S novým ročním obdobím přichází i čas na jarní očistu domova

Přidat na Seznam.cz

Jaro je v plném proudu a možná vám připadá, že je ten správný čas na kompletní úklid domácnosti. A nejste daleko od pravdy. Na jaře je vhodná doba zbavit se nefunkčních a nesloužících věcí a vzít úklid takříkajíc od podlahy. Na následujících řádcích si tedy prozradíme, jak úklid nejen naplánovat, ale také co si k němu pořídit a jak následně pořádek udržovat. Inspirace je tu!

Jak naplánovat úklid, aby byl efektivní?

Abychom náš domov uklidili na jedničku, bude to chtít i promyšlený plán. Při nahodilém úklidu je totiž velmi pravděpodobné, že nějaká místa vynecháte a zapomenete na ně. Nejdříve si tedy rozvrhněte kolik máte místností a jaké v nich máte povrchy. Na ně si pak obstarejte kvalitní uklízecí prostředky a náčiní. Úklid můžete naplánovat na čas, kdy bude doma méně členů domácnosti, popř. je můžete naopak do úklidu s vámi zapojit. Podílet se na uklízení může přeci celá rodina či skupina spolubydlících!

Jaké vybavení na úklid se nám bude na jaře hodit?

K vysmejčení domácnosti jsou důležité i správně zvolené potřeby pro úklid. Jak jsme již naťukli, přípravky a náčiní na úklid vybírejte s ohledem na povrchy v místnostech. Jiné prostředky na uklízení budete potřebovat na dřevěnou podlahu a jiné zase na lino či na dlaždice. Dřevěná podlaha si zaslouží po nějaké době např. navoskovat. Mezi základní přípravky na úklid patří přípravek na okna a na zrcadla, dále odmašťovač na troubu a na digestoř. Hodit se vám bude prachová utěrka a v neposlední řadě houbičky s hrubší strukturou, díky kterým dostanete nečistotu i z více zašlých spotřebičů či spár. Na záchod a do koupelen běžně využijeme přípravky, které působí vhodně proti vodnímu kameni. V každé domácnosti se upotřebí vysavač a mop. Pomoci si můžete např. i smart vysavačem, který lze zapnout a načasovat na dobu, kdy nejste doma.

Jak vhodně postupovat při úklidu?

Při uklízení v patrovém domě postupujeme vždy od vrchního patra k tomu dolnímu. V jiném případě bychom si úklid zbytečně prodloužili. Stejně tak shora dolů postupujeme i při utírání prachu z nábytku. Při úklidu nejdříve vysajeme domácnost. Jakmile prach usedne, můžeme začít utírat povrchy a nánosy prachu. Dále si můžeme vzít na paškál koupelnu. Dobré je nejdříve aplikovat přípravky na vodní kámen. Ty totiž musí nějakou dobu působit.

Jakým způsobem udržovat pořádek v našem domově?

Na závěr ještě něco málo k udržování pořádku v naší domácnosti. Abychom nemuseli hned za pár dnů opět gruntovat, můžeme dodržovat několik základních pravidel, které nám pomohou si pořádek v domě či v bytě udržet. Vhodné je, abychom určili věcem místo, kde patří. Na to místo pak věci vždy odkládáme. Díky tomu se nám věci na jednom místě nehromadí a nevzniká v domácnosti chaos a nepořádek. Poblíž koupelny a kuchyně je dobré mít i skříňku na houbičky či malou hadru. To pak můžeme příležitostně přes den utřít pokapanou baterii apod.. Úklid tak děláme průběžně a ne jednou za delší období, až už jsou věci příliš ušmudlané. Poblíž sprchového koutu můžete zase umístit praktickou stěrku. Díky ní se nebudou na povrchu sprchového koutu tvořit zaschlé nečistoty od kapiček vody. Jíst bychom měli vždy u stolu, aby nebyly drobky po celém bytě či domě.