Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Zdroj: Pexels (Pixabay)

Ukrajinci a drahá auta: Závistiví Češi by je zřejmě raději viděli na oslech

V české společnosti se i po dvou letech války drží nepochopitelná závist vůči Ukrajincům s luxusními auty. Za zdáním luxusu je však třeba vidět zcela něco jiného.

Osobně jsem čekal, že tento narativ časem z české společnosti přirozeně vyprchá. Jenže on překvapivě nepolevuje. Že to tak je, o tom jsme se mohli přesvědčit na další debatě Bez cenzury Víta Rakušana. 

I po dvou letech války na Ukrajině však nerozumím tomu, kde se stále berou slova plná závisti a nedůvěry, když tito závistivci upnou svůj zrak na luxusní auta s ukrajinskou poznávací značkou. Kde se však vzala ona závist? Proč někteří neustále cítí potřebu vyslovovat sarkastické poznámky na adresu těch, kteří před válkou utíkali za lepším životem, a je pravděpodobné, že jediným majetkem, který jim po útěku zůstal, je právě ono auto?

Je možné, že tento veřejný diskurz pouze odkrývá hluboko zakořeněné stereotypy. Ukrajince jsme vždy vnímali jako dělníky na stavbách nebo jako pomocníky v domácnostech. Nyní je však potkáváme za volanty aut luxusních značek, které si mnozí Češi nemohou dovolit. To v nich zřejmě vyvolává ony závistivé otázky. Jak je to vůbec možné a proč, když oni tak proč ne já? Ale místo aby tato otázka vedla k reflexi vlastních možností nebo snad k inspiraci, vede jen k čisté závisti.

Možná by nebylo na škodu připomenout si celý kontext. Mnoho Ukrajinců, kteří přijíždějí, nejsou oni dělníci, které známe ze staveb. Naopak, jedná se o lidi z vysokou kvalifikací, podnikatele, lidi z různých vrstev společnosti, kteří před válkou vedli zcela normální život. Někteří z nich měli dokonce to štěstí, že dokázali před útěkem zachránit to nejcennější a k úprku využili právě svá vozidla jen proto, aby mohli utéct před hrůzami války. Můžeme samozřejmě na tyto auta pohlížet jednoduše jako na symbol luxusu, ale lze na ně pohlížet také jako na symbol holého přežití. 

Je mi smutno z toho, že v jejich tíživé situaci musí v Čechách ještě zápasit s takovouto závistí a nedůvěrou. Místo abychom na ně pohlíželi jako na ty, kdo díky válce přišli o mnohem více, než je osobní automobil a tady hledají novou etapu svého života, jsou někdy považováni za nepřátele, kteří sem přijeli jen kvůli tomu, aby zneužívali náš sociální systém. Tato naivní představa však vypovídá více o nás samotných než o nich. Možná to odhaluje hlubší problémy v naší společnosti – neschopnost empatie, nedostatek ochoty pokusit se porozumět situaci druhého, a především neochotu přijmout, že svět není černobílý.

Ideální představa závistivců totiž spočívá v tom, že ti, kdo utekli před válkou v luxusním autě, měli ideálně na hranicích tento vůz odevzdat a přesednou na přistavené oslíky. Zajímalo by mě, jak by však v jejich případě jednali oni samotní. Jenže pochybuji, že se kdy nad tímto takto zamysleli.

Klíčem k pochopení je to, že nikdo z nás si neumí představit, že by musel ze dne na den utíkat před válkou. Pak by možná místo závisti dokázali projevit více podpory a pochopení této nelehké situace. Rozhodně je na čase opustit obecný pohled na drahá auta a raději začít vidět za volantem obyčejné lidi, jako jsme my sami.

Zdroj: Redakce, sociální síť X, Starostové a nezávislí

Komentáře: 14

  1. Valík Valík 6. 3. 2024

    Raději bych tady viděl ty osly než Ukrajince. Ti mají být doma a bránit svou zem.

    • Sukovsky Bljaď Sukovsky Bljaď 6. 3. 2024

      nemají zde co hledat mají válčit a mnoho těch v drahých autech hledají místní úřady na Ukrajině k ověření jejich zdravotního stavu a to je veřejná informace takže takto jsou jich zde miliony v EU i ve světě dohromady

    • Jana Nováková Jana Nováková 7. 3. 2024

      Vážený pane Valíku. Ráda bych vás viděla jak by jste se zachoval ve stejné situaci jakou mají Ukrajinčtí občané. Kdyby jste měl v sobě kousek selského rozumu, uvědomil by jste si, že většinou bohatí, mladí a precizní lidé dokážou svůj domov opustit a začít v jiné zemi nový život. Obyčejní, staří a prostí lidé bohužel z důvodu své finanční a psychologické situaci zůstanou doma a čekají, co se bude dít.
      S pozdravem Jana N.

