Putinovo potenciální vítězství bude stát mnohem více než podpora Ukrajiny, říká generální tajemník NATO

Přidat na Seznam.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zdůraznil naléhavost poskytnutí pomoci Ukrajině a varoval před hrozivými následky v případě, že se pomoc opozdí. V projevu na tiskové konferenci se Zelenským v Kyjevě Stoltenberg zdůraznil kritickou povahu situace, informuje deník Ukrainska Pravda.

„Na posledním zasedání Rady NATO-Ukrajina bylo zdůrazněno, že Ukrajina naléhavě potřebuje další pomoc. Spojenci tuto výzvu vyslyšeli, což je patrné z nedávno oznámených nových balíčků pomoci,“ uvedl Stoltenberg.

Zdůraznil hmatatelný dopad opožděné pomoci: „Když nedodáme pomoc včas, je to otázka života a smrti. Tato válka probíhá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a zpoždění má reálné důsledky. Ukrajinci na to doplácejí.“

Stoltenberg uznal náklady na podporu Ukrajiny a upozornil na možná rizika s tím spojená. „Při zapojení do konfliktů, jako je ten ukrajinský, vždy existuje riziko. Největším rizikem však je, pokud zvítězí prezident Putin. V takovém případě by spojenci NATO museli do naší bezpečnosti investovat podstatně více,“ vysvětlil.

„Podpora Ukrajiny je zásadní pro zajištění naší vlastní bezpečnosti.“ uzavřel Stoltenberg.

Zdroj: Tisková konference, Ukrainska Pravda.