Súdán na pokraji kolapsu, jednání ve Francii vedlo ke schválení dárcovské pomoci

Humanitární organizace varovaly, že vzhledem k přetrvávajícímu konfliktu Súdán balancuje na pokraji kolapsu a čelí bezprecedentní humanitární krizi, kterou zbytek světa do značné míry ignoruje.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk varoval před další eskalací násilí v Súdánu,  kdy “strany konfliktu vyzbrojují civilisty a do bojů se zapojují další ozbrojené skupiny”. Od začátku občanské války byly zničeny tisíce domů, škol, nemocnic a dalších životně důležitých civilních objektů, což “uvrhlo zemi do vážné humanitární krize a vytvořilo největší krizi vysídlení na světě”, varuje úřad a dodává, že téměř 18 milionů lidí čelí akutnímu nedostatku potravin, z toho 14 milionů dětí, a více než 70 procent nemocnic přestalo fungovat v souvislosti s nárůstem infekčních onemocnění.“ Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) trpí nejméně 37 % obyvatelstva africké země hladem. Organizace Save the Children dokonce varovala, že v nadcházejících měsících může na podvýživu zemřít přibližně 230 000 dětí, těhotných žen a novorozenců. Generální tajemník OSN Antonio Guterres navíc upozorňuje, že v zemi jsou potenciálně páchány “zločiny proti lidskosti”, a dodal, že nedávné zprávy o eskalaci nepřátelských akcí v El Fasheru, hlavním městě Severního Dárfúru, jsou “novým důvodem k hlubokému znepokojení”. Dochází k napadání a vypalování vesnic a konflikt se nadále rozšiřuje.

Výše uvedená varování přicházejí v době, kdy se ve Francii během dubna konala dárcovská konference, podle slov francouzského ministra zahraničí Stéphana Séjourného s cílem podpořit pokusy o zprostředkování, zlepšit koordinaci mezinárodního společenství a poskytnout podporu súdánským civilistům. Pro samé zprávy o válce na Ukrajině a v Gaze by veřejnost na Súdán neměla zapomínat. Diplomaté a humanitární skupiny se tak sešli v Paříži, aby shromáždili podporu a francouzský prezident Macron vzápětí oznámil, že světoví dárci přislíbili 2,1 miliardy dolarů na pomoc válkou postiženému státu. Macron uvedl, že pomoc půjde na potraviny, vodu, léky a další naléhavé potřeby, aniž by uvedl konkrétní časový harmonogram. “Dnešní mobilizace, celá naše přítomnost, je jasným signálem, který vysíláme bojujícím stranám. Z úcty k mezinárodním humanitárním právům a k ochraně civilního obyvatelstva vyslovujeme slavnostní výzvu,” řekl Macron na konferenci. Nejvyšší diplomatičtí představitelé, úředníci OSN a humanitární agentury  pak vyzvali súdánské válčící strany, aby zastavily útoky na civilisty a umožnily přístup humanitární pomoci, a vyzvali k okamžitému mezinárodnímu zprostředkovatelskému úsilí o dosažení míru. Pařížského setkání se zúčastnili členové súdánské občanské společnosti, súdánská armáda ani její konkurenční polovojenské jednotky však zastoupeny nebyly.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.