Dnes Pátek - polojasno 14°C
Zítra Sobota - oblacno 21°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zaplaťte za vodu na jiný účet, přesvědčují kyberšmejdi pražské odběratele
Pitná voda v Praze. Zdroj foto: se souhlasem PVK

Zaplaťte za vodu na jiný účet, přesvědčují kyberšmejdi pražské odběratele

Společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která dodává vodu obyvatelům a firmám v hlavním městě, zaznamenala podvodné emaily, které vyzývají zákazníky ke změně fakturačních údajů. Informoval o tom mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

 „V poslední evidujeme snahu takzvaných kyberšmejdů, kteří z podvodné e-mailové adresy nabádají naše zákazníky, aby platbu za vodné a stočné směřovali na jiný než oficiální účet PVK,“ popsal Mrázek. Podobných praktik nyní přibývá, proto společnost varuje své zákazníky, ať už z řad domácnostní nebo firem. 

Zákazníci by se podle Mrázka měli primárně zaměřit na podezřelé datum a časy, kdy jim zprávy přišly, dále pak od koho byl skutečně e-mail doručen, a zdali se shoduje adresa odesílatele i v případě, když se pokusí na e-mail odpovědět. 

„Doporučujeme zákazníkům ověřit si změnu platebních údajů na zákaznické lince PVK,“ zdůraznil Mrázek.

PVK na základě těchto zkušeností podle mluvčího prověřily svoje IT systémy a infrastrukturu, které napadeny nebyly. Bankovní účet, na který podvodné e-maily upozorňovaly, PVK nespravují. „Žádný e-mail neodešel z oficiálních adres společnosti,“ ujistil Mrázek.


Autor: Jan Puci

V ubytovně byl pobodán muž

20. dubna 2024 v 18:41

V noci na sobotu byl pobodán po konfliktu na ubytovně v dolních Chabrech třicetiletý cizinec, kterého převezli záchranáři do nemocnice.

Další články
Nahoru