Libuše Havelková se narodila v roce 1924 v Českých Budějovicích. Jako malá to neměla vůbec jednoduché, když jí bylo jen šest let, zemřel totiž její tatínek a maminka tak zůstala na tři děti a malý krámek úplně sama. 

Odjakživa snila o tom, že se stane herečkou. Potom ale přišla druhá světová válka a tak místo jeviště musela Libuše Havelková nastoupit do Berlína na nucené práce, Jakmile ale zavládl mír, hned v roce 1946 se vrátila na konzervatoř, kterou o dva roky později úspěšně dostudovala.

V ostravském divadle později poznala hudebního skladatele Svatopluka Havelku, za kterého se nakonec herečka provdala. 

Po rozvodu se odstěhovala do Prahy

Jejich láska jim ale nakonec navěky nevydržela. Poté, co Libuše Havelková získala angažmá u E. F. Buriana a také v Národním divadle, přestěhovala se proto i s dětmi do Prahy. 

Kromě herectví se známá umělkyně věnovala také pedagogické činnosti. V té byla velice úspěšná a pomohla tak připravit se na začátek kariéry celým generacím mladých herců a hereček. Od roku 1952 navíc přednášela na DAMU, kde jeden čas také působila jako docentka a proděkanka.

Libuši Havelkovou mají všichni zapsanou do paměti především jako představitelku hodných babiček. Tu si vybudovala nejen díky pořadu Kouzelná školka. Zahrála si například robotickou babičku Rózu 350 GLS v ne zcela vydařeném filmu Babičky dobíjejte přesně. 

Zahrála si řadu milých babiček

Ne všechny její role ale byly právě přívětivé. V komedii Perníkový dědek totiž ztvárnila ježibabu a v hororu Guláš zase jako podivná hostinská do pokrmů přidávala lidské maso.

Sympatická umělkyně měla nejen obrovský talent, ale byla také nesmírně činorodá a pilná. Díky tomu po ní zůstal velký majetek, který po její smrti připadl jejím dvěma dětem, Ondřejovi a Daniele. 

Kdykoliv měla Libuše Havelková volno mezi natáčením, velmi ráda odpočívala na své milované chalupě v Jizerských horách. Protože její syn měl již pro svou rodinu vlastní domek, přepsala chalupu ještě za svého života na svou dceru. 

Chalupu přepsala na dceru

Trvale ovšem herečka žila ve vile v pražských Vysočanech, kde prožila většinu života a pobývala tam až do své smrti v roce 2017. Její děti poté ale v rodném domě po matce žít nechtěly. Protože ani neměly dostatek času zabývat se pronajímáním, rozhodly se nakonec pro prodej domu. 

Za utržené miliony si následně syn Libuše Havelkové, herec a moderátor Ondřej Havelka, koupil nemovitost na Kanárských ostrovech na ostrově Fuerteventura. 

Zajímavostí je, že nedaleko má svůj dům také hitmaker Michal David. S manželkou Alicí Kovácsovou i jejich dětmi tam Havelka pravidelně a rád jezdí.

Zdroje: Blesk, Aha, Rozhlas

Související články