Sponzorováno

Jak vybrat kvalitní rotoped? 4.8/5 (15)

  • Existují různé typy rotopedů, jako jsou vertikální, horizontální nebo kombinované. Vertikální rotopedy mají sedadlo nad pedály, zatímco horizontální mají sedadlo za pedály. Zvažte, který typ vám bude pohodlnější.
  • Hledejte rotoped s robustní konstrukcí a stabilním rámem, který vydrží vaši váhu a pohyby bez sklouznutí nebo nějakého chvění.
  • Zkontrolujte, zda rotoped nabízí možnost nastavení odporu, sedadla a řídítek, aby vyhovoval vašim individuálním potřebám a umožnil vám nastavit cvičení tak, jak potřebujete.
  • Monitor či řídící panel rotopedu by měl sledovat základní údaje, jako jsou čas, vzdálenost, rychlost a spálené kalorie. Některé pokročilejší modely mohou mít i další funkce, jako je monitorování srdečního tepu nebo nabízí různé programy cvičení.
  • Investice do kvalitního rotopedu může být dlouhodobější a výhodnější než investice do levného, ale méně odolného modelu. Zvažte svůj rozpočet a hledejte rotoped s dobrým poměrem mezi cenou a kvalitou. Neberte ty nejlevnější modely.
  • Přečtěte si recenze zákazníků a doporučení od ostatních uživatelů, abyste získali představu o tom, jaký rotoped by mohl být pro vás nejlepší.
  • Zvolte renomovanou značku s dobrou zárukou, která vám dodá pocit klidu a budete mít ochranu v případě potenciálních problémů.

Podle čeho vybírat rotoped?

Podle čeho vybírat rotoped?

Rotoped je opravdu perfektní alternativní formou kardio tréninku k běhu nebo používání crossového trenažéru. Rotopedy nabízí skvělé možnosti cvičení, které je vhodné pro lidi všech úrovní zkušeností – ideální pro začátečníky i zkušené sportovce. Ale množství různých rotopedů, které je na trhu k dispozici, může být skoro až matoucí – různé druhy, značky, barvy. Který z nich je pro vás ideální? To je hodně individuální, protože každý máme jiné potřeby a máme různé cíle v našem tréninku.

V tomto článku se podíváme na různé typy rotopedů, které jsou na trhu k dispozici, na výhody, které vám rotoped může nabídnout, a na některé další úvahy o rotopedu – abyste byli plně informovaní. Pak můžete dobře rotoped vybrat.

Jaké jsou výhody používání rotopedu?

Než se rozhodnete, který rotoped je pro vás ten pravý, je důležité nejprve znát výhody a účely rotopedu, abyste věděli, zda je v souladu s vaším celkovým tréninkovým plánem.

Rotoped je skvělý způsob, jak shodit nějaký ten tělesný tuk a zároveň posílit srdce, plíce a svaly. Skvělé na rotopedu je hlavně to, že zatěžuje vaše klouby mnohem méně než některé jiné typy kardio zařízení, přesto poskytuje vynikající kardiovaskulární trénink. Níže shrnu největší výhody rotopedu.

Zlepší vaše kardio cvičení

Jízda na kole je fantastický způsob, jak rozbušit srdce. Kardiovaskulární (kardio) nebo aerobní cvičení, jako je jízda na kole, posílí vaše srdce, plíce a svaly a zároveň zvýší průtok krve a distribuci kyslíku v těle. V důsledku toho mohou tyto aktivity prospívat vašemu celkovému zdraví různými způsoby, jako například:

  • Zlepšená koncentrace a paměť
  • Nižší krevní tlak
  • Lepší spánek
  • Lepší nálada
  • Nižší úrovně stresu
  • Více energie

Rotoped je skvělý způsob, jak shodit pár kilo navíc

Cvičení na rotopedu dokáže spálit více než 600 kalorií za hodinu, v závislosti na intenzitě vašeho cvičení a vaší tělesné hmotnosti. Pokud chcete shodit pár kilo, cyklistika i rotoped jsou skvělé způsoby, jak dosáhnout svých cílů. Spojte své pravidelné cvičení na rotopedu se zdravou stravou a budete na cestě k dosažení své cílové hmotnosti během okamžiku.

