Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Zdroj: Igec133 (Wikimedia Commons 4.0)

Hrdost slovenskému národu navracejí její vlastní obyvatelé

Slovenský národ prochází těžkým obdobím, a dokonce čelí přímému ohrožení samotných základů právního státu. 

Premiérem je Robert Fico a prezidentku Zuzanu Čaputovou nahradí v dohledné době Peter Pellegrini. Slovenskou politiku tak ovládnou lidé, kteří jsou naklonění spíše na Východ a Západ považují za zdroj všeho zlého.

Nic na tom nemění ani protesty vlastních obyvatel, kteří vidí v politické moci snahu o přímé podkopání základů právního státu. Před tím samým varoval Evropskou unii také slovenský europoslanec Martin Hojsik přímo na půdě Evropského parlamentu. Díky tomu si vysloužil ostrou kritiku slovenského premiéra.

Slovensko se tak ocitá dobrovolně v jakési izolaci a vztahy s evropskými partnery se dostávají pomalu, ale jistě, na bod mrazu. 

Robert Fico by rád vybudoval suverénní stát, který nebude pod diktátem vlastně kohokoli. Tomu by se dalo rozumět, ale moc nerozumím tomu, proč v takovém případě volí rétoriku, která jako by byla psaná samotným Kremlem. Skutečně chce být Slovensko suverénním státem, nebo chce být součástí něčeho, co si myslí, že je pro jeho zemi výhodnější?

Slováci jsou hrdým národem, to je samozřejmě v pořádku. Smutné na tom všem je však to, že onu hrdost musí zachraňovat sami obyvatelé našeho východního souseda. Jinak bychom důvod k hrdosti skutečně hledali jen marně.

Díky tomu, že vláda Roberta Fica rozhodla, že na Ukrajinu nepošle jediný náboj, rozhodli se Slováci k vlastní občanské iniciativě a založili sbírku na nákup munice pro Ukrajinu. Inspiraci hledali právě u nás, kde se prostřednictvím iniciativy Dárek pro Putina daří dlouhodobě podporovat napadenou zemi čistě z občanské solidarity.

Slovenský premiér své kroky hájí tím, že chce mír. Jenže dosud k žádným pokrokům v jednání o příměří nedošlo a v nejbližší době pravděpodobně ani nedojde. Ukazatelem nám může být i to, jak v posledních dnech Rusko demonstruje pomocí svých raket, že v žádném případě nehodlá polevit v útocích, při kterých každým dnem umírají nevinné civilisté. 

Ukrajina se chce bránit, chce bránit své obyvatele a jsem rád, že velká část Slováků chápe to, že bez munice se Ukrajina bránit nemůže. Jen je smutné, že to nechápe slovenská vládní garnitura, která dokonce důležitost podobných občanských iniciativ svými výroky snižuje.

Slováci nemají poslední dny být moc na co hrdí, ale právě tato iniciativa může být oním plamenem naděje, který dokazuje, že není na Slovensku ještě vše ztraceno.

Použité zdroje:

Sociální síť X

Novinky.czNa Slovensku se rozjela sbírka na munici pro Ukrajinu. A má úspěch

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.