Pálení čarodějnic: Lásku si pojistíte skokem přes oheň, ochranu domu zajistí drny

Právě dnes, tedy 30. dubna, nás čeká nejmagičtější noc v roce. Noc, kdy staří Keltové slavili svátek Beltain, ze kterého vzešel zvyk pálení ohňů i u nás. V tuto noc si můžete pojistit svou lásku, ale také je potřeba ochránit svá obydlí. Jak na to?

Pálení čarodějnic můžete znát i pod názvem Filipojakubská noc nebo Valpuržina noc. Tato noc je plná tajemných pověr, tradic a zvyků, které se na spoustě míst dodržují i u nás. Lidé věřili, že právě v tento den ožívají temné síly a je potřeba se proti nim chránit. Nejznámější ochranou je pálení ohňů a tradiční pálení čarodějnic. Ovšem to není jen tak.

Oheň mají mít v rukách mladí lidé

Abyste se ochránili před temnými silami zlých čarodějnic, je potřeba, aby hranici stavěli mladí lidé. Zlo se totiž čistých duší bojí nejvíc. Ohně hořely vždy na nejvyšších místech. Mladíci po setmění také vyhazovali do vzduchu zapálená košťata. Věřilo se totiž, že jim čarodějnice lítají nad hlavami a koštětem je mohou zasáhnout.

Ochrana v podobě kapradí a svěcené křídy

Lidé věřili, že pokud u sebe budou mít právě v tuto noc květ kapradí, ochrání je před kouzelným vlivem čarodějnic. Ke stejným účelům sloužily i hostie nebo svěcené křídy. Lidé chránili před temnými silami nejen sebe, ale také svá obydlí a domácí zvířata. A tak se dávaly před dveře stavení i chléva vyrýpnuté drny s trávou, protože podle pověry čarodějnice nejprve musí spočítat všechna stébla, než může vstoupit, a to do rána, kdy končí jejich magická moc, určitě nestihne. Dříve lidé také na návsi práskali bičem nebo se střílelo z pušek. Věřilo se, že čarodějnice se bojí hlasitých zvuků.

Popel z ohně je kouzelný

Oheň, který v noci plápolá a chrání před temnými silami, je kouzelný. Lidé z něj proto využívali i popel, kterým druhý den posypali pole. To jim mělo zajistit bohatou úrodu. Přes oheň se také skákalo, podle tradice měl očistit tělo od všeho zlého. A kdo si chtěl pojistit svou lásku, měl oheň přeskočit hned třikrát.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší svatební dny roku 2024: Štěstí přinese obřad v červnu, vyhněte se dubnu

Lásku přinese dávný rituál

Pokud toužíte po lásce a máte již vyhlédnutého partnera, pak prý stačí napsat jeho jméno na papír, ozdobit jej červenou mašlí, obejít oheň proti směru hodinových ručiček a hodit papír do ohně. Stejně to prý funguje i s ostatními přáními.

Zdroje: Český lidový a cí­rkevní­ rok (Alena Vondrušková), Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce - Jaro (Martin Bestajovský), Jarní­ tradinář: Od ledna do června (Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká)

Jaký bude následující měsíc podle kartářky Helen Stanku?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 5. 2024

Jste vstřícní, Berani, ale ve vztazích si často pletete pomáhání s výchovou. Máte tendenci se hodně obětovat. Dnes se možná naučíte říkat ne, když budete mít pocit, že váš partner překročil hranice toho, co mu můžete dát. Pokud to uděláte, možná znovu objevíte něco podstatného, co jste možná cestou ztratili – své ego.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.