Sopka Ruang na indonéském ostrově Sulawesi v úterý opět vybuchla

Sopka Ruang na indonéském ostrově Sulawesi v úterý znovu vybuchla. Erupce si před pár dny vynutila evakuaci stovek obyvatel a uzavření letiště. Indonéské Centrum pro vulkanologii a zmírňování geologických rizik (PVMBG) vyhlásilo po ranní erupci nejvyšší stupeň pohotovosti a vyzvalo obyvatele, aby se k sopce nepřibližovali, uvádí centrum na síti X.

Reklama

Na ostrově Ruang v provincii Sulawesi žije více než 800 obyvatel, z nichž většina byla evakuována kvůli erupci již na počátku měsíce. Aktuálně ještě není známo, kolik osob bylo v evakuováno po nové úterní erupci. Státní agentura pro pomoc při katastrofách do této chvíle nepodala bližší informace.

Úterní záběry na sociálních sítích, které redakce NašeTéma ověřovala, jsou autentické. Ukazují, jak se láva valí po vulkánu, který se nachází okolo 100 kilometrů od Manada, hlavního města provincie Sulawesi.

Dopravní úřady dočasně po erupci vulkánu uzavřely letiště Manado již na počátku tohoto měsíce. Tryskající láva ze sopky poškodila domy. Kvůli nebezpečí byla evakuována i nedaleká nemocnice.

„Výška erupčního sloupu byla pozorována ± 5000 metrů nad vrcholem (± 5725 metrů nad mořem). Bylo pozorováno, že sloupec popela má šedou až černou barvu,“ uvedlo dnes tamní Centrum pro vulkanologii a zmírňování geologických katastrof.

Úředníci minulý týden snížili stupeň pohotovosti na stupeň 3, ale v úterý jej opět zvýšili na stupeň 4.

Sopka Ruang vybuchla naposledy 17. dubna, indonéské úřady tehdy evakuovaly více než 10 tisíc obyvatel. Panují také obavy, že při větší erupci se část sopky může zhroutit do moře a způsobit vlnu tsunami. Před tímto děsivým scénářem varovala indonéská geologická služba i po aktuální erupci.

Indonésie je rozlehlé souostroví a seismická a vulkanická aktivita je zde poměrně častá. Nachází se v takzvaném „Pacific Ring of Fire“, kde se setkávají tektonické desky. Toto pásmo se táhne od Japonska přes jihovýchodní Asii po tichomořskou pánev. Sopka Ruang s nadmořskou výškou okolo 725 metrů patří mezi přibližně 130 aktivních sopek v Indonésii.

Autor: Petr Ševčík.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama