Anežka

Křestní jméno Anežka patří k oblíbeným ženským jménům. Jeho nositelka disponuje ohromnou vnitřní silou a vždy je připravena chránit své nejbližší. Budiž jí ke cti, že se nehroutí z životních karambolů a za každých okolností zůstává optimistkou.

Anežky jsou oblíbené nejenom pro svou pozitivní mysl a humor, ale současně u nich lidé oceňují ohromné sociální cítění. Jsou vždy připraveny pomáhat a doslova přenesou skálu, aby potřebným zlepšily život.

Domácí podoby: Aňa, Áňa, Any, Anynka

Nejznámějšími nositelkami tohoto jména byly Anežka Česká a Anežka Přemyslovna

Anastázie

Jméno Anastázie pochází z řeckého slova anástasis, které se překládá jako vzkříšení nebo zmrtvýchvstání. Nelze se proto divit, že nositelky tohoto jména jsou známé svou empatickou a srdečnou povahou.

Není tak časté, což je možná škoda, protože s sebou nese harmonickou a příjemnou atmosféru. Anastázie milují svou rodinu a domov, kterým jsou bytostně oddány. Jako je pro jiné alfou a omegou jejich bytí profesionální kariéra, sport a bůhvíco dalšího, Stázky se realizují v kruhu rodiny,  které poskytují jedinečnou podporu.

Domácí podoby: Stázka, Stázička, Stázinka, Nasťa, Nastěnka

Nejznámějšími nositelkami tohoto jména byly Anastázie ze Sirmia či Anastázie Nikolajevna Romanovová.

 Bohumila

Možná vás to překvapí, ale jméno Bohumila má řecký původ. Přesněji řečeno jde o překlad jména, které v originále zní Theofila, tedy milovaná Bohem nebo ta, která miluje Boha. V posledních letech se Bohumily vytrácejí a to je možná škoda.

Nositelky tohoto jména jsou velmi oblíbené zejména pro svou něžnou povahu a spoustu lásky, které mají na rozdávání. Když se jim podaří najít správného partnera, budou o něj i jejich potomky láskyplně pečovat.

Domácí podoby: Bohunka, Bohuna, Bobina, Bohuška, Míla

Nejznámějšími nositelkami tohoto jména byly Míla Myslíková nebo Bohumila Sílová.

Doubravka

Tohle krásné jméno slovanského původu se u nás objevuje spíš výjimečně. Možná si pamatujete na hlavní hrdinku Doubravku z komedie Léto s kovbojem, kterou hrála Daniela Kolářová. Předlohou ke vzniku tohoto jména bylo nejspíš slovo doubrava, což je dubový háj.

I přes méně obvyklé jméno mají jeho nositelky pestrý, zajímavý a vlastně i šťastný život. Mají rády hezké věci, přitažlivé dálky a milují nejenom lidi, ale také přírodu a hlavně zvířata.

Domácí podoby: Dobra, Dobrunka, Duběnka, Dubča

Nejznámější nositelkou tohoto jména byla Doubravka Přemyslovna.

Eleonora

Překvapivě se tohle krásné jméno u nás vyskytuje minimálně. Pravděpodobně pochází z arabského jména Ellinor, které lze přeložit jako Bůh je mé světlo. Pak asi není divu, že jeho nositelky jsou šlechetné se vším, co k této vlastnosti patří.

Eleonora považuje pomoc za samozřejmost, a to nejenom v osobní rovině, ale často působí i v různých veřejných charitách. I přes své šlechetné srdce, vnitřní i vnější krásu a noblesu může působit odtažitě a to je škoda, protože málo takových žen je kolem nás.

Domácí podoby: Eleonorka, Elena, Elenka, Nora, Lora

Nejznámějšími nositelkami tohoto jména byly Eleonora Akvitánská a Eleonora Habsburská.

