Pes jezevčík: Jakou má povahu a ke komu se plemeno nejvíce hodí?

Jezevčík je oblíbený pro svou povahu ale i vzhled, jeho krátké nožičky a dlouhé tělo vypadají dohromady roztomile a neodolatelně. I když je dobrým společníkem, nemusí se hodit pro každého.

pes jezevčík
Zdroj foto: kallevalkama / Shutterstock.com

Pes jezevčík (anglicky dachshund), odborně Canis lupus familiaris, i když je malý, potřebuje hodně pohybu, má sklony k přibírání, takže je potřeba mu hlídat i příjem potravy, a navíc, pokud se správně nevycvičí, může mít problém s cizími lidmi i dětmi.

Vzhled jezevčíka

Jezevčíků je více druhů, podle druhu srsti si můžete vybrat:

  • dlouhosrstý jezevčík
  • krátkosrstý jezevčík (nejčastěji hladkosrstý)
  • drsnosrstý jezevčík (hrubosrstý)

Velikostně se pak rozlišují:

  • standartní
  • trpasličí jezevčík
  • králičí jezevčík

Často se vyskytuje v jeho typické hnědé nebo černé barvě. Existuje také jezevčík merle, kdy je zvláštně zbarvený více barvami. 

Jsou to oblíbení myslivečtí psi, vydrží dlouhou běhat po lese a jen tak se neunaví. Mají totiž skvělou výdrž a člověk občas žasne nad tím, co všechno zvládnou, i když mají tak malé a krátké nožičky. Pohybu vyžadují opravdu hodně, pokud ho nemají, mohou tloustnout, a to je dost nebezpečné pro jejich zdraví, trpí nejvíce pak jejich záda.

Jezevčíci jsou ale skvělí parťáci, jsou velmi inteligentní a hodně sví. Je potřeba věnovat se jim, a hlavně, když jsou malí, potřebují výcvik a dostatek sociálního kontaktu. Jakmile si totiž jezevčíci nezvyknou na přítomnost lidí nebo malých dětí, může to v budoucnu představovat problém.

Povaha jezevčíka

Kromě toho, že jsou jezevčíci velmi inteligentní, jsou i hodně temperamentní, což může být někdy na škodu. Umí být i agresivní nejen vůči ostatním psům, ale i cizím lidem. Právě proto je velmi důležité hned od štěně jezevčíka začít je socializovat. Pokud se to povede, nebudete mít se svým jezevčíkem v budoucnu žádné obtíže.

S jejich přirozenou inteligencí jde ruku v ruce i jejich vychytralost. Pozor na to, jezevčíci si rádi svého páníčka omotávají kolem pacek, takže je důležité stanovit jim jakési mantinely. Potřebují řád a pravidla, když se je naučí dodržovat, budete spokojení vy i pes.

Jezevčíci
Zdroj foto: Liliya Kulianionak / Shutterstock.com

Proč si pořídit jezevčíka 

Jezevčíci se dají ale poměrně dobře vycvičit a naučit poslušnosti. Chce to sice trpělivost a čas, ale velmi dobře se s nimi pracuje a dobrou zprávou je, že slyší na pamlsky, takže se skutečně vycvičit dají.

Se sladkostmi to však nepřehánějte, nezapomínejte, že psi nemohou jíst sladké, protože by se jim narušila mikroflóra a měli zažívací problémy.

Jezevčíci jsou také známí tím, že jsou hodně hluční. I když jsou vzrůstem malí, umí štěkat jako kdejaký mnohem větší pes. Takže pokud si pořizujete jezevčíka do panelového bytu, musíte jej naučit, že štěkat příliš nesmí, třeba když se vydáte přes den do práce. Jinak by si sousedi mohli stěžovat.

O jezevčících se ví, že si malý vzrůst kompenzují právě svou svéráznou a temperamentní povahou, pokud se ale budete svému mazlíčkovi dostatečně věnovat, vychováte z něj milého a obětavého rodinného kamaráda.

Jezevčíci sice mají malé čertíky v očích, ale jsou to milí, chytří a věrní psí kamarádi. Při správné výchově mohou být klidně i v rodině s dětmi.

Zdroj: vse-pro-zviratka.cz, thesprucepets.com


Více o jiných plemenech psů

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.