Bezpečnější prostředí, méně konfliktů a snížení omezování pacientů: 6 českých nemocnic pracuje na zkvalitnění akutní psychiatrické péče

Končí dvouletý projekt financovaný z Norských fondů zaměřený na humanizaci akutní lůžkové psychiatrické péče v Česku. Do projektu Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví se zapojilo šest psychiatrických nemocnic a akutních lůžkových psychiatrických oddělení. Ty nyní zavádí změny vedoucí k prevenci konfliktů, zlepšení atmosféry na odděleních a snížení potřeby používat omezovací prostředky mezi které patří i kurtování pacientů na lůžku. Pro další nemocnice, které se projektu přímo neúčastnily, budou k dispozici výstupy projektu – praktický kurz zaměřený na zavádění metodiky Safewards pro pracovníky v přímé péči nebo trénink zaměřený na nácvik deeskalačních technik.

Nejjednodušší je konfliktu mezi pacientem a personálem předcházet

Lidskoprávní standard v psychiatrických lůžkových zařízeních je často předmětem kritiky. Situace se sice mírně zlepšuje, nicméně zprávy nezávislých institucí jako je CPT (Výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání) vyznívají stále kriticky. Na nedostatečnou ochranu práv pacientů v těchto zařízeních upozorňuje ve svých nálezech i Veřejný ochránce práv. V roce 2018 proběhly v rámci projektu Ministerstva zdravotnictví ČR audity dodržování Úmluvy osob se zdravotním postižením OSN dle metodiky WHO. Mezi identifikovanými nedostatky vystupovala problematika omezovacích prostředků a takzvaných režimových opatření.

Projekt se proto zaměřil na prevenci konfliktů na oddělení pomocí vzdělávání a motivace personálu a zavádění kroků metodiky označované jako Safewards (v překladu „bezpečné oddělení“).

„Jde o „jemné“ techniky a způsoby práce s pacienty na oddělení, které lze zavést bez nutnosti velkých finančních investic. Jejich cílem je proaktivně předcházet vzniku konfliktů. Přispívá tak k vytváření bezpečné atmosféry na oddělení a snižování nutnosti používání restriktivních opatření.“ dodává k metodice vrchní sestra psychiatrického oddělení Ústřední vojenské nemocnice Tomáš Petr.

V průběhu projektu vznikl praktický kurz zaměřený na zavádění metodiky Safewards pro pracovníky v přímé péči.

Konflikt umí zmírnit vhodně zvolené slovo

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví vyvinulo ve spolupráci se simulačním centrem Psychiatrické nemocnice Bohnice trénink zaměřený na nácvik deeskalačních technik. Během tréninku je personál akutních oddělení vystaven reálným konfliktním situacím a učí se je mírnit vhodně zvoleným slovem.

Přínos komunikačních technik zmírňujících konflikt v praxi potvrzuje i Aleš Jirmus, vrchní sestra oddělení 36 Psychiatrické nemocnice Bohnice: „Personál se snaží řešit složité a konfliktní situace nejprve deeskalačními technikami. Pokud k omezení pacienta v důsledku konfliktu nakonec dojde, snaží se personál omezení co nejdříve přerušit, případně ukončit.“

Zlepšování atmosféry na akutních odděleních

„Na akutních odděleních zapojených do projektu se postupně daří zavádět řadu pozitivních změn: více respektu k pacientům, méně zákazů a bohatší program. Vnímám, že oddělení zapojená do projektu chtějí na implementaci změn dále pracovat a měnit péči k lepšímu.“ hodnotí spolupráci se šesti českými nemocnicemi Pavel Říčan, ředitel Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví.

Toto potvrzují i slova Aleše Jirmuse: „Nelze říci, že máme hotovo, ale změnili jsme kurz, nastavili směr a „plujeme“ za trvalým cílem – humánně pojatou péčí o pacienty v bezpečném a podpůrném prostředí.“

Realizátor projektu:

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví z. s., Lublaňská 21, 120 00 Praha 2

www.cmhcd.cz

Spolupracující nemocnice

  • FN Plzeň
  • FN Ostrava
  • PN Bohnice
  • PN Horní Beřkovice
  • PN Jihlava
  • Ústřední vojenská nemocnice Praha

Kontakty:

Pavel Říčan, ředitel Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví, rican@cmhcd.cz

Tomáš Petr, vrchní sestra psychiatrického oddělení, Ústřední vojenská nemocnice Praha, expert projektu na metodiku Safewards, tomas.petr@uvn.cz

Marek Procházka, psycholog v PN Horní Beřkovice, expert projektu na deeskalační techniky, mpro@email.cz

Aleš Jirmus, vrchní sestra oddělení 36, PN Bohnice, ales.jirmus@bohnice.cz

Lenka Březinová, projektová manažerka, Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví, brezinova@cmhcd.cz

Užitečné odkazy

www.bezpecivpsychiatrii.cz

www.safewards.net

Fotky ke stažení

 

 

Klíčová slova ČR-zdraví-nemocnice-vzdělání-Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.