close
rybičky

Rádi byste měli doma zvířecí společnost, ale máte alergii na zvířecí srst nebo jste zaneprázdnění a nemáte čas na každodenní venčení a neustálou péči? Pořiďte si rybičky. Jak na to?

Proč si pořídit akvárium s rybičkami?

Než se pustíme do vypisování tipů a triků, které vám pomohou stát se chovatelem akvarijních rybiček, pojďme si vyjmenovat několik důvodů, proč se do toho vůbec pouštět.

  • Jedná se o skvělý způsob, jak se realizovat a využít svou kreativitu na maximum.
  • Díky rybičkám se můžete stát majiteli domácích zvířat i tehdy, když trpíte alergií na zvířecí srst.
  • Akvárium s rybičkami je zároveň i skvělou dekorací.
  • Pouhé pozorování rybiček v akváriu je úžasným relaxem. Toto nicnedělání vás uklidní po náročném dni v práci, zabaví během deštivých dnů a přinese třeba i nějakou novou inspiraci.

Co je dobré vědět před nákupem akvária

Přestože akvaristika je skvělým koníčkem, rozhodně není zadarmo. Bude vás stát jak finance, tak i váš volný čas. Než si přinesete domů akvárium, které si začnete postupně zařizovat podle svých představ, měli byste si uvědomit, že:

  • akvaristika může být poměrně drahým koníčkem pokud se do ni ponoříte naplno a budete chtít chovat vzácné druhy ryb
  • péče o rybičky i samotné akvárium vám nezabere pět minut
  • pořízení akvária automaticky znamená i vyšší výdaje za vodu i elektřinu
  • než se do akvaristiky pustíte, budete se muset naučit hodně nových věcí

Návod na to, jak začít s chovem rybiček v akváriu

Pokud jsme vás od pořízení rybiček v akváriu prozatím neodradili, přinášíme vám návod na to, jak se do tohoto koníčku ponořit naplno. Čím začít, na co nezapomenout a bez čeho se rozhodně neobejdete?

Krok číslo jedna: Pečlivé studium

První, čím musíte začít, není nákup akvária a dalšího nezbytného vybavení, ale studium. Akvaristika nespočívá v tom, že jednou navštívíte obchod s potřebami pro akvaristiku, přinesete si domů vše potřebné a náhodně začnete do akvária pouštět rybičky. Tomuto kroku totiž předchází samostudium, během kterého si musíte zjistit, jak akvárium funguje, jak se co používá a hlavně to nejdůležitější: které druhy ryb spolu můžete chovat, aby si navzájem neublížily.

Krok číslo dvě: Připravte akvárium pro budoucí obyvatele

Jakmile si zcela osvojíte techniku akvaristiky a budete vědět, jaké druhy rybiček chcete chovat, začněte tím, že si vyberete akvárium a všechno potřebné vybavení, které zahrnuje:

  • filtr
  • topítko
  • teploměr
  • vzduchovací kamínky
  • štěrk
  • osvětlení
  • a řadu dalších

Po řádném samostudiu byste měli přesně vědět, jaké věci potřebujete a jak je správně používat. Jakmile budete mít vše potřebné doma, můžete se pustit do přípravy akvária. Jakmile bude vše připraveno, opatrně do něj napusťte vodu. S pomocí speciálních přípravků na úpravu vody lze docílít poměrně rychlých výsledků. Po 24 hodinách zkontrolujte, že vše funguje jak má.

Krok číslo tři: Přineste si domů rybičky

Ve chvíli, kdy bude vnitřek akvária fungovat jako nezávislý ekosystém a rostlinám se v něm bude dobře dařit, je čas přinést si domů rybičky, které se stanou prvními obyvatelkami vašeho akvária. Až si přinesete rybičky z obchodu domů, dodržujte následující postup:

  1. Sáček s rybičkami ponořte do akvária. To se dělá kvůli tomu, aby došlo k vyrovnání teploty vody.
  2. Poté přilejte vodu z nádrže do sáčku. Díky tomu poskytnete rybkám možnost snáze se aklimatizovat na své nové bydliště.
  3. Nyní nastává vhodný čas na nastěhování nových obyvatelek. Opatrně rybičky vylijte do jejich domova.

Krok číslo čtyři: Pečlivě sledujte život v akváriu

Konečně nastává to, na co se těší každý chovatel rybiček: sledování života pod mořskou hladinou přímo u vás doma. Kromě kochání se nádhernými barvami a pohybem rybiček nezapomínejte na:

  • pravidelnou kontrolu stavu vody
  • krmení rybiček
  • sledování zdravotního stavu ryb
  • čištění akvária

Na co si dát pozor

Aby bylo prostředí v akváriu stále v perfektním stavu, musíte vodu v něm neustále kontrolovat a pravidelně čistit. Zejména dobře si pohlídejte obsah dusičnanů a dusitanů vodě. Když dojde k jejich zvýšení, následuje prakticky okamžitý úhyn ryb v akváriu. Rybičky si zaslouží stejnou dávku péče jako ostatní domácí mazlíčci. Nezanedbávejte je, ale zároveň je nepřekrmujte.

Akvaristika je koníčkem, který je vhodný pro všechny, kdo mají estetické cítění, nebojí se nových výzev, láká je svět pod mořskou hladinou, jsou zodpovědní a rádi se učí novým věcem. Pokud k těmto lidem patříte, chov rybiček si stoprocentně zamilujete a sledování podmořského života bude odměnou za vaši těžkou práci, která chovu rybiček v akváriu předchází.

Zdroj textu: www.aquariumcoop.com, www.agroman.cz

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : chov rybiček

Komentáře k článku