Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Zdroj: markusspiske (Unsplash)

Ceny v obchodech neurčuje to, zda je u vlády Fiala nebo Babiš

Fialova drahota nebo Babišova drahota? Pokud jde o ceny základních komodit, máme potřebu hledat jasného viníka.

Bylo by to vlastně svým způsobem geniální. Jakmile by došlo ke zdražení například základních potravin, jako je chléb nebo mléko, označili bychom viníka a je to. Jenže k čemu by nám to bylo? Možná si na chvíli ulevíme, když je jasné, kdo je viníkem. Jenže nenásleduje žádný trest a už vůbec nedochází k tomu, že by označením viníka jako zázrakem ceny začaly klesat.

Pokud se s takovými názory, že za drahé potraviny může aktuální vládní kabinet, setkávám někde na veřejnosti nebo mi takový názor sděluje někdo blízký při našem rozhovoru, je to v pořádku.

Problém však vidím v tom, že opoziční hnutí ANO odhalilo sílu tohoto narativu a onoho viníka mají potřebu neustále svým voličům předhazovat a opakovat, jak za jejich vlády se měl lid lépe. Vždyť to není pomalu jediný post na sociálních sítích, kde by se lídři hnutí nezapomněli zmínit o tom, jak je tu vše drahé a že za to může vláda Petra Fialy.

A že první inflační semínko zasadilo právě toto hnutí, když bylo u moci? Nevadí, to stejně nikoho nezajímá, a hlavně se to dá šikovně vysvětlit tak, aby tomu voliči hnutí ANO rozuměli podle jejich potřeby, jelikož si nedělám iluze, že většina z nich ani netuší, co to inflace je a jak vzniká.

Možná by to bylo Andreji Babišovi k plusu, kdyby raději svým voličům vysvětloval, jak se věci ve skutečnosti mají, co to ta inflace vlastně je a že na jejím vzniku mají nemalý podíl. Jenže to ne, raději přijde do poslanecké sněmovny s taškou všelijakých rekvizit a budu postupně vysvětlovat, kolik stál třeba toaletní papír za jeho vlády a kolik stojí nyní, když je u vlády Petr Fiala.

Sice nevím, kde Andrej Babiš nakupuje, ale nakoupit toaletní papír za 160 korun, to už je um skutečného mistra. Nebo to byl účel? Těžko říct. Co vím však jistě, že jistým virálním předmětem se poslední dobou stal rohlík, kterým Babiš ve sněmovně mával jako Lord Voldemort ve svých nejlepších letech.

Jenže nesedí na onom pomyslném trůnu pekárenského království náhodou sám Andrej Babiš? No ano, sedí! Pokud by mu tedy skutečně záleželo na našich lidech, tak jak rád říká, využil by svou moc a s cenou rohlíku, a samozřejmě i jiného pečiva, něco udělal.

Jenže předseda hnutí ANO je v prvé řadě byznysmen a to je něco, na co nesmíme zapomínat.

Jednoduše řečeno, cena v obchodech neovlivňuje to, kdo je zrovna u vládního kormidla. A stejně tak, jako vláda Petra Fialy nemůže zasahovat do tržního prostředí, není v zájmu Andreje Babiše podkopávat si trh, který ovládá prostřednictvím svých firem.

Pomocné zdroje:

Andrej Babiš ve sněmovně k drahým potravinám – https://twitter.com/balamargo/status/1780249406089855210

Hospodářské noviny – Babiš usedá na trůn trhu s pečivem. Tady je pět otázek a odpovědí, co to znamená

Newstream.cz – Šéf pekařů Hlavatý: Pečivo bude dál zdražovat. A Babiš ovládne trh

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.