Medicína

Pacienti chtějí převzít zodpovědnost za své zdraví


Kategorie: Aktuality 
30.duben 2024

 Až 80 % lidí si uvědomuje zodpovědnost za své zdraví, ale jen 20 % z nich se cítí jistých, jak k této zodpovědnosti přistupovat. Ačkoli se zdravotní gramotnost v posledních letech zlepšila, téměř polovina Čechů má gramotnost nedostatečnou. Mezi nejobtížnější úkoly patří posuzování různých možností léčby nebo využívání informací k předcházení nemocem. Hledáním řešení těchto výzev se zabýval expertní kulatý stůl koncem dubna 2024 , který pořádal a moderoval Petr Fifka, místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a kde odborníci představili praktické tipy, jak mohou pacienti využít samoléčbu ve svůj prospěch.

Kulatý stůl na podobné téma se pořádal již podruhé.  V úvodu byly představeny hlavní výhody samoléčby pro pacienty. „Samoléčba přináší mnoho příležitostí a je potřeba toto téma více otevřít ve veřejném i odborném prostoru, aby se stala běžnou a přirozenou volbou pro informované pacienty. Přináší nejen úspory pro zdravotnický systém, ale i výhody pro samotné pacienty. Léčba lehčích onemocnění prostřednictvím samoléčby ušetří pacientovi v průměru hodinu jeho času oproti tomu, kdyby se stejným onemocněním navštívil lékaře“ (z Bílé knihy z roku 2023 „Nové vymezení role samoléčby v Evropě)".

Účastníci kulatého stolu se věnovali tématu zdravotní gramotnosti obyvatel a dostupnosti ověřených zdrojů, které pacientům poskytují důvěryhodné informace.  Vedle příbalového letáku většina výrobců léčiv provozuje specializované webové stránky, kde mohou pacienti získat spolehlivé informace o správném užívání léků a zacházení s nimi. Spolehlivé informace lze vždy získat u výrobce nebo na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Zdravotnický průmysl poskytuje spotřebitelům velmi kvalitní a důvěryhodné přípravky založené na vědeckých poznatcích a inovacích, které jsou dostupné bez receptu," říká člen Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků. Zdůraznil roli lékárníků a farmaceutických asistentů, s nimiž by pacienti měli konzultovat správné užívání léků.

Lékárna je pro pacienta vždy prvním místem, kde může získat relevantní informace a podporu pro samoléčbu. Přibližně 58 % lidí v Evropě žije v docházkové vzdálenosti do 5 minut od lékárny, a tak při řešení drobných potíží najde pacient odbornou pomoc téměř na každém rohu. U samoléčby   je konzultace v lékárně velmi důležitá. Odborníci, kteří mají potřebné znalosti i zkušenosti poradí s výběrem vhodného léčivého přípravku. To je klíčové zejména v případech, kdy pacient užívá více léků najednou, vzhledem k možným interakcím."  Je důležité začít se samoléčbou včas a nečekat, až se příznaky zhorší. Zprvu je možné kontaktovat lékárníky, při déletrvajících obtížích, je nutné vyhledat praktického lékaře.

Pacienti by také měli s léky zacházet zodpovědně a dodržovat zásady správného zacházení. Za žádnou cenu nepoužívat prošlé léky. Léky po expiraci mohou ztratit svou účinnost a některé mohou dokonce vyvolat nežádoucí reakci. Prošlá léčiva vždy odnést do lékárny k správné likvidaci.

Léky musí být vždy uchovávány v původním obalu a mimo dosah dětí a domácích zvířat. Malým dětem by měly léky podávat dospělí, nikdy by nemělo dojít k tomu, aby si lék braly samy. K zodpovědné samoléčbě patří také kontrola lékárničky každých několik měsíců, zda léky nejsou prošlé.

 Experti se shodli na tzv. pěti zlatých pravidlech samoléčby:

*Samoléčbu méně závažných onemocnění zahájit včas, nevyčkávat na zhoršení   příznaků.
*Výběr vhodného přípravku a způsob jeho užívání konzultovat v lékárně. *Informace o přípravcích získávat pouze z důvěryhodných zdrojů. 
*Dodržovat pokyny z příbalového letáku nebo získané v lékárně. Nepoužívat prošlé léky.
*Dodržovat zásady správného skladování a likvidace.   Pokud potíže přetrvávají delší dobu, konzultovat praktického lékaře. 

Dle TZ

www.commlab.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová