Foto: Freepik

Důležitost kvalitní snídaně

Pravidelná snídaně a svačina jsou základem úspěchu v životě školáka. Nedostatek pravidelného stravování může vést ke kolísání hladiny cukru v krvi, což má za následek únavu, nesoustředěnost a nezdravé stravovací návyky. Studie již dokázaly, že kvalitní snídaně může zlepšit kognitivní schopnosti dětí, což je klíčové pro jejich úspěch ve škole.

Výzvy pro rodiče

Polovina českých rodičů nemá čas přemýšlet nad svačinami svých dětí, což může mít vliv na boj s obezitou, se kterým se potýká až 16 procent českých mladistvých. Edukace rodičů o zdravém životním stylu je klíčová, aby byli schopni předávat tyto znalosti svým dětem.

Nikdy není pozdě začít

Zdravý životní styl je možné začít budovat kdykoliv, a to i ve spolupráci se svými dětmi. Rané dětství je klíčovým obdobím pro budování zdravých stravovacích návyků, které mají vliv na dlouhodobé fyzické i duševní zdraví jedince.

Foto: Freepik

Tipy na zdravé snídaně a svačiny

Pro vytvoření vyváženého jídelníčku pro děti jsme se poradili s nutričními odborníky a přinášíme několik inspirativních tipů:

Snídaně

  • Zapékané müsli bez přidaného cukru s mlékem, jogurtem a ovocem.
  • Teplá kaše z ovesných vloček se skořicí, ovocem a oříšky.
  • Palačinky nebo lívance ze špaldové mouky s čerstvým ovocem.
  • Vejce doplněná čerstvou zeleninou na kváskovém chlebu.

Školní svačiny

  • Celozrnné pečivo s libovou šunkou, sýrem a čerstvou zeleninou.
  • Pomazánky s tvarohem, zeleninou a bylinkami.
  • Jogurt s ovocem a nepražené ořechy.
  • Ovoce nebo zelenina s dipem.

Informace o programu N4HK

Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids a motivuje rodiny a žáky k zdravému životnímu stylu a správným stravovacím návykům. V ČR byl spuštěn v roce 2015 a od té doby jím prošlo více než 140 000 dětí.

Závěr

Vytváření zdravých stravovacích návyků u dětí není pouze otázkou individuálních rozhodnutí, ale i podpory prostředí, ve kterém vyrůstají. Rodiče, školy a společnosti jako Nestlé mají společnou odpovědnost za výchovu budoucích generací k zdravějšímu životnímu stylu.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Nestlé