 Karolína

Jméno Karolína se k nám dostalo ze staroněmčiny, kde si vzalo předlohu z latinského slova carolus neboli král. I proto bývá vykládáno jako královna. Karolína je spravedlivá a vždy bojuje proti bezpráví. Nemá to v životě lehké, ale pro svou přátelskou a čestnou povahu úspěšně čelí ranám osudu. K tomu jí napomáhá její skvělá intuice.

Na co sáhne, to se jí daří, ale jako ryba ve vodě si bude připadat v každodenním kontaktu s lidmi. Tam může být velmi úspěšná. Zajímavé je, že Karolína je jméno, které se hodí pro všechna znamení zvěrokruhu. Možná i proto je čím dál oblíbenější.

Domácí podoby: Kája, Karolínka, Karla, Karo

Nejznámějšími nositelkami tohoto jména byly Karolína Světlá a Karolína Slunéčková.

Natálie

Jméno Natálie je složeninou dvou slov dies natalis, neboli den narození a také den narození Páně. Původně tohle jméno dostávaly pouze dívky, které se narodily o Vánocích.

Oslnivě svůdná kráska tak trochu klame tělem. Sice miluje hezké věci, ráda si dopřává a díky tomu působí navenek povrchně, ve skutečnosti je to úplně jinak. Sotva byste našli věrnějšího a soucitnějšího člověka, který nade všechno miluje svého partnera, děti a rodinu. 

Domácí podoby: Naty, Natka, Natálka, Natali

 V současnosti tohle jméno nosí dvě slavné krásky, Natálie Oreiro a Natálie Portman.

Stella

Krásné křestní jméno Stela, které pravděpodobně vychází z latinského stella neboli hvězda u nás není moc rozšířené. Přitom jeho nositelky jsou obětavé, a to i na úkor vlastního pohodlí. Sympatické dámy od kolébky až po zralý věk. Lidé je milují pro jejich věčný optimismus a smysl pro humor.

Je to takový mateřský typ. Své nejbližší i přátele ráda opečovává. V její společnosti vám bude zkrátka dobře. Pro tohle všechno je ale s podivem, že její vztahy nemají dlouhého trvání.

Domácí podoby: Stelinka, Steluška, Stelunka

Nejznámějšími nositelkami tohoto jména byly Stella Zázvorková a Stella Májová.

 Zdislava

Jméno Zdislava má slovanský původ a jeden z jeho novějších výkladů znamená cosi jako zde slavná. V současnosti se tohle jméno u nás téměř nevyskytuje.

Přitom jeho nositelky jsou ženy na úrovni, na které se dobře kouká, protože jsou krásné, a také se s nimi dobře mluví, protože jsou chytré.

Zdislava bývá oblíbená pro svoji laskavou a soucitnou povahu. Snaží se pomáhat lidem v nouzi a to i v situaci, kdy na tom sama není tak úplně dobře. Jejím velkým plus je schopnost správně se rozhodovat. 

Domácí podoby: Zdiša, Zdiška, Zdenka, Zdena, Iška, Slávka

Nejznámější nositelkou tohoto jména byla Zdislava z Lemberka.

Lucie

I když se svatá Lucie spíš zmiňuje v souvislosti s nocí, význam jejího jména pocházejícího z latiny zní světlá nebo zářící. Svůj lidský přístup uplatňuje v napomáhajících profesích. Často volí profesní dráhu lékařky, psycholožky, ale pracuje i jako sociální pracovnice. 

Nositelky tohoto jména se najdou také v umění. Jelikož jsou komunikativně založené, nejsou jim cizí ani obory, kde mohou uplatnit svůj příjemný dar řeči.

Domácí podoby: Lucka, Lucinka, Lucina, Luca, Lucy

Nejznámějšími současnými nositelkami tohoto jména jsou Lucie Bílá, Lucie Vondráčková nebo Lucie Borhyová.

Zdroje: svatky.centrum.cz, www.horoskopy.cz