  2. Sam - Moravský idiot Sam - Moravský idiot 6. 3. 2024

    Něco bych napsal , ale už se bojím. Sledovačka a totalita se projevuje všude. Nevím proč mně vypnuli Facebook, prý, že mnou napsaná pravda není v souladu s kodexem. Ale jinak já jim fakt závidím a hlavně těm co si stačili naložit i lyže.

  3. Nathal Nassrat Nathal Nassrat 6. 3. 2024

    část z nich jsou zakuklení Rusové, to už se řešilo. Na černém trhu si koupí UA značku třeba z Kiiva. Policie to nedokáže kontrolovat

  4. Jakub Jakub 6. 3. 2024

    No, ono se při míře korupce na Ukrajině, která trvá bohužel i v době války, dá zcela jistě pochybovat kdo auto za miliony řídí. Úspěšný, poctivý člověk z Ukrajiny, který si teda na to všechno vydělal poctivou pílí a prací a je teda machr ve svém oboru, vše má zasložené, věřím, že takoví opravdu jsou, tak nevím co by dělal tady. Šel by nejspíše o něco dále na západ . Určitě by tam takový lidem nabídli lepší podmínky než tady.
    Ale jak již tady bylo zmíněno, už si taky začínám připadat, že říct svůj názor už vůbec nelze, dokonce se ani nahlas zamyslet. Vše se překroutí, hned jsme závistivci, čecháčci apod.
    Co třeba články o ukrajinské kriminalitě? Články o ukrajinských spolcích zde co dělají pro svou zemi tady?? A to se považuji za zastánce Ukrajiny. Ale někdy to chce vidět střízlivě a ne hned házet špínu…

  5. Max Max 6. 3. 2024

    Vždy jsem si vážil ukrajinských dělníků, kteří u nás pracovali před vypuknutím konfliktu.
    Jenže současní uprchlíci jsou převážně ze západní Ukrajiny, kde se neválčí. Příchází k nám
    pouze ze zištných důvodů, skupují firmy, hlavně zdravotní střediska, podniky a nemovitosti.
    Tito lidé nejsou žádní chudáci. Zneužívají naše zdravotnictví, protože mají zdravotní péči
    zdarma. Na Ukrajině stojí zdravotní péče spoustu peněz a není na úrovni. Mají jak už bylo řečeno luksusní auta, hodně financí , ale nic našemu státu nepřináší. Pouze zneužívají
    náš systém . Naši lidé si platí zdravotní pojištění celý život a nakonec zjistí, že nemáme léky a ty co jsou si musí doplácet. Tak co k tomu dodat. Jsem zhnusn.

  6. dd dd 6. 3. 2024

    někteří by je dokonce viděli nejraději padnout za henty hodnoty na froně

  7. klára klára 7. 3. 2024

    Tak mě je to asi jedno, jaké kdo má auto… Ale třeba ukrajinští muži uplatili na hranicích (no chápu to), jelikož muži od 18 do 65 let nesmí opustit Ukrajinu….Někteří mohou být fakt Rusové…máme jich zde 42 000…Jen ale nechápu to, že se neustále říká, jak skoro všichni Ukrajinci žijí na hranicích chudoby, když mají drahá auta, v obchodech plné košíky jídla…

  8. Jana Muller Jana Muller 7. 3. 2024

    Takzv.,závist vznikla tím ,že i ti bohatí UK, s luxus.,.,autama dostávali dlouhou dobu podporu,z našich ,to znamená i z peněz našich chudých lidí..nebo tu podporu ještě dostávají?se změnou,že je menší??

  9. Vladimír Mach Vladimír Mach 8. 3. 2024

    Dobrý večer,
    důvodem a příčinou nenávisti nejsou lidé z U, ale pisálci obdobných naprosto zbytečných článků, samozřejmě i moje reakce. Zarážející je většinou věk řidičů. Proč , když jejich Vůdci oplývající hvězd dosahujícím sebevědomím se nepostaví na obranu své země, jsou naprosto nedůvěryhodní jako jejich prohlášení a demonstrace. Nejsem přesvědčen,o tom že v naší zemi by tomu bylo jinak v případě konfliktu, ale jsme schopni si svoji nezodpovědnost a slabost přiznat. Přeji všem U mír a nám všem méně pýchy od lidí , kteří nevěří sobě ani svým bližním.
    Politici neustále přilévají olej do ohně, ale vždy v novodobé historii byli první, kdo opustil potápějící se loď, E.B., J.M. apod. I na U trpí ti kdo v zemi zůstali a nejsou před nikým a ničím ochráněni, prezident je posílá do války a Rus je devastuje, lidé bez bodoucnosti. Nevím, čeho jsi chtěl svým článkem docílit? Je mi tě líto . Mluviti stříbro, mlčeti zlato.

  10. David Zajac David Zajac 8. 3. 2024

    Takže my jim budeme dávat všelijaké dávky, podpory, dělat sbírky atd. a oni si budou jezdit v luxusních kárách a flexit? Jestli jsou na tom tak blbě, tak ty káry by prodali ne?

  11. Pavel Synek Pavel Synek 18. 4. 2024

    Na dění v ČR se opravdu nedá dívat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.