Chutné banánky z křehkého těsta byly kdysi absolutním evergreenem. V nabídce dnešních obchodů i cukráren je najdete dodnes, ale nic nenahradí ty upečené doma. Jakmile nejbližším nabídnete banánky, které jsou podle receptu Besky neboli Veroniky Beskydiarové, absolutně ohromíte! V podstatě se jedná o starou dobrou klasiku, ale s moderním šmrncem.

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Vraťte se k oblíbenému cukroví našich babiček. Jak připravit polomáčené banánky? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Toprecepty:

Zdroj: Youtube

Třené banánky s čokoládovou polevou

Nejprve vyšlehejte 250 g změklého másla se 100 g cukru do světlé nadýchané pěny. Pokud budete využívat robot, použijte balónovou metlu. Následně přimíchejte předem vyšlehané 1 syrové vejce v pokojové teplotě. Nikdy by nemělo být studené, jinak se hmota srazí.

Ve chvíli, kdy se jednotlivé ingredience vzájemně propojí, zapracujte do směsi ručně nebo pomocí stěrky 300 g hladké mouky.

Tvořte banánky

Následně si vyložte 2 plechy pečicím papírem a nechte si troubu předehřát na 170 °C. Připravenou směs vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou řezanou špičkou a na plechy stříkejte v dostatečných rozestupech banánky dlouhé asi tak 9 cm.

Počítejte s tím, že se banánky během pečení zvětší. Pečte je zhruba 10 až 15 minut dozlatova. Potom je vyjměte a nechte zchladnout.

Promazávání a zdobení

Vychladlé banánky spojte tentokrát pomerančovou zavařeninou. Pak si rozehřejte ve vodní lázni 100 g čokolády společně s 10 g kokosového oleje.

Misku položte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody, a za občasného míchání nechte čokoládu rozpustit. Banánky slepené marmeládou na závěr namočte z poloviny do čokoládové polevy, posypte posekanými pistáciemi a nechte ztuhnout.

Tip

Po úplném dodělání nechte banánky nejlépe do druhé dne rozležet. Neskladujte v lednici, ale spíše v chladné místnosti.

Související články

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.lifee.cz, www.vikendovepeceni.cz