Do osmi let zanikne 300.000 pracovních míst, oznámil Jurečka. Sociolog: Dramatické odhady

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 4. 2024

Komentář: V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300.000 pracovních pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce. Je proto potřeba masivně investovat do rekvalifikací a vzdělávání, a to zejména do digitálního, řekl v pondělí při návštěvě Karlovarského kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Do roku a půl chce ministerstvo proškolit až 130.000 lidí. O rekvalifikace a kurzy je zájem i v Karlovarském kraji, meziročně se do nich hlásí asi dvojnásobek lidí, doplnil dnes ředitel Úřadu práce v Karlových Varech Pavel Kučera. Pro ŽivotvČesku.cz firemní sociolog Vojtěch Bednář uvedl, že jeho pohledem jde o dramatické odhady.

"Dnes máme poměrně přesně změřeno na základě dat od firem a i zkušeností ze zahraničí, že v příštích sedmi až osmi letech 300.000 pozic, jak je známe, dnes zanikne. A u jednoho milionu pracovních pozic dojde k výrazné změně charakteru činnosti a bude to především důsledek digitalizace, kde ty pozice budou vyžadovat digitální kompetence těch lidí," uvedl Jurečka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce ČR proto chtějí masivně investovat do lidského kapitálu a podpořit rekvalifikace a digitální vzdělávání. Vyčleněno na to je pět miliard korun. U digitálního vzdělávání chce ministerstvo v následujícím roce a půl proškolit až 130.000 lidí, kteří tak mají zvýšit své kompetence v digitálních technologiích. Vzdělání mají zajišťovat samy firmy, nevládní organizace, ale největší podíl bude ležet na úřadech práce. Pomoci v tom má i takzvaný vzdělávací e-shop rekvalifikace www.jsemvkurzu.cz. Do digitálních vzdělávacích kurzů už v Česku vstoupilo 18.539 lidí, úspěšně je dokončilo 13.379 lidí. Větší podíl z toho mají ženy.

Podle Kučery je v Karlovarském kraji větší podíl obyvatel, kteří jsou takzvaně digitálně vyloučení. To jim pak snižuje možnosti uplatnění na trhu práce. V Karlovarském kraji se do rekvalifikací zapojilo od začátku roku zhruba 600 lidí, z toho asi 450 je už dokončilo. Proti loňsku je to zhruba dvojnásobný nárůst, doplnil Kučera.

Podle Bednáře, jak uvedl pro ŽivotvČesku.cz, je rekvalifikace lidí naprosto v pořádku, ovšem pokud jde o odhad zániku pracovních míst, je k věci skeptičtější.

"Upřímně řečeno, tohle je moje práce a vůči podobným odhadům jsem hrubě skeptický. Jednak proto, že dramatické odhady do budoucna obvykle nevycházejí, protože předpokládají, že se stanou věci, které se nestanou, a jednak proto, že je velmi často dělají lidé, kteří nejsou součástí praktického života. Druhá věc je ta, že jakákoli změna průmyslu, ekonomiky, civilizace se zatím vždy děla substitučně," uvedl sociolog.

"Když například přestaly vlaky jezdit na dřevo, dřevaři se přesunuli do dolů. Když na uhlí, pak do elektráren a tak dále. Průmysl v minulosti několikrát uvěřil v to, že nastane »revoluce«, která nenastala –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ třeba takzvané »Industrie 4.0« fakticky vyšumělo a před pár lety to byl velký trend. Místo toho je pozvolný vývoj, kterému se všichni přizpůsobujeme třeba tím, že dnes se již ve školách standardně neučí, jak kácet stromy a obrábět pazourek, a v návodu k novému automobilu není, kde má mazné body," dodal pro ŽivotvČesku.cz sociolog Bednář, jak se na vyjádření Jurečky dívá.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.