se nemohu zbavit dojmu, ze nejvetsi problem s nabidkou AMD karet dnes maji predevsim uzivatele nvidie. Ja jsem jako AMD uzivatel spokojeny a dokonce jsem v dusledku i rad za ten jejich odklad highendu (nez vydat neco nedolazeneho) - bude zabava sledovat uzivatele nvidie, jak jim zase skokove podrazi nabidka karet. Moc rad si pockam na spolehlive dolazeni jejich multi GPU grafik pro konzumaky s vedomim, ze porad budou mit atraktivnejsi cenotvorbu nez u konkurence.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 12:45:18
avatar
ne, není ... speciálně v pozici OEM všeobecného výrobce jako je MSI si nemůžete dovolit nemít AMD grafiku, když prodáváte AMD platformu ....
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 14:26:53

no lenze u CPU a dosiek je trosku ina situacia kedze tu ma amd jasne lepsie produkty nez intel. Co sa tyka dodavatelov, napriklad spominany asus tu vobec nema modely ako formaula, apex...a celkovo ich ponuka posobi chudobnejsie pre AMD. Co potom take GPU kde sa zial tolko tych grafik z dielne AMD nepredava. A kedze tu neni ziadna ocividna vyhoda vlastnit amd cpu+gpu ako lepsie ladene ovladace voci cpu amd+gpu nvidia, tak ani nemaju ralnu potrebu. Vyrobu sustredia na to co sa najviac predava a z coho maju najvaciu navratnost. Z takehto dovodu mi dava logiku ze cpu a dosky si drzat budu no na pgu im staci nvidia.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 14:46:16
avatar
AMD Radeon jsou také objektivně nejlepší herní grafiky na trhu ve většině segmentů ....
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 18:27:07

Proč zrovna XFX nedělá grafiky od NV
Výhoda pro AMD
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-01 19:30:29
avatar
Proč by mělo? Sapphire či PowerColor taky ne, stejně jako hromada výrobcu vyrábí jen NV karty.

XFX navíc není OEM obecný výrobce PC a komponent jako je, nebo dosud bylo MSI, ASRock, GB nebo ASUS ;)

Jinak obecná nálada mezi výrobci grafik je mizerná, protože ano NV má sice zdaleka největší podíl proti AMD, ale nikdo kromě NV na tom nevydělává. Marže na NV kartách v běžných cenových hladinách jsou nižší než na AMD kartách, protože prostě NV si nechává mnohem více ... takže názor a problémy s NV, jaké měla EVGA, mají prakticky všichni NV partneři, kteří prostě s NV spolupracují dnes hlavně proto, že musí, ne že by je to nějak zvláš´t bavilo, protože jednat s NV není nic příjemného ... speciálně pro výrobce grafik, protože NV jim fakticky dnes sama přímo konkuruje se svými FE edicemi, které navíc prodává v kvalitě za ceny, které neumožňuje nikomu jinému se srovnatelně kvalitní edicí dossáhnout ;)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 180x
Komentářů: 1
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 420x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1133x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1044x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1821x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1932x
Komentářů: 3