Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2024 10:41
Čas čtení 0:41
Anna-Marie Hanzlíková

Jak zatočit se samotou? Výzkumník radí jednoduchý tip

Jak zatočit se samotou? Výzkumník radí jednoduchý tip
Zdroj: Freepik@ DCStudio/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE
Uložit Uložené

Pocit samoty trápí mnoho z nás. Výzkumník, který ji akademicky řadu let zkoumá, přináší doporučení, co v boji s ní zabírá.

O samotě píšeme v Refresheru často. Bojuje s ní totiž většina z nás. Napovědět mohou čísla ze zahraničí, po pandemii tento pocit zažívá na 60 procent Američanů*Američanek a až 47 procent Britů*Britek.

Výzkumník z Univerzity v Bathu Sam Carr, který samotu zkoumá, teď pro server CNBC napsal jednoduchý trik, který podle něj zabírá. Mluvit o ní.

Doporučeno
Tři kroky, které dělají ti nejšťastnější lidé. Jaké to podle profesora z Harvardu jsou? Tři kroky, které dělají ti nejšťastnější lidé. Jaké to podle profesora z Harvardu jsou? 29. dubna 2024 12:39

I on totiž potvrzuje čísla zmíněná v úvodu článku, s pocitem osamění bojuje opravdu většina z nás. Právě tím, že si o ní se svými blízkými promluvíte, by se vám mělo ulevit. S druhým nás to může i více spojit. Zjistíte totiž, že ji prožívá i někdo další, a můžete si vzájemně sdílet své pocity.

Přestože nám dokopat se k rozhovoru i konverzace samotná mohou být nepříjemné, rychlejší lék podle něj neexistuje. Nesnaž se také své pocity ignorovat.

„Osamělost v průběhu lidského života přichází a odchází, docela často, jak si sama vybere, zcela nezávisle na naší snaze před ní utéct, popřít ji nebo předstírat, že není skutečná,“ vysvětluje psycholog. Myslí si také, že pocity osamělosti jsou přirozené.

žena, západ slnka, samota
Zdroj: Sasha Freemind, Unsplash/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse