Hlavní obsah

Nejčastější mýty o vráskách: Dají se přepít, zahnat drahým krémem a přivolat smíchem

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrásky jsou pro mnohé strašákem a symbolem stárnutí, které se snaží co nejvíc oddálit. Možná jste také slyšeli, že pokud máte mastnou pleť, bát se jich nemusíte stejně jako v případě, že budete pít hodně vody. Jak to s těmito „zaručenými“ informacemi je?

Článek

O vráskách se toho říká hodně, ale spousta toho není pravda, nebo jen částečně. Pojďme podrobně rozebrat nejčastější mýty.

Na mastné pleti se vrásky nedělají

Traduje se, že kdo má mastnější pleť, platí za to tvorbou akné, ale „za odměnu“ je bez vrásek. Je to pravda jen částečně. I když je promaštěnější a vrásky se tvoří později než u suché pleti, také se jim nevyhne. Například tvorba vrásek kolem očí není závislá na typu pleti.

Tvorba vrásek je dědičná, takže nejde ovlivnit

Lidé si často myslí, že rychlost stárnutí pokožky a tvorba vrásek je daná geneticky a nedá se během života zásadně ovlivnit. To je ale opět pravda jen do jisté míry. Genetika hraje roli v tom, kolik máte pigmentu, který ovlivňuje barvu pleti a tím pádem míru ochrany proti UV. Světlá pleť je na poškození zářením citlivější než tmavá. „A je to právě UV záření, které vede k předčasnému stárnutí pokožky a tvorbě vrásek. Je tedy zásadní pokožku před ním dostatečně chránit,“ říká kosmetoložka Natálie Živocká. Když k tomu přidáte i zdravý životní styl, vyhnete se kouření a pobytu ve znečištěném prostředí, budete zdravě jíst a dost pít, můžete vypadat déle mladší.

Používejte drahé krémy a vrásky se dělat nebudou

„Drahé“ krémy, tedy ty od renomovaných značek, mají být zárukou toho, že tvorbu vrásek omezíte. „Po padesátce je důležitá hloubková hydratace, pouze krémy ale často nestačí. Je potřeba sáhnout po dermokosmetickém ošetření pleti, které řeší jak povrchové změny na pleti, tak doplní ztracený objem a obnoví tvorbu kolagenu,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera. Naopak se v tomto věku stává, že se pokožka stává přecitlivělou a hůř reaguje i na dosud běžně používanou kosmetiku. Proto zbytečně neexperimentujte a v případě potíží se obraťte na kosmetičku nebo dermatologa.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Vrásky kolem očí vznikají bez ohledu na to, zda máte mastnější nebo suchou pleť, i když čím sušší, tím dřív se mohou objevitFoto: goodluz, Shutterstock.com

Čím víc vody, tím méně vrásek

Že je dostatečný přísun tekutin, hlavně vody, pro zdraví organismu zásadní, o tom není pochyb. A že tím v důsledku hydratujete i pokožku, je také fakt. Ale není to tak, že byste množstvím vypité vody ovlivnili vypnutí již vzniklých vrásek, zvlášť těch hlubších. To by mohly dokázat některé metody estetické medicíny, které aplikují injekcemi například kyselinu hyaluronovou dovnitř pokožky, což ji vypne. Nejlevnější omlazující kúra. Obličej omývejte vždy studenou vodou!

Smíchem si děláte vrásky

Smějete se a děláte grimasy, takže občas slyšíte, ž si tím vyrábíte vrásky? Rozhodně byste se neměli přestat smát. „Vrásky v obličeji mohou vznikat z jakýkoliv mimických grimas, mezi které patří ovšem i mluvení. Jenomže nesmát se, rozhodně není prevence proti vráskám - nejlepší prevencí je dostatečná UV ochrana kvalitní péčí o pleť. A pokud vás nějaká mimická vráska trápí, lze ji zmírnit například injekční aplikací botoxu, který na dobu pár měsíců ochromí funkci mimického svalu v místě, kde ztráta mimiky nevadí, například mezi obočím či na čele. Možností je také aplikace kyseliny hyaluronové, která propadlinu, například v oblasti nosoretních vrásek velmi dobře vyplní,“ komentuje MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Načítám