CDR.cz - Vybráno z IT

Stalkování přes videozvonek: S novou bezpečnostní aktualizací mají šmíráci utrum

Zdroj: Shutterstock

V době, kdy naše domovy stále více propojujeme s internetem, se bezpečnost stává klíčovou otázkou. Nedávné odhalení bezpečnostních chyb ve video zvoncích od společnosti Eken však přimělo k rychlé reakci nejen výrobce, ale i prodejce a regulátory.

V posledních letech se chytrá domácí zařízení stala nedílnou součástí mnoha domácností. Mezi ně patří zrovna video zvonky, které nám umožňují vidět, kdo stojí u dveří, aniž bychom museli vstát z pohodlí gauče. Avšak s rostoucí popularitou přichází i zvýšená odpovědnost za zabezpečení těchto zařízení. Nedávná zpráva od Consumer Reports odhalila vážné bezpečnostní chyby ve video zvonech vyráběných společností Eken, které byly prodávány prostřednictvím velkých online prodejců jako Amazon a Walmart.

Tyto chyby mohly umožnit hackerům, stalkerům nebo jiným nežádoucím osobám získat kontrolu nad zvonkem a na dálku sledovat obrazy z kamery. Kromě toho docházelo také k úniku domácích IP adres a názvů Wi-Fi sítí. Po zveřejnění těchto informací společnost Eken rychle zareagovala a vydala aktualizaci firmwaru, která tyto problémy řeší.

Zdroj: Shutterstock

Tento případ zdůrazňuje důležitost digitální bezpečnosti v době, kdy jsou naše domovy stále více propojeny s internetem. Zatímco je povzbudivé vidět, že Eken reagoval na zjištění Consumer Reports a opravil problémy, je zároveň znepokojující, že tyto problémy existovaly v první řadě. Je to připomínka, že výrobci a prodejci musí nést větší odpovědnost za bezpečnost produktů, které nabízejí.

V reakci na zprávu Consumer Reports také komisař FCC Geoffrey Starks vyzval zmíněné prodejce, aby vysvětlili, proč prodávali nezabezpečená zařízení, a jaké mají postupy pro řešení takových problémů. Tento krok je součástí širšího trendu volání po větší transparentnosti a odpovědnosti v oblasti kybernetických záležitostí.

Pro spotřebitele, kteří používají video zvonek od Eken nebo jiných značek využívajících stejný hardware a aplikaci Aiwit, je nyní důležité, aby si co nejdříve ověřili, že jejich zvonek používá nejnovější verzi firmwaru. Tímto krokem mohou zajistit, že jejich zařízení jsou chráněna před potenciálními hrozbami a že jejich soukromí zůstane zachováno.

V případě, že se objeví další bezpečnostní problémy, je klíčové, aby byly tyto informace rychle sdíleny s veřejností a aby byla přijata okamžitá opatření k jejich nápravě. Bezpečnost a soukromí by měly být vždy na prvním místě, a to jak pro výrobce, tak pro spotřebitele.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Stalkování přes videozvonek: S novou bezpečnostní aktualizací mají šmíráci utrum

Žádné komentáře.