Při jízdě na rotopedu při střední intenzitě (asi 12–14 km/h) může průměrně vážící dospělý člověk spálit kolem 400-600 kalorií za hodinu. Při intenzivnější jízdě, jako je intervalový trénink, může být kalorický výdej vyšší, a to až kolem 700-1000 kalorií za hodinu u průměrně vážícího dospělého.

Rotoped nezatěžuje klouby, jako třeba běh

Bolest kloubů je v dnešní době celkem běžným problémem mnoha lidí, zejména těch, kteří jsou relativně neaktivní. Jízda na rotopedu je cvičení, které jen minimálně zatěžuje vaše klouby, takže je ideální volbou pro ty, kteří mají problémy s klouby nebo jiné zdravotní potíže. Výzkum ve skutečnosti ukázal, že trénink na rotopedu může být prospěšný i pro lidi s artritidou, protože pomáhá udržovat a zlepšovat pohyblivost kloubů.

Rotoped je vhodný pro všechny úrovně sportovců

Ať už na své fitness cestě teprve začínáte nebo jste ostřílený sportovec, rotoped je pro vás tak i tak perfektním vybavením. Můžete si vybrat z mnoha typů rotopedů a cvičit při různých intenzitách, takže si můžete najít takový rotoped a takovou formu cvičení, která odpovídá vaší aktuální kondici. Pak postupně zvyšujte intenzitu, jak budete fit. Díky tomu jsou rotopedy vynikající volbou pro ty, kteří chtějí začít svou cestu k lepšímu zdraví, aniž by se zahlcovali extrémně namáhavým cvičením.

Posiluje svaly na nohou

Cyklistika i rotoped jsou skvělým způsobem, jak zpevnit a posílit svaly nohou. Při jízdě na kole využíváte všechny hlavní svalové skupiny na nohou, včetně kvadricepsů, hamstringů a lýtkových svalů. To může ve finále pomoci zlepšit vaši celkovou sílu – a silné nohy vám jednoznačně mohou pomoci i při vašich dalších fitness aktivitách.

Jaké typy rotopedů jsou na trhu k dispozici?

Nyní, když jsme si prošli některé z mnoha výhod, které může trénink na rotopedu nabídnout, prozkoumáme hlavní různé typy rotopedu.

Existují tři hlavní typy rotopedu: klasické, ležící a spin/studio kola. Pojďme se na každou z nich podívat podrobněji:

Klasické rotopedy

Klasický (stojací) rotoped je nejběžnějším typem na trhu. Připomíná tradiční jízdní kolo s malým sedlem a dvěma pedály. Tyto rotopedy jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají kardio cvičení, protože nabízí vynikající možnosti pro aerobní cvičení.

Ležící rotopedy (horizontální rotopedy, recumbenty)

Recumbenty jsou ideální pro rehabilitační cvičení, je velmi pohodlný a nezatěžuje klouby. Recumbent s opěrkou poskytuje pohodlnější posez s opřenými zády a je ideální jak pro trénink kondice a hubnutí, tak pro rehabilitace po úrazech.

Takto vypadá recumbent

Takto vypadá recumbent

 

Ležící rotoped je navrženo s ohledem na pohodlí. Má velké sedlo a opěradlo, takže je ideální pro ty, kteří chtějí, řekněme, uvolněnější a pohodlnější cyklistický zážitek. Recumbenty jsou skvělé pro ty, kteří se chtějí zaměřit na svaly spodní části těla, protože kladou větší důraz na kvadricepsy a hamstringy než na klasické rotopedy. Jsou také ideální pro lidi s bolestmi kloubů, protože méně zatěžují klouby než jiné typy rotopedů.

Sponzorováno

Namísto toho, aby byly pedály přímo pod uživatelem, jsou pedály umístěny vpředu, takže tyto horizontální rotopedy jsou vhodnější pro osoby se sníženou pohyblivostí nebo osoby, které mají problémy se spodní částí zad.

Horizontální rotopedy jsou také vynikající pro budování síly nohou, protože záda a horní část těla jsou podepřeny, takže nohy musí pracovat tvrději bez pomoci pohybu trupu a horní části těla. Vzhledem k tomu, že existuje méně svalových skupin, které je třeba zapojovat, jsou tyto horizontální rotopedy ideální pro jedince s nějakým zraněním.

Spinning / fitness kola

Spinningová kola jsou typem rotopedů, které jsou oblíbené hlavně ve fitness studiích. Vyznačují se těžším setrvačníkem, který dává kolu realističtější cyklistický zážitek – díky tomu jsou ideální pro ty, kteří chtějí napodobit pocit z jízdy na skutečném kole. Spinningová kola lze na trhu najít ve vzpřímeném (klasickém) i ležícím provedení, takže si můžete vybrat takový, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Spinning rotoped

Spinning rotoped

 

Jak vybrat rotoped?

Rotopedy se liší od značky k značce a modelu od modelu, takže je důležité vědět, na co si dát pozor – abyste ze svého tréninku vytěžili maximum. Co si na rotopedu „pohlídat“?

Úrovně odporu

Jedním z nejdůležitějších faktorů, na který byste se měli při nákupu rotopedu dívat, je velikost odporu, který rotoped nabízí. Úrovně odporu rotopedu vlastně určí, jak náročný trénink může být. Většina rotopedů samozřejmě nabízí různé úrovně zatížení (odporu), takže můžete vždy s klidem nastavit takovou míru zatížení, která odpovídá vaší aktuální kondici.

Pokud však plánujete používat svůj rotoped pro intenzivní intervalový trénink, je důležité se ujistit, že má rotoped na výběr širokou škálu úrovní odporu. To je pro vás určitě důležité. Je tedy ideální si rotoped ještě před nákupem vyzkoušet, abyste věděli, jak se dá odpor regulovat a zda vám síla odporu vyhovuje.

Řídicí panel

Dalším důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je řídící panel rotopedu. Toto je ta část rotopedu, na které sledujete svůj pokrok a sledujete své statistiky. Panel či display by měl být snadno použitelný a měla by nabízet všechny informace, které potřebujete ke sledování vašeho pokroku. Měl by mít také časovač, abyste měli přehled o délce tréninku. V závislosti na rotopedu bude mít konzola různé úrovně technologie – takže stojí za to prozkoumat různé druhy aplikací, které jsou k dispozici. Rotoped vám může ukazovat rychlost jízdy, spálené kalorie, srdeční tep a další informace.

Hmotnostní limit stroje

Dalším důležitým faktorem je hmotnostní limit rotopedu. To určuje, jak těžkou osobu rotoped unese. Pokud máte nadváhu, je důležité se ujistit, že má kolo vysoký hmotnostní limit, aby jednoduše unesl vaši váhu. Nový rotoped asi „rozsednout“ nechcete.

Značka a model rotopedu

Než si koupíte rotoped, vyplatí se udělat průzkum značek rotopedů. Různé značky mají různé výhody a mohou mít i specifické funkce; některé značky rotopedů třeba mají větší odolnost než jiné, zatímco jiné značky jsou třeba vhodnější pro vysoce intenzivní tréninky. Důležité je také zvážit, jaký model si pořídíte. Ve srovnání se staršími verzemi budou novější modely obvykle mít vylepšenou technologii, vylepšené bezpečnostní mechanismy a lepší řídící panely pro zpětnou vazbu o cvičení.

