Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NECHCE SE VÁM ČÍST? RECENZI NA FURIOSU SI MŮŽETE POSLECHNOUT V RÁMCI NAŠEHO PODCASTU ZDE.

Sloní muž se vrací do kin, připomene předpojatost vůči odlišnostem

Do kin se od čtvrtka pouze na dva týdny vrací Sloní muž v nové 4K digitálně restaurované verzi. Slavný film režiséra Davida Lynche na motivy skutečných událostí obdržel osm nominací na Oscara, získal skvělé ohlasy u diváků i kritiků a celospolečensky poukázal na předpojatost vůči odlišným lidem.

Sloní muž je britsko-americké filmové drama z roku 1980 režiséra Davida Lynche. Děj filmu je postaven na reálné postavě Josepha Merricka, deformovaném muži žijícím ve viktoriánském Londýně. Josepha Merricka (ve filmu nazývaném John) si zahrál John Hurt a v roli lékaře sira Fredericka Trevese (na základě jehož knihy – a knihy Ashleyho Montagu byl vytvořen scénář) se objevil Anthony Hopkins.

Sloní muž

Mladý lékař Frederick Treves (Anthony Hopkins) nachází v kabaretním cirkusu viktoriánského Londýna tělesně silně deformovaného muže. Jmenuje se John Merrick (John Hurt) a je předurčen k degradovanému životu jako cirkusová atrakce. Treves v něm přes jeho děsivý handicap vidí inteligentního a citlivého člověka. Ačkoliv Merricka vyléčit nelze, pokouší se jej Treves zachránit z bídy a dopřát mu plnohodnotný a důstojný život…

Ve Sloním muži šlo o sblížení publika s nestvůrou, aby zmizela nestvůra a objevil se člověk.

David Lynch

Film poukazuje na předpojatost proti „jiným“ lidem, jako byl právě Merrick, ve společnosti a vyzývá k akceptování takovýchto odlišností. Oproti reálným základům příběhu se v některých případech děj odchyluje k fikci.

Tento černobílý expresionisticky laděný snímek byl úspěšný jak u odborné kritiky tak diváků. Byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší film a zapříčinil také vznik kategorie Masky v budoucích oscarových kláních.

-red-
foto/video: © Pannonia Entertainment 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast