Kvůli černému kašli zůstávají v nemocnicích hlavně kojenci

0
357
kojenci
Foto: Freepik.com

V minulém týdnu se černý kašel potvrdil u 1 604 osob, to je mezitýdenní nárůst o 129 případů a letošní nejvyšší týdenní přírůstek. Nejvíce nakažených je stále mezi náctiletými. V nemocnicích pak zůstávají hlavně kojenci do jednoho roku věku.

Nárůsty nakažených černým kašlem podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] nepolevily ani v minulém týdnu. Laboratoře v něm potvrdily 1 604 nových nákaz. Celkově SZÚ ve své statistice eviduje v letošním roce 10 973 případů pertuse.

„U dětí do jednoho roku života je v roce 2024 hlášeno již 148 případů onemocnění pertusí,“ přibližuje v tiskové zprávě SZÚ jeho mluvčí Štěpánka Čechová.

I když napříč věkovými skupinami dosahuje za celý letošek hospitalizace pacientů kvůli černému kašli v průměru 2,1 procenta, tak u nejmladších a černým kašlem nejvíce ohrožených dětí do jednoho roku věku dosahuje pobyt v nemocnici 50 procent [48,6 %].

„Léčení pertuse u nejmenších dětí by vzhledem k možným závažným komplikacím onemocnění a jejich rychlému nástupu mělo vždy probíhat pod dohledem ve specializovaném zdravotnickém zařízení,“ vysvětluje důvody vysokého procenta hospitalizovaných u nejmladších pacientů s černým kašlem mluvčí Ústavu.

Hospitalizovaní kojenci a senioři

Letos se černým kašlem dosud [k 28.4.] nakazilo 148 dětí do jednoho roku věku. Dvaasedmdesát z nich jich zůstalo kvůli nemoci v nemocnici. Dále bývají kvůli černému kašli podle dat SZÚ hospitalizováni senioři starší 75 let. To v 11,6 procentech případů. Letos se pertuse potvrdily u 258 osob v tomto věku, v nemocnici zůstalo 30 z nich.

U nejpočetnější skupiny pacientů s černým kašlem, kterou jsou dospívající od 15-19 let, dosahuje hospitalizace 0,8 procenta. Celkem se od letošního ledna nákaza potvrdila u 3 268 pacientů v tomto věku, v nemocnici jich kvůli pertusi pobylo 27 z nich.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

Tyto údaje tak dokládají slova exministra zdravotnictví a vakcinologa Romana Prymuly o tom, že černý kašel většinu populace vážně neohrožuje. A především mladší ročníky chrání podaná očkování v dětství a přeočkování v desátém nebo jedenáctém roce života.

„S výjimkou rizikových kojenců a pár ohrožených seniorů to není onemocnění, které by naší populaci nějak decimovalo,” řekl v nedělním diskuzním pořadu České televize Prymula.

Nové vakcíny nechrání celý život, chce to přeočkování

Letošní nebývale rychlé šíření černého kašle vakcinologové vysvětluji i tím, že nyní podávané vakcíny proti pertusi, takzvané acelulární [aP], neposkytují celoživotní ochranu před nemocí. To na rozdíl od dříve podávaných celobuněčných preparátů.

„Podobně jako naprostá většina jiných vakcín ale neposkytují celoživotní ochranu před onemocněním. Proto je potřeba se přeočkovat,“ potvrzuje za SZÚ mluvčí Čechová.

Černý kašel v Česku zrychlil, vakcíny přichází z Kanady a Francie

Většina do Česka dodávaných vakcín proti černému kašli obsahuje i látky navozující ochranu proti tetanu, záškrtu a dětské obrně. Dětem tato očkování plně hradí zdravotní pojišťovny. Dospělí včetně těhotných žen si je ale musí zaplatit ze svého. Samotná vakcína vyjde na 1 200 a více korun. K tomu je třeba počítat s platbou za podání očkovací látky.

Z letos bezmála 11 tisíc nakažených černým kašlem dostalo očkování proti této nemoci přes 8 220 osob. Neočkovaných jich bylo prokazatelně 837 a u dalších skoro dvou tisíc nakažených se o podaném očkování neví, chybí doložitelná informace o podání vakcíny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here