Vyplatí se určitě podívat na recenze na recenzních webech (heureka třeba), nebo se podívejte do skupin na Facebooku. Prostě hledejte zpětnou vazbu a značkách rotopedu, kde se jen dá.

Odolnost rámu

A konečně, před nákupem byste měli zvážit životnost a odolnost rámu rotopedu. Rám by měl být vyroben z hodně odolných materiálů, které vydrží pravidelné používání. Pokud plánujete své kolo používat často, vyplatí se investovat do modelu s odolnějším rámem.

Zvažte, kolik lidí bude rotoped používat

Pokud bude rotoped používat více lidí, měli byste si pořídit rotoped, který má nastavitelnou výšku a pohodlné sedlo. To umožní jezdcům jakékoliv výšky snadno rotoped používat. Je důležité, abyste se vy i ostatní uživatelé cítili na svém stroji pohodlně, abyste jej mohli dobře a dlouhodobě používat. Pokud se nebudete při jízdě cítit komfortně, cvičit na rotopedu prostě nebudete. Tak to je.

Zvažte, jde bude rotoped stát

Velikost rotopedu, který si koupíte, bude určovat, kam ho v domácnosti můžete umístit. Pokud nemáte doma mnoho místa, může být dobrou volbou klasický menší rotoped, protože je prostorově úsporný. Pokud máte místa více, větší spinningové kolo nebude problém. Před zakoupením stroje doporučuji určitě změřit prostor, kam chcete rotoped umístit. Obecně platí, že rotoped vyžaduje asi tak stejné množství prostoru jako jednolůžková postel.

Co doporučuji já? Co je u rotopedu nejdůležitější?

Je důležité zajistit, aby byl rotoped či stacionární kolo stabilní. Určitě nechcete rotoped, který se při jízdě posouvá tam a zpět – z bezpečnostních důvodů, z důvodů pohodlí a dokonce z důvodů hluku. Podívejte se na videa lidí, kteří na daném rotopedu jedou, abyste si ověřili, zda rotoped vypadá robustně a nekýve se. Když šlapete (jak sedíte, tak stojíte ze sedla), rotoped by se neměl pohybovat. Měl by zůstat pevně usazen na podlaze. Pokud nevypadá stabilně nebo jako by neunesl vaši váhu, pak ho nekupujte. Doporučuji také zkontrolovat hmotnost rotopedu: Čím je těžší, tím vyšší je šance, že bude robustní a stabilní.

Rotoped také musí být snadný pro obsluhu a nastavení. Na řídícím panelu by měl mít jednoduché uživatelské rozhraní. Pokud není snadné porozumět tomu, jak si vybrat nastavení zátěže, změnit nastavení atd., může to skončit tím, že váš trénink bude více stresující, místo toho, abyste jej optimalizovali. Větší obrazovka vám pomůže vcítit se do toho, jako byste byli skutečně ve fitness studiu. Zábavné je také vyzkoušet si jízdu scenérií na velké obrazovce. Místo vestavěné video obrazovky je ale také užitečný držák pro telefon nebo tablet. Vestavěné prvky i držáky by měly být umístěny nad řídítky, nejlépe nastavitelné, aby byly v pohodlné úrovni očí.

A co ještě potěší? Nezapomeňte na místo pro svou vodu. Zejména pokud plánujete jezdit často a po delší dobu, možná budete chtít rotoped, který má držák na láhev s vodou.

A nyní budu mluvit ze zkušenosti. Pozor na hluk. Hledejte rotoped, který během provozu nevytváří mnoho hluku, což může rušit pozornost, sousedy nebo spolubydlící. Opět, zkuste si rotoped v prodejně před nákupem, abyste věděli, jak moc velký hluk dělá.

A co vy? Jaký rotoped máte doma vy a jak se vám na něm jezdí? Jste spokojeni s jeho výběrem? Napište mi do komentářů, budu ráda.

A dále si přečtěte

VIDEO: Jak vybrat správně rotoped? Podle čeho?

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva