Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejstarší trenér pokračuje. Koubek povede Plzeň i v následující sezoně

Plzeňský kouč Miroslav Koubek v utkání s Fiorentinou. foto: AP

Nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek povede fotbalisty Viktorie Plzeň i v následující sezoně. Dvaasedmdesátiletý matador prodloužil smlouvu o další rok. Klub, který Koubek letos dovedl do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy a v domácí soutěži s ním skončí nejhůř třetí, čeká v závěru sezony ještě finále českého poháru se Spartou.
  9:33aktualizováno  9:40

Kdyby v něm Viktoria na domácím stadionu ve Štruncových sadech ve středu 22. května uspěla, povýšila by už tak mimořádně úspěšnou sezonu.

Koubek po sedmdesátce prožívá nejlepší trenérské časy kariéry.

Každým dnem posouvá vlastní rekord, protože už dávno se stal nejstarším aktivním koučem v historii nejvyšší tuzemské soutěže. Po sedmdesátce v Česku trénoval už jen Václav Kotal, který letos v únoru ze zdravotních důvodů skončil v Hradci Králové.

To nezmar Koubek se cítí dobře. Prvního září mu bude třiasedmdesát, ale do důchodu se ještě nechystá.

„Vážím si důvěry, kterou mi klub vyjádřil, i podpory fanoušků. Zároveň mám po roční práci pozitivní pocit ze vzájemné spolupráce s týmem i s kolegy z realizačního týmu,“ řekl pro klubový web, který o jeho pokračování oficiálně informoval v úterý dopoledne.

„Věřím, že navážeme na práci, kterou jsme započali v aktuálním ročníku a pokusíme se ji ještě o kus posunout,“ pokračoval Koubek, který v aktuální sezoně brilantně zvládl dlouho odkládanou plzeňskou přestavbu. Do kádru zabudoval neokoukané tváře. Z Hranáče, Dweha a dalších se stali důležité postavy úspěšné sezony.

„Kromě toho jsme zažili mimořádnou cestu pohárovou Evropou, čeká nás finále Mol Cupu a v létě máme jistotu startu ve třetím předkole Evropské ligy,“ pochvaluje si Adolf Šádek, generální ředitel a předseda představenstva.

Koubka přitom před rokem bral coby trenéra na jedinou sezonu, ve které se měla Viktoria stabilizovat po vstupu nových majitelů. I samotný Koubek, který o pár týdnů dřív skončil v Hradci Králové, novinářům říkal: „Někde tomu říkají bridge kouč. Jako byste si vzali roční překlenovací úvěr.“

Z nouzové varianty se však vyklubala nečekaná trefa.

Plzeňský trenér Miroslav Koubek během utkání proti Spartě
Plzeňský trenér Miroslav Koubek na tiskové konferenci před utkáním Konferenční...

Plzeň se v létě rozbíhala pomaleji. Když ale v bolestech a v nervech zvládla druhé předkolo Konferenční ligy s kosovskou Dritou (0:0 a 1:0), nakoplo jí to. Na senzační evropské cestě bez porážky Viktorii zastavila až ve čtvrtfinále italská Fiorentina. A v lize Západočeši v sezoně porazili Spartu a dokonce dvakrát Slavii. Nebýt občasných ztrát s týmy z nižších pater tabulky, v květnové nadstavbě mohla Plzeň oba pražské kluby prohánět v boji o titul.

Takhle má jistou třetí příčku a bude se soustředit na zmiňované finále poháru, které odehraje na domácím stadionu, což je výhoda.

„S prací trenéra Koubka jsme velmi spokojeni. Vidíme, jak s týmem pracuje, dokáže zlepšovat mladé i nové hráče a zabudovávat je do týmu, což je naší filosofií. Těšíme se na další spolupráci,“ poznamenal Martin Dellenbach, zástupce majitele a člen představenstva klubu.

Koubek prožívá třetí trenérské angažmá na lavičce Plzně. Poprvé ji vedl v devatenácti zápasech mezi lety 2000 a 2001. V roce 2015 s ní slavil titul a vrátil se opět loni v červnu. Na jak dlouho?

Přehled nejstarších trenérů v české lize

JménoVěkKlubPoslední zápas
Miroslav Koubek*72 let, sedm měsíců, 27 dnůPlzeň28. dubna 2024
Václav Kotal71 let, čtyři měsíce, 22 dnůHradec Králové24. února 2024
František Cipro68 let, jeden měsíc, 17 dnůČeské Budějovice30. května 2015
Karel Jarolím65 let, pět měsíců, 28 dnůMladá Boleslav20. února 2022
Bohumil Páník*65 let, čtyři měsíce, 14 dnůKarviná14. května 2022
Vlastimil Petržela64 let, deset měsíců, šest dnůZlín26. května 2018
Milan Bokša64 let, šest měsíců, šest dnůJihlava6. prosince 2015
Ladislav Škorpil64 let, pět měsíců, jeden denLiberec7. listopadu 2009
Petr Rada*63 let, osm měsíců, dva dnyJablonec23. dubna 2022
Jaroslav Novotný63 let, sedm měsíců, 14 dnůPardubice27. srpna 2022

Poznámka: Hvězdičkou jsou označení trenéři s angažmá.

Autoři: ,