Používáte doma elektřinu? Za doposud klasickou věc, kterou dělá každý, dnes hrozí brutální poplatek

Pokud plánujete přechod k novému dodavateli energií, dejte si pozor na vysoké sankce za předčasné zrušení smlouvy. V takovém případě se vám přechod nevyplatí.

sankce i Zdroj fotografie: K.Venkataramana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V dnešní nelehké době neustále hledáme způsoby, kde bychom mohli ušetřit. Jelikož ceny potravin nemáme šanci přímo ovlivnit, musíme se poohlédnout někde jinde. Většina lidí tak nejvíce řeší ceny energií, které se mohou u jednotlivých dodavatelů markantně lišit. Přechod k novému dodavateli tak není nic neobvyklého a skutečně je možné tímto způsobem ušetřit. Jediným zádrhelem mohou být vysoké sankce.

Sankce za předčasné ukončení smlouvy

Ačkoliv topná sezóna právě končí, ceny energií je nutné řešit celý rok. V posledních týdnech došlo ke značnému snížení cen elektřiny i plynu na mezinárodní burze. Díky tomu zlevňují i mnozí dodavatelé. Na nové ceny však zpravidla dosáhnou pouze noví zákazníci, zatímco stávajícím zůstává jejich zafixovaná částka. Spousta lidí proto začíná řešit přechod k novému dodavateli energií, díky kterému mohou ušetřit až 18 tisíc korun ročně. Je však nutno podotknout, že podobnou částku mohou naopak jednorázově spolknout sankce za předčasné ukončení smlouvy.

energie
iZdroj fotografie: Juandev / Creative Commons / CC BY-SA
Pozor na sankce za předčasné zrušení smlouvy u stávajícího dodavatele energií

Záleží na druhu smlouvy

Než se tedy odhodláte ke změně dodavatele energií, pročtěte si pořádně stávající smlouvu. Primárně by vás měly zajímat podmínky pro zrušení smlouvy, kde by mělo být uvedeno, zda si dodavatel za zrušení účtuje nějaké sankce a v jaké výši. Především smlouvy, které jsou sjednané na dobu určitou, bývají v tomto ohledu poměrně nevýhodné.

Dodavatelé si za předčasné zrušení smlouvy mohou kromě fixní pokuty účtovat také ušlý zisk za zbývající období, na jaké byla smlouva sjednána. Podobné sankce vás můžou vyjít na několik desítek tisíc korun a mohou dalece předčít roční úsporu, kterou byste měli u nového dodavatele. Naopak výhodné jsou smlouvy, které jsou sjednané na dobu neurčitou. Takovou smlouvu lze většinou zrušit kdykoliv a bez udání důvodu a jedinou podmínkou je dodržení tříměsíční výpovědní lhůty.

Bude do budoucna možné těžit elektřinu z bouřek? Zachycení této energie a její další použití přináší celou řadu výzev

Předčasné zrušení bez sankcí

Sankce nehrozí ani v případě, že se stěhujete a řešíte dodávku energií na novou adresu. Dalším způsobem, jak bez poplatků zrušit sjednanou smlouvu, je její vypovězení do 15. dne po zahájení dodávek. Toho můžete využít, pokud máte čerstvě sjednanou smlouvu a jiný dodavatel zrovna nabízí výhodnější ceny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články