Zvláštní neolitické struktury objevené v Irsku zřejmě sloužily k cestě duší na onen svět

Pětice neolitických monumentů, objevená u irského městečka Baltinglass, zřejmě sloužila k pohřebním rituálům, vyjadřujícím cestu člověka k místu jeho posledního odpočinku.

30.04.2024 - Stanislav Mihulka



V hrabství Wicklow na východě Irska se nachází skupina pěti monumentálních struktur z období neolitu. Tyto struktury se v latině označují jako cursus podle výrazu pro římské dráhy vozatajských závodů. Obvykle jde o dvojici příkopů nebo linií vytvořených z dřevěných klád. Typicky mají délku 100 až 350 metrů, jsou ale známé i struktury o délce 10 kilometrů. Podle několika nalezených artefaktů zřejmě vznikly v období mezi lety 3400 a 3000 před naším letopočtem. 

Zatímco na území Anglie jsou podobné struktury vcelku běžné, v Irsku jsou naopak velmi vzácné. Nacházejí se u řady významných neolitických monumentů včetně Stonehenge, jejich původní smysl ale není příliš jasný. Jednu z mála těchto neolitických struktur v Irsku objevili badatelé v roce 2022 díky leteckému průzkumu nedaleko městečka Baltinglass v hrabství Wicklow. 

Záhadné neolitické linie

Jak vysvětluje irský archeolog James O'Driscoll z Univerzity v Aberdeenu, vzhledem k absenci většího počtu artefaktů nebo nějakých vnitřních prvků, patří cursusy k nejzáhadnějším prehistorickým monumentům této části světa.

Podle O'Driscollovy studie, kterou v těchto dnech zveřejnil odborný časopis Antiquity, má skupina cursusů u Baltinglassu rysy, které do jisté míry umožňují odhadnout jejich funkci. Čtyři z pěti cursusů souvisejí s významnými astronomickými momenty, jako je východ slunce o letním slunovratu nebo východ slunce během podzimní rovnodennosti. Tři cursusy jsou zase propojené s významnými pohřebními komplexy, přičemž je toto propojení patrné teprve po opuštění cursusu.

O'Driscoll se proto domnívá, že podél cursusů mohly kráčet pohřební průvody a tyto liniové struktury, přinejmenším ty u Baltinglassu, mohly představovat fyzické vyjádření cesty člověka k místu jeho posledního odpočinku. Napojení na slunce by podle O'Driscolla mohlo představovat symbolické znázornění putování duše ze světa živých do říše předků, nacházející se za horizontem.


Další články v sekci