Přišla vám tato SMS zpráva? Je nutné ji ignorovat, v opačném případě zaplatíte spoustu peněz

Také pomocí SMS zpráv se podvodníci snaží dostat k vašim osobním nebo platebním údajům. Smishing je nová forma phishingových útoků, které vás připraví o všechny peníze.

mobilního operátora i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Podvodníků a podvodných zpráv v online prostoru neustále přibývá. Typické phishingové zprávy, které obětem chodily emailem, už jsou však z módy. Místo nich nastupuje takzvaný smishing. Jedná se o stejný phishingový princip, akorát tentokrát obětem chodí přímo formou SMS zprávy.

Cílený smishing

Princip podvodných SMS zpráv je stejný, jako u phishingových emailů. Také smishing cílí na citlivá osobní data obětí, ke kterým se podvodníci snaží dostat pomocí přiloženého inkriminovaného odkazu. V krajních případech chtějí podvodníci získat přístup k bankovnímu účtu oběti, ze kterého následně odcizí všechny úspory. Často se přitom vydávají za známé společnosti nebo důvěryhodné instituce.

U smishingu jsou nejoblíbenější dopravní společnosti, jako je Zásilkovna, DHL, UPS nebo i Česká pošta. Obětem pak rozesílají zprávy, podle kterých nastal nějaký problém s doručením jejich balíčku. Výsledkem by mělo být kliknutí na odkaz, který oběť přesměruje na falešné stránky dopravní společnosti, kde své osobní údaje předá kyberzločincům.

smishing
iZdroj fotografie: Tony Webster from Minneapolis, Minnesota / Creative Commons / CC BY-SA

Státní instituce

Kromě dopravních společností jsou v tomto případě u podvodníků oblíbené i státní instituce. Bezpečnostní experti odhalili několik útoků, které se vydávaly za Českou národní banku, finanční úřad nebo některou zdravotní pojišťovnu. V těchto případech zase smishing sliboval vysoké příspěvky na bydlení, nové dávky nebo dokonce přeplatky na daních.

Webové stránky, na které vede přiložený odkaz, přitom dokonale imitují oficiální stránky dané instituce či společnosti, takže běžný uživatel většinou nepozná rozdíl. Oběť navíc většinou jedná z rychlého popudu, kterou v ní vyvolala lákavá vidina peněz navíc. V takové chvíli si vůbec neuvědomí, že sedla na lep podlým podvodníkům.

Jedna SMS vás může připravit o vše: Pokud vám přišla, nikdy na ni nereagujte

Nikdy neklikejte na odkaz

V takových případech je vždy důležitá opatrnost. Pokud ve vás příchozí SMS zpráva vyvolala zvědavost, zkuste se zarazit dřív, než kliknete na přiložený odkaz. Informace z SMS zprávy si raději ověřte na stránkách dané společnosti tak, že si je otevřete sami ve svém webovém prohlížeči. Jen tak budete mít jistotu, že se skutečně dostanete na oficiální stránky dané společnosti či instituce. Většinou pak zjistíte, že informace v SMS zprávě nejsou pravdivé a že se jedná o smishing.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články