Hlavní navigace

ESET v Praze rozšiřuje výzkum, nový tým se zaměří na internetové podvody a kriminalitu

30. 4. 2024

Sdílet

Jakub Souček, ESET Autor: ESET

Slovenská kyberbezpečnostní společnost ESET v Praze rozšiřuje výzkumné centrum. Vznikl v něm tým zaměřený na kybernetickou kriminalitu, takzvaný cybercrime.

“Úkolem nového týmu bude cíleně monitorovat útoky kyberkriminálních skupin po celém světě, a to především ransomwarových gangů. V hledáčku bezpečnostních specialistů ale zůstávají také organizované skupiny na internetových bazarech. Nové informace a analýzy pomohou ke zlepšení obrany před těmito hrozbami,” shrnul ESET.

“Mezi kybernetické hrozby, které označujeme termínem crimeware, patří velké kyberútoky, nejčastěji s cílem finančního zisku. Gangy, které za nimi stojí, zpravidla nebývají sponzorované státy, narozdíl od APT skupin. Z oblasti crimewaru je největší hrozbou dlouhodobě ransomware – podle našich dat posiloval v posledním roce o více než 50 procent a rozhodně se nejedná o hrozbu, která by byla na ústupu,” doplnil Jakub Souček z ESETu, který nový tým vede.

ESET například loni odhalil ruskojazyčné skupiny, které realizovaly podvody na Bazoši, Sbazaru, Vintedu a dalších e-commerce službách. Podobné aktivity pomáhají i české policii, která každoročně registruje výrazné nárůsty kyberkriminality, které nezvládá vyšetřovat. ESET v této oblasti s policií spolupracuje.

Slovenská společnost má dlouhodobě v Česku silnou inženýrskou základnu. Kromě Prahy má lidi také v Brně a Jablonci nad Nisou. V roce 2022 oznámila investici 200 milionů korun do jejich rozšíření.

Policie a ESET odhalili ruskojazyčné skupiny stojící za podvody na Bazoši, Sbazaru, Vinted a spol. Přečtěte si také:

Policie a ESET odhalili ruskojazyčné skupiny stojící za podvody na Bazoši, Sbazaru, Vinted a spol.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).