Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Analytik: AI přinese Nvidii $40 miliard, AMD $3,5 miliardy, Intelu $500 milionů

Zdroj: Nvidia

Klíčovým prvkem, kterým si výrobci hardwaru mohou v letošním roce vylepšit rozpočet, budou prodeje AI akcelerátorů. Nejvíce si ukousne Nvidia, méně AMD a v rozpočtu Intelu se příjmy z AI zcela ztratí…

AI (a protentokrát je řeč o výkonných akcelerátorech, nikoli podpoře na úrovni procesorů nebo herních GPU) bude v letošním roce obzvlášť velké téma. Očekává se, že do kasy Nvidie nasype $40 miliard. Připomeňme, že za fiskální rok 2020 činily kompletní příjmy Nvidie zhruba $11 miliard, o rok později $17 miliard. Jde tedy o obrovský růst, který se společnosti podařilo podchytit s dostatečným předstihem, aby již na počátku této éry měla na trhu funkční hardwarové i softwarové řešení a při vzedmutí AI vlny byla již zavedenou značkou, která je vnímána jako primární volba.

AMD by příjmy z prodeje akcelerátorů měly v letošním roce přinést zhruba $3,5 miliardy, což (pů)jde na vrub zejména řadě Instinct MI300X a jejímu půlgeneračnímu vylepšením Instinct MI350X, který by podle některých zdrojů měl krom rychlejších pamětí (HBM3E) lehce inovovat i výrobní proces (5nm → 4nm). Zdá se však, že odhad ještě nepočítá s posledními zprávami o partnerství se Samsungem, které by AMD měly zajistit dodávky HBM3E, jejichž samotná hodnota bude kolem  $3 miliard. Právě HBM paměti jsou jedním z hlavních limitujících faktorů objemů výroby AI akcelerátorů.

Intel Ponte Vecchio (Intel)

Intel je v podstatně slabší pozici, jeho akcelerátor Ponte Vecchio skončil fiaskem (tak velké zpoždění, že v době uvedení nemohl konkurovat ani energetickou efektivitou, ani poměrem cena / výkon). Na letošních příjmech se proto nepodepíše prakticky nijak. Nástupce Rialto Bridge byl zrušen zcela, další generace v podobě „výpočetního APU“ (tedy řešení s integrovanými CPU jádry) bylo ořezáno na úroveň akcelerátoru (tedy bez CPU jader) a odloženo. Intel letos dostane na trh pouze novou generaci akcelerátorů Gaudi, která bude reálně v prodeji někdy ve druhém pololetí a Intelu (společně s tou stávající, která je však spíše okrajovým produktem) zajistí příjmy kolem $500 milionů (tedy 7× méně oproti AMD, 80× méně oproti Nvidii).

Tyto odhady předložil analytik při rozhovoru Bloombergu s CEO Intelu Patem Gelsingerem, který byl tázán na čerstvě zveřejněné finanční výsledky za první kvartál tohoto roku. Příjmy Intelu totiž dosáhly $12,7 miliard, což je sice lepší než první kvartál roku 2023, ovšem oproti zbytku loňského roku významný propad. Hodnota akcií Intelu po oznámení těchto výsledků spadla o ~10 %.

graph-1

Gelsinger vysvětloval, že problém není v produktech, ale v továrnách, což ilustroval nově oddělenými finančními výsledky továren (ty se za loňský rok měly dostat $7 miliard do mínusu). Realita je však taková, že $7 miliard je roční ztráta, kdežto příjem $12,7 miliard (který je např. oproti roku 2021 o $7 miliard nižší) je údaj za jeden (první) kvartál. Je jakýmsi veřejným tajemstvím, že za velkou část těchto propadů stojí ztráta části serverového trhu a pokles marží na klasických x86 serverových procesorech. To nepřímo připustil i Gelsinger, který očekává, že situaci podstatně zlepší vydání nové generace Xeonů (Xeon 6).

Intel Granite Rapids, třetí dlaždicová generace Xeonů (Intel)

Tam by skutečně mohlo dojít k citelnému zlepšení, neboť tato řada (Granite Rapids) díky 3nm procesu (Intel 3) poskočí v energetické efektivitě i počtu jader (60 → 128), byť bude stát na velkých jádrech Redwood Cove, která se v případě procesorů Meteor Lake příliš nevyznamenala. Nelze nicméně vyloučit možnost, že nepřesvědčivé IPC v Meteor Lake bylo způsobeno bugy, které se Intelu do vydání serverové verze podaří vychytat. Gelsinger dále očekává, že v letošním roce dojde i významnému zlepšení finančních výsledků továren.

Výhledy se tedy zdají být poměrně optimistické, na druhou stranu (jak jste si mohli všimnout v grafu výše), již výsledky za léto 2022 (příjem $15,3 miliard) označil CEO za finanční dno, od kterého se společnost odrazí. Reálně následovaly propady příjmů ještě podstatně níž, přičemž nad $15,3 miliardy se Intel dostal od té doby pouze jednou, ve čtvrtém kvartálu 2023 a to dočasně, neboť následoval sekvenční propad o $2,7 miliardy.

Diskuse ke článku Analytik: AI přinese Nvidii $40 miliard, AMD $3,5 miliardy, Intelu $500 milionů

Úterý, 30 Duben 2024 - 16:26 | Peter Fodrek | A k tomu toto AMD Ryzen CPUs Show Strong Sales...
Úterý, 30 Duben 2024 - 13:54 | no-X | To zrovna není nic nového, zmiňuju to ve většině...
Úterý, 30 Duben 2024 - 13:00 | tombomino | Chybicka se vloudila.. 20A.. pointa zustava...
Úterý, 30 Duben 2024 - 12:40 | Tom Buri | ja tam nic o 18a nevidim..
Úterý, 30 Duben 2024 - 12:04 | tombomino | tak zrovna dneska je clanek na CNE, ze Intel u...
Úterý, 30 Duben 2024 - 10:57 | Tom Buri | ono uz ''Lexmart''.. ((:
Úterý, 30 Duben 2024 - 10:55 | Tom Buri | na tom, kterej bude mit tsmc zrovna volnej..
Úterý, 30 Duben 2024 - 10:32 | PHiLiPZ | cokolvek co v sucasnosti vychadza na CDR serveri...
Úterý, 30 Duben 2024 - 09:55 | Pety | Otázka zní: Na kterém procesu TSMC bude vyráběn...
Úterý, 30 Duben 2024 - 09:53 | Pety | Mně to spíš než jako reklama přišlo jako recyklát...

Zobrazit diskusi