600 staletých dřevěných domů ve finské Raumě stále stojí a slouží. Bez jediného hřebíku

600 staletých dřevěných domů ve finské Raumě stále stojí a slouží. Bez jediného hřebíku

Foto: Jari Kolehmainen / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V ulicích Kauppakatu a Kininkaakatu v centru přístavního města Rauma na jihozápadě Finska je vystavěno na ploše okolo 0,3 km² asi 600 dřevěných domů, které dodávají jádru tohoto místa rázovitý kolorit. První domy byly dílem františkánských mnichů z roku 1400.

Právě mniši se o několik desítek let později postarali o stavbu kamenného kostela – „něčeho spolehlivého se přece jen lidem žijícím v lehkých stavbách dostat muselo“. V dobách reformace bylo místo na královský pokyn opuštěno a teprve v 18. století opět osídleno. Jako typické dřevěné městečko zůstalo (navzdory jednomu požáru) v původním stavu a jako takové bylo v roce 1991 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO „jedinečný příklad starého severského města".

Rauma, třetí nejstarší finské město, ležící v oblasti souostroví je výjimečné v národním i mezinárodním měřítku. Dvě ze sedmi finských památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO se nacházejí právě v Raumě. První je právě Stará Rauma, druhou památkou je mohylové pohřebiště z doby bronzové Sammallahdenmäki. To je tvořeno z kamených staveb postavených na skalách a svědčí tak o raném osídlení tohoto území.

Stará Rauma je vynikajícím příkladem historického severského města postaveného ze dřeva. Rauma je přístavní město na západním pobřeží Finska v Botnickém zálivu. Stará Rauma je dřevěné centrum města Rauma. Domy ve Staré Raumě byly postaveny bez hřebíků, ale spojeny zářezy a zpevněny dřevěnými hřeby, stejně jako Starý kostel v Petäjävesi.

Dřevěné domy Staré Raumy byly obnoveny po ničivém požáru v roce 1682. Většina z nich pochází z 18. a 19. století, byly postaveny kolem kostela svatého Kříže. Kostel byl součástí františkánského kláštera, kostel z 15. století je jedinou dochovanou částí kláštera. Kostel zdobí úchvatné starodávné nástěnné malby, věž sloužila jako námořní ukazatel. Za ruské éry (1808-1917) to byl rušný přístav a mnohé domy odrážejí tehdejší prosperitu. 

Reklama

Starou městskou čtvrť tvoří asi šest set dřevěných domů, natřených pastelovými – nejvíce béžovou, zelenou, zlatou - barvou nebo tzv.„falu-červení“. Falunská červeň je barva, která se ve Švédsku a Finsku běžně používá na fasády domů. Svůj název, který je registrovanou ochrannou známkou, dostala podle červeného pigmentu z falunských měděných dolů, který dává barvě její odstín.

Dnes se v Raumě potkává historie se současností – je to živé a přátelské průmyslové a kulturní město s přibližně 40 000 obyvateli. Většina dřevěných staveb patří soukromým vlastníkům. Jsou zde obchody a restaurace, v některých z nich jsou muzea, například dům námořníka Kirstiho z 18. a 19. století. Za návštěvu stojí také muzeum Marela, domácí muzeum ukazující životní styl bohaté rodiny majitelů lodí z 18. století. Stará radnice byla postavena v roce 1776, nyní v ní sídlí Muzeum Rauma, jedno z nejstarších muzeí ve Finsku.

Reklama
Reklama