E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Monogamie jako ztráta fantazie. Jaké bychom měly vztahy bez společenských předsudků

30. duben 2024

Proč jsme tak skálopevně přesvědčení, že to, jak v současnosti funguje naše společnost, je jediná přijatelná a přirozená forma lidského soužití? Odpíráme si ze strachu z neznáma a ze ztráty kolektivní identity fantazii a flexibilitu v tom, jak se vztahujeme k druhým lidem i sami k sobě? A jak by sex a láska mohly vypadat, kdybychom se nebáli osvobodit se ze společenských klecí, ve kterých všichni žijeme?

Popkultura, příběhy, filmy, lidové průpovídky a mezigenerační „moudrosti“ nás například učí, že ženy spolu mají soutěžit. Foto: Shutterstock - Max4e Photo

Ženy se rodí do společnosti, která od nich očekává, že budou centralizovat své životy okolo romantické heterosexuální lásky cílené na jediného partnera. Současně jsme učeny, že láska, kterou chováme k našim partnerům, je jiná a důležitější než ta, kterou chováme k jiným lidem kolem nás. Očekává se, že pravá láska nám na celý život zaplní veškerá prázdná a temná místa a že je hodnotnější než lásky jiné, například platonické nebo přátelské. Protože jedině skrze heterosexuální lásku a partnerství můžeme zakládat centrální jednotky společnosti a státu: nukleární rodiny.

Ačkoli dnes už víme, že rodina jako instituce a společenská jednotka bývá zdrojem traumatu, psychického i fyzického a sexualizovaného násilí (související data nabízí například beztrestu), stále se jako společnost držíme představy, že rodina je jediná přípustná jednotka společenské organizace. Krev přece není voda a špinavé prádlo se nepere na veřejnosti. Velké množství psychického i fyzického násilí tak zůstává uzamčeno v rodinách, protože předpokládáme, že se jedná o individuální problémy, za které si tak trochu můžeme sami*y.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!