Gérard Depardieu po obvinění ze sexuálního napadení stane před soudem

Gérard Depardieu po obvinění ze sexuálního napadení stane před soudem | Fandíme filmu
France 2
Rekapitulujeme dlouhou historii četných obvinění z obtěžování, napadení a znásilnění, jichž se herec měl dopustit.

V pondělí ráno francouzská policie krátce zadržela a vyslechla herce Gérarda Depardieuho. Úřad prokurátora oznámil, že byl herec předvolán, aby letos v říjnu stanul před soudem, kvůli obvinění ze sexuálního napadení.

Francouzská média hovoří o dvou incidentech, k nimž mělo dojít při natáčení snímků Le Magicien et les Siamois v roce 2014 a Les Volets verts v roce 2021. Prokurátor nicméně uvedl, že říjnové soudní řízení se bude týkat obvinění dvou různých žen, které herce obvinily z napadení při natáčení Les Volets verts. O druhém natáčení se nezmínil.

Depardieu je ze sexuálního obtěžování, napadení a znásilnění podezřelý dlouhodobě a opakovaně. Na začátku 90. let magazín Time tvrdil, že koncem 70. let herec poskytl interview, v němž uvedl, že se účastnil několika znásilnění a zároveň zpochybnil to, jestli znásilnění vůbec existuje. Gérardovi mediální zástupci následně buď tvrdili, že byl herec svědkem znásilnění, ale na žádném se aktivně nepodílel, anebo rovnou článek magazínu Time zpochybňovali. Redakce si za textem i navzdory soudním pohrůžkám dál stála.

V roce 2018 jej obvinila ze znásilnění herečka Charlotte Arnould. Depardieu obvinění odmítá, případ dodnes řeší francouzské soudy. Loni v dubnu vydal francouzský investigativní magazín Médiapart exposé, v němž herce ze sexuálního obtěžování obvinilo třináct dalších žen. V létě další dvě obvinění padla v rozhlasové stanici France Inter. V září Depardieuho obvinila před soudem z obtěžování herečka Hélène Darras. K incidentu mělo dojít v roce 2007, při natáčení filmu Disco, avšak letos v lednu francouzský soud případ označil za promlčený.

Obvinění Darras poprvé vyšlo na veřejnost v prosinci loňského roku, v dokumentárním snímku Gérard Depardieu: la chute de l'ogre (Gérard Depardieu: Pád zlobra), kde se rozebírala další obvinění a byly vidět záběry z návštěvy v Severní Koreji, kam se herec vypravil v roce 2018 spolu s dokumentaristou Yannem Moixem (bláznivou story celé výpravy skvěle vykreslil Le Monde). Během té se Depardieu nechal běžně natáčet při tom, jak se bez vyzvání dotýká cizích žen a trousí jejich směrem sexualizované poznámky či zvuky. V jednom ze záběrů to vypadá, že Depardieu sexuální průpovídku adresuje také směrem k desetileté dívce.

V prosinci Gerarda ze sexuálního obtěžování obvinila také španělská novinářka a spisovatelka Ruth Baza, které aktuální dění připomnělo vytěsněný nepříjemný zážitek z 90. let. Bohužel, v prosinci také zemřela Emmanuelle Debever, která spáchala sebevraždu. Debever byla jednou z vůbec prvních žen, co proti Depardieumu vystoupily, když v roce 2019 na svůj Facebook napsala, že ji sexuálně napadl při natáčení snímku Danton začátkem 80. let.

Depardieu všechna obvinění odmítá. Postavili se za něj jeho děti a jeho bývalé partnerky Karine Silla či Carole Bouquet, ale také francouzský prezident Emmanuel Macron. V prosinci se také podepsala zhruba padesátka známých herců (např. Pierre Richard, Charlotte Rampling nebo Carla Bruni). Řada signatářů nicméně svůj podpis později stáhla, když zjistili, že autorem je novinář Yannis Ezziad, napojený na francouzské ultrapravicové politiky.

Titulní foto: Gérard Depardieu v dokumentu Gérard Depardieu: la chute de l'ogre

Zdroje: Emmanuelle Debever, Le Monde, Mediapart, Le Parisien, The Hollywood Reporter, France TV, Wiki, The Guardian I, II, Deadline I, II, III, IV, V, VI

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest