Daňový návrh lidovců snad spadl z nebe, nechápe Bartoš. Zbláznili se, rýpla si i Dostálová

Ivan Bartoš a Klára Dostálová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (17)

To někde spadlo z nebe, prohlásil o návrhu lidovců na zvýšení sociálních odvodů pro bezdětné lidi starší 35 let předseda Pirátů Ivan Bartoš v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Návrh ho prý zvedl ze židle. Zvýšení odvodů kritizuje také opozice. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO) má za to, že se lidovci úplně zbláznili. Poslanec Karel Haas (ODS) zmínil dokonce možnou protiústavnost.

Lidovci v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou navrhují, že by lidé bez dětí nad 35 let měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Naopak lidem se dvěma a více dětmi by podle návrhu KDU-ČSL měly odvody klesnout. S tím ale nesouhlasí ani všechny koaliční strany.

Ostře se proti návrhu v nedělní Partii Terezie Tománkové vymezil například předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Mně přišlo, že to někde spadlo z nebe. Ať se to zase vrátí tam, kde to bylo,“ podivoval se pirátský vicepremiér.

K TÉMATU: Vyšší odvody pro bezdětné? Proti jsou jen ti, kteří se bojí, že shoří planeta, říká ekonom

Lidovecký návrh pak označil za nesmysl. „Myslet si, že vyřeším problém nižší porodnosti tím, že vyšikanuju lidi, kteří nemají, nemůžou mít nebo nechtějí mít děti tím, že jim zvýším odvody, to je přece úplný nesmysl,“ míní Bartoš. Dodal, že ho návrh zvedl ze židle.

Opozice: Lidovci se asi zbláznili

Negativní postoj k návrhu KDU-ČSL má také hnutí ANO. „Nechci použít žádné opravdu velmi expresivní výrazy, ale to se snad lidovci úplně zbláznili. Vláda nejprve konsolidačním balíčkem zařízne rodiny a pak přijdou s nápadem, že vlastně ty peníze dají rodinám s dětmi na úkor jiné skupiny obyvatel? To je něco tak absurdního, že my vůbec nebudeme ochotní se o tom bavit, natož abychom to někde podporovali,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO). Podotkla, že jde podle ní o vrchol drzosti.

Podle poslance Karla Haase (ODS) nemá návrh lidovců šanci na úspěch. „S velkou mírou pravděpodobnosti odhaduji, že tento návrh kolegů lidovců podporu nezíská. Diskriminovat daňově lidi, kteří svobodně buď nechtějí mít děti, anebo je mít nemohou, nám připadá jako úplně špatná cesta,“ uvedl Haas.

Zároveň podotkl, že má i pochybnosti o souladu s ústavním pořádkem. „Ta otázka ústavnosti nebo neústavnosti, zejména z pohledu proporcionality, kterou musíte měřit každé daňové opatření, by tam mohla být,“ zmínil poslanec ODS.

Podle Jurečky se lidé chovají egoisticky

„Jestli něco jako lidovci máme v naší DNA, tak je to solidarita, ale také zodpovědnost,“ uvedl Jurečka na čtvrteční konferenci o prosperitě rodin v Praze. Zmínil také, že se řada lidí začala chovat egoisticky a že se důchod vypočítával podle toho, kolik člověk vydělával, ne podle toho, kolik vychoval dalších plátců. Už po svém nástupu na ministerstvo několikrát zopakoval, že rodičům by měla k zajištění důstojného důchodu od státu stačit výchova dětí a bezdětní by si měli na stáří víc naspořit. Poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL) uvedl, že se zvyšováním výdělků se podíl slevy na děti na mzdě snižuje, stát ale z vyšších příjmů získá víc. Podle Kohajdy by to „mělo být některým skupinám vráceno“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát přispívá ministru Bekovi 57 tisíc korun na bydlení. Podle experta je to moc

Tagy:
Marian Jurečka rodina Terezie Tománková Klára Dostálová KDU-ČSL Ivan Bartoš Partie Terezie Tománkové důchody ANO 2011 Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Karel Haas