Jurečka varuje, že může do osmi let zaniknout až 300 tisíc míst a volá po zvyšování kvalifikace

Přidat na Seznam.cz

V nadcházejících osmi letech se má poměrně výrazně změnit v České republice pracovní trh. Jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka během návštěvy Karlovarského kraje, zaniknout by během této doby přibližně 300 tisíc míst. Dalších zhruba milion pozice čeká výrazná obměna pracovní náplně.

Ministerstvo proto hodlá ve velkém investovat do rekvalifikací a vzdělávání. Lidé by se měli přizpůsobit stále vyšším digitálním nárokům a být připraveni využívat nové technologie. Cílem je podle Jurečkova ministerstva do roku a půl proškolit až 130 tisíc lidí.

„Dnes máme poměrně přesně změřeno na základě dat od firem a i zkušeností ze zahraničí, že v příštích sedmi až osmi letech 300 tisíc pozic, tak jak je známe, zanikne. A u jednoho milionu pracovních pozic dojde k výrazné změně charakteru činnosti a bude to především důsledek digitalizace, kde ty pozice budou vyžadovat digitální kompetence těch lidí,“ sdělil k této problematice ministr Marian Jurečka.

V Karlovarském kraji monitorují vyšší poptávku po rekvalifikacích

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto chce ve spolupráci s Úřadem práce ČR mohutně investovat do dostatečné kvalifikace lidí a podpořit digitální vzdělávání. „Dnes máme poměrně přesně změřeno na základě dat od firem a i zkušeností ze zahraničí, že v příštích sedmi až osmi letech 300 tisíc pozic, tak jak je známe, zanikne. A u jednoho milionu pracovních pozic dojde k výrazné změně charakteru činnosti a bude to především důsledek digitalizace, kde ty pozice budou vyžadovat digitální kompetence těch lidí,“ prohlásil dále Jurečka.

Podle statistik uvedených ředitelem Úřadu práce v Karlových Varech Pavlem Kučerou je o rekvalifikační kurzy zájem i v Karlovarském kraji, meziročně prý monitorují zvýšený zájem až o dvojnásobek uchazečů. Ne každý se však může digitalizaci přizpůsobit. Jak Kučera uvedl, v Karlovarském kraji je velký počet obyvatel tzv. digitálně vyloučených a ti by za nějaký čas mohli mít problém najít si práci. Od nového roku se v kraji rekvalifikačních kurzů zúčastnilo přibližně 600 uchazečů, z nichž zhruba 450 svoji rekvalifikaci dokončilo.

zdroj: idnes, ceskenoviny.cz