Tajemství, které drží v sobě: Artura jsem vzal za vlastního, chtěl jsem mu říct, co se dělo před smrtí Ivety, říká Josef Rychtář

Artur Štaidl a Josef Rychtář
Artur Štaidl a Josef Rychtář
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 4. 2024

V pondělí uplynulo smutných deset let od skonu Ivety Bartošové (†48). Umělkyně se přesně 29. dubna 2014 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ doposud z nejasných příčin –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ rozhodla, že dobrovolně ukončí svou životní pouť, a to poměrně drastickým způsobem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ skokem pod jedoucí vlak v pražské Uhříněvsi. Zůstal po ní syn Artur a vdovec Josef Rychtář. Jak podnikatel pro ŽivotvČesku.cz uvedl, od smrti zpěvačky se s jejím synem ani neslyšel, ani neshledal. Přitom ale prý čekal, že ke komunikaci dojde.

Skon zpěvačky velmi silně zasáhl její přátele, fanoušky, ale zejména nejbližší z kruhu rodiny. Pravdou je, že Iveta Bartošová se dlouhá léta potýkala se špatným psychickým stavem. Ten se snažila tlumit léky a alkoholem.

Mnozí si vzpomenou, že se její stavy mnohdy zásadně měnily. Střídala se dobrá a špatná období –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vzestupy a pády. I když někdo z toho může vinit Rychtáře, realita je taková, že se tak dělo mnohem dříve, než ho poznala a uzavřela s ním v roce 2013 sňatek.

Josef Rychtář pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že čekal, že dojde na nějaký kontakt s Arturem po úmrtí Bartošové. Zároveň přiblížil, jaký vztah k synovi zpěvačky měl. "Bral jsem ho jako vlastního," zdůraznil.

Ke kontaktu nedošlo, i když se podnikatel domníval, že Artur bude chtít znát nějaké detaily, které předcházely úmrtí jeho mámy.

"Po úmrtí Ivetky jsem se Arturovi snažil zavolat, ale telefon byl nedostupný, měl změněné číslo. Od té doby jsem to vzdal, protože jsem neměl na něj číslo, tak jsem ho už nekontaktoval. Nestalo se ani ze strany Artura, že by mě kontaktoval. Myslel jsem si, že k tomu ale dojde, že se mě zeptá, co se v osudný den, kdy Ivetka zemřela, stalo. Jestli tam byly nějaké náznaky, příznaky nějakého rozrušení, lability a podobně, co by vedlo k tomu, že k tomu došlo. Je to ale deset let a za celou dobu jsme se ani neviděli, ani neslyšeli," vylíčil pro ŽivotvČesku.cz vdovec.

Pokud jde pak o závěry policie, která sebevraždu Bartošové šetřila, vyplynulo z nich, že šlo čistě o zpěvaččino rozhodnutí.

"Ve čtvrtek 31. července 2014 vydal hlavní vyšetřovatel v trestní věci úmrtí zpěvačky Ivety Bartošové usnesení o odložení věci podle ustanovení § 159a odst. 1 trestního řádu s tím, že po provedeném prověřování dospěl k závěru, že na smrti Ivety Bartošové se nepodílela další osoba a nebylo zjištěno, že by jí ke spáchání sebevraždy někdo pomohl, či jí k tomu pohnul," stojí v usnesení s tím, že věc byla odložena.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.