Pátek, 17 května, 2024

Platby stomatologům rok od roku stoupají

Za vykázanou péči oboru „stomatologie“ hradí zdravotní pojišťovna OZP poskytovatelům stále vyšší částku. Mezi lety 2022 a 2023 stoupla celková úhrada o více než 13,5 procenta. Pojištěnci nejčastěji žádají „levného a dobrého zubaře se smlouvou s pojišťovnou“.

Celková výše plateb OZP stomatologům stoupá každý rok. Stoupá i částka, kolik pojišťovna průměrně uhradila poskytovatelům za jednoho pojištěnce, i průměrná úhrada za jednu návštěvu. „Platby stomatologům stoupají z roku na rok ve všech složkách – agregovaná platba, platby za vlastní výkony i platby za stomatologické výrobky,“ říká zdravotní ředitelka OZP Jitka Vojtová. V roce 2023 OZP eviduje 1 220 231 kontaktů svých pojištěnců se stomatology, tedy zhruba 1,6 na jednoho pojištěnce.

Úhrada z roku 2022 na rok 2023 stoupla o více než 13,5 procenta, nárůst úhrad stomatologům od roku 2018 dělá téměř 48 procent.

Roste i poptávka po zajištění stomatologa

Současně s narůstajícími náklady na stomatologickou péči rapidně stoupá i počet žádostí o zajištění stomatologické péče, které vyřizuje Asistenční služba OZP. „Pojištěnci si už zvykli tuto naši službu využívat. Zatímco v roce 2023 jsme přijali 3155 požadavků za celý rok, v letošním roce jen za první tři kalendářní měsíce to bylo už 1011 požadavků na vyhledání a zajištění stomatologické péče,“ komentuje stoupající poptávku vedoucí Asistenční služby OZP MUDr. Jana Ježková.

V naprosté většině případů se operátorkám Asistenční služby OZP podařilo najít pojištěncům
stomatologa v dojezdové vzdálenosti.

A o jaké stomatology je nevětší zájem? Napříč celou Českou republikou jednoznačně vede
požadavek: „Najděte mi v blízkosti mého bydliště dobrého a levného zubaře!“

Zdroj: Zdravotní pojišťovna OZP

ilustrační foto pixabay.com

RELATED ARTICLES