Vynikající řízek, velký jako sloní ucho: Připravte si pravý vídeňský řízek z telecí kýty, budete ho zbožňovat

Vídeňský řízek, položený na bramborovém salátu, servírovaný na černém talíři gkrphoto / Shutterstock.com

Vídeňský řízek je klasikou na menu vídeňských restaurací. Pravý Wiener schnitzel se dělá z telecí kýty, a pokud ho chcete v Rakousku připravit z jiného masa, musíte to mít uvedeno v menu, jinak riskujete soudní spor. Oblíbený řízek ovšem nepochází z Rakouska, jak bychom podle názvu mohli čekat. K našim sousedům se dostal až v 19. století. Tak si ho pojďme společně uvařit!

Přečtěte si také

Kupi slaví milion uživatelů! Soutěžíme o super ceny

Komu vděčíme za vídeňský řízek?

I když má v názvu vídeňský, pochází z Itálie, konkrétně z Milána. Zde se připravovaly smažené kotlety „costoletta milanese“, které kuchaři obalovali v mouce, vejcích a strouhance, smíchané s parmazánem.

Jak se vídeňský řízek dostal do Rakouska? Velký podíl na tom měl rakouský polní maršál Josef Václav Radecký, který na konci svého života působil v severní Itálii jako guvernér.

Radecký sám řízek ochutnal a chtěl, aby tuto vynikající pochoutku poznal i císař František Josef I. Poslal do Vídně dopis s receptem. Ovšem v císařské kuchyni neměli parmazán, řízek tak obalili pouze ve strouhance. Císaři i tak moc chutnal a chtěl jej údajně mít každý den.

Holandský řízek
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Holandský řízek

Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.

Holandský řízek
Kuřecí řízek v jogurtu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí řízek v jogurtu

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.

Kuřecí řízek v jogurtu

Jak na pravý vídeňský řízek?

Používá se na něj telecí kýta, tzv. ořech. Je charakteristický i tím, že je opravdu přes celý talíř. Plátky masa se naklepávají na tenko a někdy kuchaři používají i trik, že naříznou silnější plátek masa, který nedoříznou až do konce, a až druhý řez dokončí. Tím vzniknou prakticky dva plátky masa, z nichž po naklapání vznikne doslova „sloní ucho“.

Vídeňský řízek se smaží ideálně na přepuštěném másle a zásadně na pánvi. Toto smažení zajistí charakteristické bublinky ve strouhance, které jsou v případě vídeňského řízku žádoucí.

Tenký plátek telecí kýty Food Impressions / Shutterstock.com

Recept na vídeňský řízek

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg telecí kýty
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • máslo

Postup:

  1. Z telecího masa nakrájíme tenké plátky silné zhruba půl centimetru. Pak plátek rozklepeme v potravinářské fólii paličkou na maso.
  2. Maso lehce osolíme a obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
  3. Vídeňský řízek smažíme na vyšší vrstvě rozpáleného másla dozlatova. Podle tradice podáváme s měsíčkem citronu. Ideální přílohou k vídeňskému řízku je bramborový salát nebo vařené brambory.

Zdroje: Kupi, Lidovky, Hospodářské noviny