Jak zahustit omáčku: vyzkoušej brambory, škrob nebo chleba

Shutterstock
|
30. 04. 2024
|
Zahuštění omáčky se může jevit jako snadná disciplína, kterou zvládne každý. Ale opak je pravdou. Byť jsme národ hustých omáček, se správným zahuštěním si často nevíme rady.

Není totiž zahuštění jako zahuštění. Někdy nám ujede ruka v poměru surovin a druhý den v omáčce nejenže stojí lžíce, ale můžeme ji rovnou krájet. Stejně tak se může špatný poměr surovin projevit opačným efektem, přičemž je omáčka, kterou jsme původně zamýšleli hustou, jako voda.

Ani jedno není něčím, co by nás zrovna dvakrát potěšilo, když už jsme se s omáčkou dělali. Když se ale vhodnému zahuštění věnuje trocha času a péče, omáčka je pak pro chuťové buňky učiněnou ódou na radost. Způsoby, jak na takové ideální zahuštění jít, si samozřejmě ukážeme všechny, a ještě přihodíme něco navíc.

Jak zahustit omáčku moukou

Zahuštění omáčky moukou je pravděpodobně nejznámější variantou, kterou už aspoň jednou v kuchyni zkoušel každý z nás. V souvislosti s moukou se může zdát, že na takovém zahuštění zkrátka není co zkazit. Ani v tomhle případě to ale neplatí a znovu je opak pravdou pravdoucí.

Když špatně zahušťujeme omáčku moukou, můžeme pokazit mnohé a trable se zdaleka neprojeví jen moučnou hromádkou na podlaze, kterou jsme tam svou nešikovností vysypali. Omáčku můžeme zahustit příliš, nebo nedostatečně. A to ať už postupujeme jakoukoliv formou.

shutterstock_222094126.jpg

Zahustit omáčku není sice úplná brnkačka, ale určitě to zvládneš.
Shutterstock
Občas se to holt nepovede na první dobrou a omáčka je řídká. Tak ji zahusti!

Záklechtka, nebo jíška?

Kdo hledá cesty k nižšímu obsahu kalorií, pustí se do záklechtky. Komu pár kalorií navíc nedělá vrásky na čele, směle se ujme přípravy jíšky nebo zásmažky. To jsou tři základní způsoby, jako omáčku zahustit moukou. Možnosti se už pak liší jen ve zmíněném počtu kalorií a, poměru a v přípravě.

Jíšku připravujeme pomocí másla a hladké mouky. Samozřejmě si hlídáme poměr surovin, které jsou 1:2. Mouku v tuku na pánvičce opražíme a za stálého míchání pražíme asi necelou minutu. Pokud nebudeme poctivě míchat, rychle se přichytí.

U zásmažky je poměr jiný. Tu připravujeme z jednoho dílu tuku a jednoho dílu mouky. Čili 1:1 a postup je stejný.

A nakonec hezké české slovo – záklechtka. Jde o směs tekutiny a hladké mouky nebo polohrubé mouky. Můžeš smíchat i obě dohromady. Tekutinu představuje například voda, mléko, smetana nebo vývar. Je jedno co za tekutinu použijeme, ale musí být studená.

Pak už je to individuální podle toho, jaké množství omáčky zahušťujeme. Na dvoulitrový hrnec bude poměr surovin u záklechtky jiný, než je tomu třeba u malinkého hrnce s porcemi pro dvě osoby. To už si člověk musí vyladit sám. Základ je ale vždycky stejný. Do lžíce mouky přidáme studenou tekutinu a vymícháme hladkou kaši bez hrudek. Takováhle kaše konzistencí připomíná jogurt a přidává se za stálého míchání až do hotového jídla, které je nutné pak ještě pár minut povařit.

Ať už se pustíš do jakéhokoliv způsobu zahušťování omáček moukou, vždycky to bude tak trochu o cviku. Časem už člověk s praxí v kuchyni spolehlivě pozná, kdy, čeho, kolik a jak.

Jak zahustit omáčku bez mouky

Omáčka může být hustá i tehdy, když mouku používat nechceme. Máme na výběr z poměrně pestré palety jiných způsobů, jak hustoty, ke které nepřispěje jediné zrnko mouky, docílit. Použít můžeme škrob, bramboru i chleba.

Jak zahustit omáčku chlebem

To, jak zahustit omáčku chlebem, není zase až taková věda. Jde o podstatně snazší způsob, než tomu je u čarování s moukou. Chlebem se omáčka zahušťuje pomocí zhruba 3 dny starého chleba a struhadla. Podle potřeby pak chleba jen do horké omáčky nastrouháme, provaříme a je to.

Jak zahustit omáčku škrobem

Škrob je ideální variantou pro bezlepkáře a pro ty, kdo při vaření upřednostňují bleskovou rychlost. Pro takové zahušťování omáčky škrobem můžeme použít klasický bramborový nebo kukuřičný škrob. Ten rozmícháme v malém množství vody, vlijeme do omáčky a dál už nevaříme.

Jak zahustit omáčku bramborou

V případě zahuštění omáčky bramborou je postup úplně stejný, jako je tomu u varianty s chlebem. I tady potřebujeme struhadlo. Jen místo staršího chleba sáhneme po syrové bramboře a tu nastrouháme tak nejjemněji, co to jen jde. Po přidání brambory pak omáčku chvilku provaříme.

Kočičí tipy závěrem

Neláká-li tě ani jedna z možností a chceš být tak trošku kuchyňskou rebelkou, máme pro tebe i pár dalších kapesních tipů, které ti při zahušťování omáček přijdou jistě vhod.

  • zahuštění vajíčkem
  • zahuštění zeleninovým pyré
  • v úvahu přichází i chlebová strouhanka
  • pro sladší typy omáček je báječným zahušťovadlem perník
  • kořen kudzu, který je rovněž bezlepkový a bohatý na škrob
  • rozmixované obiloviny a luštěniny
  • lněná nebo chia semínka
  • pokud ti nevadí rýže a do omáčky se hodí, použij rýži

Je tvá kuchyně hustá sama o sobě, nebo si vybereš jedno z našich zahušťovadel?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • plnezdravi.cz/zahustovani-omacek-omacku-muzete-pripravit-i-zdrave/
  • ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-zahustit-omacku-zdrave-30001230.html
  • apetitonline.cz/tipy-triky/cim-zahustit-omacku
  • healthline.com/nutrition/kudzu-root
Tagy: 
Související články