Na co v květnu do kina? Pavoučí horor, akční nářez s Goslingem a dalších 8 tipů

Foto: Království Planeta opic (20th Century Studios), Havěť (Tandem Films), Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Warner Bros.)

Do kina jedině za zážitky. Ty největší by v květnu mohli zprostředkovat Kaskadér s Goslingem, pavoučí horor Havěť, případně další kapitoly ze sérií Planeta opic a Šílený Max.

Tarot | 2. 5.

horor / thriller

Když skupina přátel bez rozmyslu poruší posvátné pravidlo výkladu tarotu – nikdy nepoužívat cizí balíček – nevědomky vypustí nevýslovné zlo, které je uvězněno v prokletých kartách. Jeden po druhém se ocitají tváří v tvář osudu a končí v závodě se smrtí, aby unikli budoucnosti předpovězené v jejich výkladech.

Autory scénáře a spolurežiséry filmu jsou Spenser Cohen a Anna Halberg, kteří se po scenáristické a producentské práci na filmech Moonfall z roku 2022 a Expend4bles z loňského roku stali režisérskými debutanty. V hlavních rolích se představí Jacob Batalon, Alana Boden, Harrie Slater, Humberly González, Avantika, a další.

Kaskadér | 2. 5.

akční / komedie / drama

Hlavním hrdinou snímku je kaskadér v podání Ryana Goslinga, který má léta slávy definitivně za sebou. Dostane však ještě jednu šanci se prosadit – má být dublérem populárního herce v nadcházejícím, vysoce prestižním filmu. Potíž je v tom, že režii filmu má na starosti jeho bývalá přítelkyně (Blunt), a jako by to nestačilo, hlavní hvězda beze stopy zmizí.

Kaskadér je nový film Davida Leitche, který sám začínal svou kariéru v Hollywoodu jako kaskadér. Podle jeho slov má být tento snímek oslavou často podceňované profese. Důkazem je překonání osmnáct let starého rekordu v počtu otoček auta ve vzduchu. Na účet si ho připsal Logan Holladay.

Žádným nováčkem v akčním žánru není ani hvězdný Gosling. Představitel Kena z loňského hitu Barbie se v minulosti objevil v akční netflixovce The Gray Man, kaskadéra si koneckonců zahrál už ve svém nejslavnějším filmu Drive.

Království Planeta opic | 9. 5.

akční / sci-fi

Příběh filmu Království Planeta opic se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Caesara. V této době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí.

Zatímco režisér předešlých dvou filmů Matt Reeves věnuje veškerý svůj čas novému Batmanovi, otěže série přebral Wes Ball, tvůrce trilogie Labyrint, právě uvedené na Netflixu. V hlavní lidské roli se představí již vzpomínaná Freya Allan, Ciri ze seriálového Zaklínače, kterou jsme nedávno mohli vidět v hororu Hlasy mrtvých.

Jedna noc | 9. 5.

drama

Nové drama od autora úspěšného filmu Spolu Davida Laňky. Nelehkou finanční situaci mladého páru se mladá žena rozhodne vyřešit sexuálními službami přes internet. Jedné noci si ale její partner uvědomí, že takhle to dál nejde a rozhodne se s tím něco udělat. I za cenu toho, že překročí zákon. Zoufalá situace si žádá zoufalé činy.

Cizinci: Kapitola 1 | 16. 5.

horor / thriller

Maya jede se svým dlouholetým přítelem Ryanem napříč zemí, aby společně začali nový život na severozápadě Pacifiku. Cestou se jim ve Venusu v Oregonu porouchá auto a jsou tak nuceni strávit noc v pronajatém domě. Během noci je terorizují tři maskovaní vraždící cizinci.

Již třetí film ze série The Strangers (Oni), který má být začátkem nové trilogie, natočil legendární režisér Renny Harlin, tvůrce Smrtonosné pasti 2, Cliffhangeru, ale také příšerností Herkules: Zrození legendy nebo Vymítač ďábla: Zrození. V hlavní roli se představí Madelaine Petsch ze seriálu Riverdale.

Čtěte také: Alternativní reality nebo nové Star Wars. 10 nejočekávanějších novinek v květnu mimo Netflix

Garfield ve filmu | 16. 5.

animovaný / komedie / rodinný

Slavný kocour Garfield, který nenávidí pondělky a miluje lasagne, zažije další divoké dobrodružství. Po nečekaném setkání se svým dávno ztraceným otcem, ošuntělým pouličním kocourem Vicem, jsou Garfield a jeho psí kamarád Odie nuceni opustit svůj dokonalý život a pomoci Vicovi provést jednu velice riskantní loupež.

Režisérem animáku je Mark Dindal, jež uvede svůj další film po téměř osmnáctileté odmlce. Naposledy byl v kinech k vidění jeho Strašpytlík v roce 2005, natočil také méně známou disneyovku Není král jako král (2000). V letech 2006 až 2008 se vysílal animovaný seriál Vladařova nová škola, jehož byl tvůrcem.

Havěť | 23. 5.

horor / thriller

Hlavní postavou snímku je Kaleb, vášnivý milovník exotických zvířat, který jednoho dne přitáhne do svého pokoje plného zářivých vivárií pavouka, jenž mu nešťastnou náhodou unikne. Předměstí se záhy ocitne v chaosu, když se smrtelně nebezpeční tvorové začnou nevídanou rychlostí líhnout a zvětšovat.

Havěť byla poprvé uvedena v rámci Týdne kritiky na festivalu v Benátkách. Snímek, který sleduje boj obyvatel zchátralého francouzského činžovního domu proti armádě smrtelně nebezpečných, rychle se množících pavouků, získal při své premiéře na festivalu Fantastic Fest cenu za nejlepší film a režii a byl také pozván na filmový festival v Sitges.

Úspěch Havěti (Vesmines, Infested) nezůstal bez odezvy ani v Hollywoodu. Právě tam totiž směřují další kroky talentovaného Vaničeka, který pro Warnery natočí další film z universa Smrtelného zla, známého také jako Evil Dead nebo Lesní duch.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe | 23. 5.

akční / dobrodružný / sci-fi

Když svět padl, je mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) ze Zeleného místa a kmene Mnoha matek unesena hordou motorkářů vedenou válečníkem Dementusem (Chris Hemsworth). Při tažení Pustinou narazí na Citadelu, které velí Immortan Joe. Mezi oběma vůdci to rozpoutá válku, zatímco Furiosa musí překonat mnoho nástrah, aby našla cestu domů.

George Miller se po letech odkladů rozhodl divákům ukázat příběh mladé Furiosy, kterou v předchozím díle ztvárnila Charlize Theron. Film je tedy prequelem k filmu Šílený Max: Zběsilá cesta a roli Furiosy v něm převzala Anya Taylor-Joy.

Film z roku 2015 je svižnou černohumornou jízdou, která dovršuje vývoj toho, co jsme viděli v prvních třech filmech – rozpad starého světa a vznik nového, proměnu hlavního hrdiny a vrcholení jeho šílenství, které odráží eskalaci chaosu a zvrácenosti fikčního světa.

Priscilla | 30. 5.

drama / životopisný

Elvisův románek s Priscillou je jedním z nejkontroverznějších témat v osobním životě rockové hvězdy. Film Priscilla, která na plátna kin přivede uznávaná režisérka Sofia Coppola, vychází z pamětí samotné Priscilly Presley Elvis a já, které sledují její seznámení s Elvisem, jejich manželství a nakonec i okolnosti, které vedly k jejich pádu a rozvodu. Film tak rozhodně nebude kráčet ve stopách Elvise Baze Luhrmanna z minulého roku, který se spíše soustředil na pracovní vztah krále Král Rock ‚n‘ Rollu a Toma Parkera.

Elvis se s Priscillou seznámil, když jí bylo pouhých čtrnáct let, přesto je jejich románek v popkultuře považován za moderní pohádku a jejich vzájemná vášeň je mnohokrát převyprávěným příběhem. Do rolí slavného páru se tentokrát převtělili Cailee Spaeny a Jacob Elordi.

Imaginární přátelé | 30. 5.

komedie / dobrodružný / rodinný

Chodí mezi námi a nikdo je nevidí. Imaginární přátelé našeho dětství. Trápí se, protože je nikdo nepotřebuje. Jedna neobyčejná holka je ale vidí a rozhodne se jim s podporou poněkud vyšinutého souseda pomoci. „Imaginární přátelé nejsou jen rozkošná stvoření. Jsou to časové schránky našich nadějí, snů a ambicí,“ řekl režisér Krasinski na CinemaConu 2023. Pro magazín Collider zase uvedl, že snímek natočil hlavně pro své děti, které mají zakázáno vidět Tichá místa minimálně do svých čtyřiceti let.

Čtěte také: Netflix v květnu aneb 10 nejočekávanějších novinek