Hlavní obsah
Zdraví

Ze života anesteziologa: Jak je to s posledním jídlem a pitím před operací?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Jdete na plánovanou operaci a děsíte se představy, jak budete před výkonem několik dní nedobrovolně hladovět? Nezoufejte! Nebudou to dny, ale hodiny. Pojďte si přečíst, jak to s tím hladomorem před operací ve skutečnosti je.

Článek

Proč je zásadní být před operací nalačno

Operace, ke které je zapotřebí anesteziolog, bude vyžadovat nějakou formu anestezie. Může to být celková anestezie, přispání (neboli sedace), či některá z metod nervových blokád (spinální, epidurální). I u operací, kde jen hrozí, že by se mohl výkon zkomplikovat a skončit nějakou formou přispání, je potřeba mít prázdný žaludek.

Během anestezie hrozí, že se obsah žaludku dostane do dýchacích cest, kde způsobí komplikace jako záněty (od malých po ošklivé zápaly plic) a v nejhorším případě akutní dechovou nedostatečnost, která může nakonec vyústit i v život ohrožující stav na operačním sále.

Co přispívá k možné aspiraci jídla/tekutin ze žaludku

Riziko aspirace=vdechnutí zvyšují:

  • anestetika, která vedou k povolení těla, a tudíž i povolení žaludečních svěračů
  • relaxancia- léky, které cíleně vedou k povolení všech svalů v těle (jsou nutné pro intubaci)
  • poloha na zádech/hlavou dolů (například u laparoskopických operací)
  • obezita- pokud na žaludek tlačí velké břicho, opět to zvyšuje riziko vytlačení žaludečního obsahu vzhůru

Kdy je bezpečné se naposledy najíst

Nejprve je nutné poznamenat, že některé operační výkony potřebují jiný čas lačnění (zvláště ty, kde se bude operovat trávicí ústrojí, či se kolem něj během zákroku půjde).

Takže se řiďte tím, co vám doporučí ošetřující lékař před operací. Pravděpodobně zde bude i potřeba nějaké střevní přípravy (klystýr).

U všech ostatních výkonů potřebující anestezii platí 6 h lačnění. To je dostatečný čas, aby se potrava z žaludku přesunula do střevního oddílu.

V praxi to bude vypadat tak, že před plánovanou operací budete moct jíst do půlnoci. Doporučuje se lehká večeře, žádná kachna s osmi a zelím.

Jak je to s tekutinami

Příjem tekutin je tolerován do 6. hodiny ranní v den operace/2 h před plánovaným výkonem. Od půlnoci v den operace pijte již jen vodu bez bublinek či neslazený čaj.

Mateřské mléko a Sunar

Poslední kojení může být 4 h před operací dítěte.

Pro dětský sunar však platí zmiňovaných 6 h od poslední dávky.

Foto: Pixabay

Jak tedy vidíte, před operací není nutné cíleně trpět hladem.

Někdy to ale takhle ideálně nevyjde.

I pacient chybuje a zdraví je na prvním místě

Někdy se stane, že lačníte déle, než bychom chtěli, protože jdete na operaci až odpoledne/večer. A i když to někdy může být dlouhé a nepříjemné, zvlášť v horku v létě nebo pokud jdete na řadu až mezi posledními operanty, vydržte před operací nejíst. Na tekutinách se dá domluvit. Jídlo je ale problém. A pokud už to nevydržíte/zapomenete a najíte se (a ano, stačí i malá sušenka), řekněte nám to. Bohužel jsem zažila několik situací, kdy tato nepřiznaná banální chyba málem stála pacienta život. V jednom případě málem došlo i na zajištění dýchacích cest koniopunkcí (takové to řezání do krku, když se nám nedaří zajistit dýchací cesty jinak).

Závěrem

Doufám, že jste se dozvěděli zajímavé informace.

Kdybyste měli nějaké dotazy/nápady na články, které byste si rádi přečetli, neváhejte si o ně napsat.

Shrnutí:

  • Poslední jídlo snězte do půlnoci.
  • Poslední pití vypijte v 6 h ráno v den operace.

Zdroje:

Nemocniční směrnice

Paul G. Barash: Klinická anesteziologie

Praxe anesteziologa v nemocnici

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz