Ukrajina může pokračovat v boji s Ruskem – ale „vítězství“, které chce, může být mimo její možnosti 


Na  velkém americkém serveru CNBC – 139  největším  ve  STátech  a mezi zpravodajskými  15.  největší,  vyšel  zajímavý  text  o  vyhlídkách na  výsledek ukrajinské  války. Není to redakční sloupek.  CNBC  si přizvala  dva  ukrajinské  analytiky,  aby  vydali svoje  hodnocení. Oba žijí  v Zelenskylandu, je  nutné dodat.  Takže  pokud  nechtěli mít problémy,  museli držet oficiální linku. Ale  i tak  se „odvázali“ Ostatně – přesvědčte se  sami!

Ukraine can keep on fighting Russia — but the ‘victory’ it wants might be out of reach

podle překladače

Ukrajina může pokračovat v boji s Ruskem – ale „vítězství“, které chce, může být mimo její možnosti

  • Ukrajina si po měsících politických tahanic zajistila od USA balíček pomoci ve výši 61 miliard dolarů.
  • Vzhledem k tomu, že budoucí pomoc vypadá nejistě, objevují se nepříjemné otázky, jakého „vítězství“ by Ukrajina mohla reálně dosáhnout proti Rusku.
  • Analytici říkají, že je třeba vést rozhovory o „sdílené“ vizi „vítězství“ nebo příměří.

S další tranší americké pomoci na cestě na Ukrajinu si Kyjev může vydechnout úlevou, že jeho síly dostanou nové zásoby zbraní a vybavení, aby pokračovaly v boji s postupujícími ruskými silami.

Ale vzhledem k tomu, že budoucí pomoc není jistá, analytici se ptají, jakého „vítězství“ by Ukrajina mohla reálně dosáhnout proti Rusku – zemi, která postavila svůj průmysl na válečný základ a je schopna mobilizovat další stovky tisíc mužů do války.

Zatímco dodatečná pomoc umožňuje Ukrajině pokračovat v boji proti ruským silám v krátkém úseku, „vítězství“ v blízké budoucnosti se jeví  jako  nepravděpodobná vyhlídka. A co víc, to, jak vypadá „vítězství“ pro Ukrajinu nebo její spojence nikdo neví a  může být zdrojem třenic.

„Ačkoli obnovená americká vojenská podpora pravděpodobně odvrátí potenciální vojenskou porážku v roce 2024, posledních několik měsíců jasně ukázalo nebezpečí (naprosté)závislosti Kyjeva na americké vojenské pomoci,“ říká Andrius Tursa, poradce pro střední a východní Evropu v poradenské firmě Teneo, e-mailových komentářích.

„Mezi Kyjevem a jeho spojenci také chybí společná vize o tom, co znamená ukrajinské ‚vítězství‘ a jaké kroky a zdroje by byly potřeba k jeho dosažení,“ poznamenal.

„Oficiálně má Kyjev stále za cíl osvobodit všechna území okupovaná od roku 2014, ale jen málo kdoto považuje za reálné v blízkém až střednědobém horizontu.“

Diskuse o alternativních možnostech urovnání přijatelných pro Kyjev by se mohly oživit později v roce 2024, řekl Tursa, zejména „jelikož podíl ukrajinského obyvatelstva, který je ochotný uvažovat o územních ústupcích výměnou za zastavení nepřátelství/mír, neustále roste“.

Kyjev trvá na tom, že osvobodí celé své území, které Rusko zabralo od roku 2014. To zahrnuje Krym a čtyři ukrajinské regiony, které Rusko nelegálně anektovalo v roce 2022, které se od té doby snaží „rusifikovat“ rozdáváním ruských pasů, důchodů a dávek a zároveň vymazáváním ukrajinské kultury, historie a jazyka z veřejných prostranství a škol.

Ruské vedení fakticky vsadilo svou autoritu, legitimitu a dědictví na vítězství na Ukrajině a je nepravděpodobné, že by své jednotky z jižní a východní Ukrajiny dobrovolně stáhlo. To je zejména případ východní Ukrajiny, kde se už více než deset let věnuje podpoře proruských separatistů.

Potřebná upřímnost

Analytici tvrdí, že mezi spojenci a Ukrajinou musí proběhnout „upřímný“ rozhovor, který by zmapoval, jak by mohlo vypadat vítězství, spolu s tím, jaké ústupky a kompromisy by mohly být nutné učinit v jakémkoli mírovém urovnání nebo příměří.

„Chci vidět osvobození [Ruskem] okupovaného území, ale to je velmi těžké, alespoň v tuto chvíli. Takže o tom musíme mluvit s našimi partnery a dosáhnout  jednoty s našimi partnery,“ řekl Oleksandr Musiyenko, vojenský expert z Kyjeva a vedoucí Centra pro vojenská a právní studia.

Nárůst morálky z poslední americké injekce pomoci znamená, že mezi ukrajinským vedením je v současnosti malá chuť diskutovat o potenciálním konci války, který nezahrnuje úplné vítězství, řekl Musijenko.

„Tady na Ukrajině jsou  lidé a politici trochu přecitlivělí, když o tom mluví, ale jsem si jistý, že musíme být upřímní k ukrajinskému lidu a také k našim západním partnerům, to je velmi důležité,“ řekl pro CNBC.

Nejlepším scénářem  Ukrajiny by bylo osvobodit celé své území od ruských jednotek a vstoupit do NATO a EU, „ale jsem si jistý, že musíme mluvit o různých variantách,“ řekl Musijenko. Hodně by mohlo záviset na tom,  co  způsobí na bojišti poslední americký balíček pomoci ve výši 61 miliard dolarů a zbraně a vybavení, které Ukrajině dávají – a jak velkou budoucí podporu Ukrajina získá po prezidentských volbách v USA koncem tohoto roku.

Pokud by se ruské síly podařilo v nadcházejících měsících oslabit, vyčerpat a zatlačit zpět, zejména v jižních chersonských a záporožských oblastech, pak by to podle Musijenka mohlo otevřít prostor pro rozhovory a příměří podporované spojenci. To také závisí na tom, zda Ukrajina obdrží robustní bezpečnostní a obranné záruky.

V takovém scénáři by podle něj mohla existovat určitá rovnováha sil, což by se nakonec mohlo stát prodlouženým, i když nesnadným příměřím.

„[V takovém scénáři] Ukrajinci nebudou mít tolik moci osvobodit staré území podle mezinárodní hranice a Rusové nebudou mít tolik síly obsadit další území,“ řekl.

Ukrajina by nikdy neuznala okupované území jako patřící Rusku, řekl Musijenko, ale příměří by zemi dalo čas. „Takže v tomto scénáři si Ukrajina zachová nezávislost a suverenitu, podpora Západu bude vysoká a my můžeme komunikovat s našimi partnery,“ řekl.

„Nikdy nebudeme souhlasit s tím, že toto [okupované území] by mohlo být ruským územím. Nikdo nebude souhlasit. Ale budeme jen čekat jako východní a západní Německo [před jejich znovusjednocením v roce 1990]. To by mohl být scénář, který můžeme reálně očekávat.“

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Ještě  před nedávnem  by  nic podobného  na Západě  , natož  na  Ukrajině  nikdo  veřejně  nesdělil. Čas  ovšem pokročil a  dění na  bojišti také.  Takže  nyní  variantu územních  ústupků připouští  už  i  ukrajinští experti,  které si  pozvala  CNBC.

Už  i oni veřejně  sdělují,  že  vítězství,  jak  ho prezentuje  Zelenský  je , dokonce  i ve  střednědobém  horizontu  nereálné. Že  je potřeba  si nalít  čistého vína a  zvážit  všechny  scénáře“‘!  A především, že  kolektivní Západ  se  zatím ani nepokusil definovat  svou verzi  vítězství!  To je konečně  dnes  už  dost častý  témbr, zaznívající  i  z těch nejpravověrnějších míst.

Ostatně,  sněmovna  reprezentantů,  když  část  republikánských poslanců  zradila   dlouhodobou pozici  strany  a  zcela  opustila  přání  vyřešit jižní  hranici  USA  a zabezpečit  ji proti ilegální  migraci následně  velkou většinou  hlasů  uložila  Bidenovi  že  tuším do  tří  měsíců MUSÍ  předložit  sněmovně  právě  definici  cíle amerického snažení  na  Ukrajině!!! Jinými slovy – i republikánští  zrádci  by  rádi  věděli,  co  vlastně  má  Biden a  spol. na Ukrajině  za lubem.

Nicméně  i  když  jde  o zásadní  posun ve  vnímání  ukrajinské  války, jak na  Západě, tak  v Kyjevě,  ještě  není  dost  velký. Pořád  se  mluví o porážce  Ruska, o  vstupu  do NATO, o navrácené Krymu.

Jako kdyby  Zelenský  a  jeho  soldáti  vítězili a  scházel  jen malinkatý  krůček  k zahnání  neschopných opilých mužiků  za  Ural. Jako kdyby  finance pro Ukrajinu, zbraně  pro Ukrajinu, munice  pro Ukrajinu nepředstavovaly  žádný  problém!  A  nedrhli stále  více  a více! A  to  skoro všude.  Snad s výjimkou Baltů a  ukrajinského pražsko brněnského protektorátu.

Jako kdyby  na  Ukrajině  mezi obyvatelstvem v  zázemí  panovala  obrovská  vítězná  euforie a  muži  v mobilizačním  věku se nepředháněli v  tom, kdo  dříve  uteče před  verbíři, nejlépe  do zahraničí, ale  s  vlasteneckými hesly  a písněmi s e hrnuli  sami  do verbovacích  středisek. Jako kdyby Zelenský  měl nevyčerpatelné  zásoby  lidské  síly.

Nic  z  toho neexistuje. Ale  interwievovaní  ukrajinští  experti  mluví  o konečném  vítězství,  byť  třeba  s odkladem,  o členství v NATO, o  neprůstřelných bezpečnostních  zárukách  ze  strany Západu, atd. atd.

Navíc  se má  automaticky  za  to,  že  Rusko  automaticky  kývne  na zastavení  bojů,  až se k  tomu  Zelenský a spol. potažmo  jejich západní protektoři  rozhodnou.  A  jedním dechem je  dodáváno,  že  Ukrajina  si koupí  čas. Na  znovuvybudování.

Za  sebe  říkám – naprosté sci fi.

Existují  už jen dva možné scénáře

1-rostoucí  tlak  Ruska a  další a další ztráty  Ukrajiny. Proč  y potom  Rusko  asi tak souhlasilo s nějakým příměřím, aby  poskytlo  čas  Zelenskému čas  na obnovu sil a  armády,  a totéž kolektivnímu  Západu. Kdy si je  klidně  může  vařit  v opotřebovací  válce, která  pokud se  rychle neobrátí  karta na bojišti  bude stále  a  stále  nepopulárnější  v zemích kolektivního Západu? Spojené s táty  jsou těžce  zadlužené a Ukrajinu financují  na  dluh.  Který  hrozí  globálním zřícením. Opakuji  – proč  by Moskva  souhlasila  s příměřím, když  by kromě  určitých území nedosáhla  nic  z  toho, proč  válku začala?  Nikdo  se  ani nenamáhá  odpovědět. Či dokonce  si  aspoň takový dotaz položit

2- vojenské  zhroucení  Ruska  a ukrajinské  vítězství. Opakuji, jak se  to zdá nyní nepravděpodobné,  tak v Rusku není nic  nemožného. Což  ukázal Prigožin. V takovém případě Zelenský  vyjednávat  nebude  a Západ  také  ne.  Jenže  Rusko má pořád  jaderný  arzenál. A  pro mne platí,  že  by jej v tomto,  byť v  této nepravděpodobné  variantě  použilo. Jaderná  velmoc prostě  nemůže  prohrát.  To  snad  je jasné  každému. Kromě  Zelenského, Bidena, Baltů, Dudy a  Tuska  v Polsku,  von der Leyenové, Stoltenberga a  samozřejmě  že  Fialy, Lipavského a Černochové. Plus jejich mediální  klaky. I  když  ta -viz  CNBC už  ve  víře  svaté a jediné  začíná pochybovat!!!

Ale  vítám  ten posun!!!  Vzpomínáte  na  první  články  o praskání  ledů?  Není to tak dávno, kdy  člověk  hledal každý  sebemenší náznak,  že  zdravý  rozum na kolektivním Západě  ještě  alespoň zbytkově  existuje?

Jendo je  jisté  – Rusko nebude  v žádném případě už  hrát podle západních  not. Poučení  z Minských dohod  je příliš  krvavé a nákladné!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.