Kvůli chybě v systému považují aerolinky stoletou cestující za dítě

Kvůli chybě v systému považují aerolinky stoletou cestující za dítě
Fotografie: unsplash.com
  • Patricia se narodila v roce 1922
  • Systémy aerolinek však její datum narození interpretují jako 2022

Vzpomínáte na dobu těsně před magickým rokem 2000? Vedle jiných témat se mimo jiné řešil problém souhrnně nazvaný Y2K. Panovala obava, že počítače, které do té doby zapisovaly rok pouze pomocí posledních dvou číslic, si po půlnoci budou myslet, že se píše rok 1900, což povede k dominovému kolapsu různých sítí. Tento problém a dobu si můžete připomenout v dokumentu Y2K: Časovaná bomba, kterou najdete na streamovací službě Max.

Nakonec žádná apokalypsa nenastala a svět tak mohl další dvě dekády budovat svou závislost na výpočetní technice. V jejich nejrůznějších zákoutích je podobný problém stále ukrytý, jak informuje reportáž BBC. Popisuje příběh 101leté Patricie, která je kvůli chybě rezervačního systému letecké společnosti stále zaměňována za dítě.

Problém vznikl proto, že systémy společnosti American Airlines zřejmě nedokážou spočítat, že Patricie se narodila v roce 1922, a nikoli 2022. Obvykle je to důvod k zasmání, ale přináší to i praktické problémy. Jednou se například stalo, že zaměstnanci letiště neměli pro ni připravený vozík v terminálu, protože očekávali dítě, které bude do letadla přeneseno. Veškeré problémy se naštěstí podařilo pomocí personálu na přepážce vyřešit.

Podle reportáže jde jen o jeden z mnoha problémů, kterými systémy aerolinek trpí. Tyto společnosti zaváděly podobné systémy mezi prvními, a tak se jejich historie datuje až daleko do dvacátého století, odkdy slouží bez větších úprav až do dnešních dnů. Další velmi častou chybou je, pokud se v jednom letu sejdou dva různí lidé se stejným jménem – druhého příchozího pak systém odmítá odbavit bez ohledu na to, že má jiné datum narození a další údaje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze