Ukrajinský vrchní velitel se možná zúčastní květnového zasedání Rady NATO-Ukrajina

Přidat na Seznam.cz

Vojenský výbor, nejvyšší vojenský orgán NATO, se má sejít 16. května spolu s Radou NATO-Ukrajina, která zahrnuje vrchní velitele ozbrojených sil. Informuje o tom deník Ukrainska Pravda.

Podle internetových stránek NATO bude zasedání Vojenského výboru předsedat admirál Rob Bauer a očekává se účast aliančních představitelů, včetně vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě generála Christophera Cavoliho.

Konferenci zahájí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se bude zabývat zásadními prioritami a výzvami Aliance na třech zasedáních, z nichž jedno bude zaměřeno na Ukrajinu.

„Na prvním zasedání se sejdou náčelníci generálních štábů ve formátu Rady NATO-Ukrajina, aby projednali ruskou agresivní válku proti Ukrajině, situaci na místě a pokračující podporu NATO a spojenců Ukrajině.“ uvedlo NATO.

To naznačuje možnou účast generálplukovníka Oleksandra Syrského, vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil, nebo jiného pověřeného zástupce Kyjeva.

V lednu 2024 zastupoval Ukrajinu na ustavujícím zasedání Rady Ukrajina-NATO na úrovni vrchních velitelů generálmajor Serhij Salkutsan, nikoli tehdejší vrchní velitel Valerij Zálužnyj.

Nedávno se Oleksandr Syrskij zúčastnil 21. zasedání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny, kde informoval o „vyhrocené“ situaci na frontové linii.

Zdroj: Ukrainska Pravda, NATO