Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zmrzlina, nebo pivo? S úctou k řemeslu bych synovi radši koupila půllitr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Čím se osvěžíte vy? Práškovou šmakuládou rozmíchanou ve stroji, nebo nápojem ze 4 přírodních surovin, který se vyrábí týdny?

Článek

Čím se osvěžit v horkých dnech? Někdo vsadí na pivo, někdo na zmrzlinu. Někdo si dá obojí. První teplé dny letošního roku ukázaly, jaké trendy můžeme čekat v prodeji zmrzliny. Na úvod samozřejmě musím uvést, že nemám nic proti kvalitní, domácí, řemeslné zmrzlině. Ta ať stojí klidně stokoruny, pokud za to bude složení a chuť stát.

S čím mám ale problém, to jsou klasické práškové šmakulády, které dneska najdeme skoro ve všech stáncích se zmrzlinou. Během několika horkých dní jsme se synem navštívili několik míst. A na každém jsem se divila úplně stejně. Porce „malé“ zmrzliny se pohybovala v rozmezí 30 – 40 Kč. No, tomu říkám drahota.

Kolik stojí zmrzlina?

Kolik může stát taková stogramová porce zmrzliny? Tedy té mnou popsané šmakulády, která se nasype do stroje, rozmíchá se a už se může točit do kornoutků? Jestli si myslíte, že je to v korunách, nepletete se. Alespoň to tvrdí tam, kde si můžete zmrzlinový stroj i směs zakoupit. Motivací pro budoucího prodejce zmrzliny má být to, že s danou směsí se může dostat na cenu pouhé 4 koruny na jednu porci.

No, tomu říkám marže. Nasypat do stroje prášek, smíchat ho s tekutinou, chvíli počkat a servírovat. A za každou vytočenou porci inkasovat od zákazníka 35 korun. No, to asi nebude úplně špatný byznys. Zvlášť na hodně frekventovaných místech.

Kolik stojí pivo?

Za stejnou cenu, za částku 35 Kč, dnes můžete v levnějších hospůdkách pořídit i půllitr piva. Je směšné se domnívat, že by ho hostinský kupoval od pivovaru také za 4 koruny. Takovou marži jako na zmrzlině nikdy mít nebude. Přesto stojí stejně.

A jak se takové pivo vyrábí? No, nejdřív je potřeba slad, potom voda, následně chmel a na závěr kvasnice. 4 přírodní suroviny, které zajistí, že vznikne třeba typický český ležák. Aby chutnal, je třeba dodržet nejenom jednotlivé fáze vaření piva, ale je třeba mu dát i čas na kvašení a potom ležení. Než se pivo z pivovaru dostane do sklenice hosta, trvá to několik dlouhých týdnů. A přitom stojí stejně.

Čím se osvěžím?

Je na každém, čím se v horkých dnech osvěží. Když si mám vybrat já, radši sáhnu po nápoji, na jehož výrobu byly potřeba týdny času, je složen ze 4 přírodních surovin a má v naší zemi určitou tradici. Rozhodně se neosvěžím něčím, co stojí stejně, na čem má prodejce náklad 4 koruny a co vyrobí tím, že do stroje vysype prášek.

Podávat alkoholické nápoje nezletilým se nesmí, kvalitních řemeslných zmrzlináren je v mém okolí jako šafránu, nanuky na pultech obchodů také nepatří k nejkvalitnějším, takže i přes mé výhrady, se stanu i toto léto nucenou obětí tohoto okrádání za bílého dne.

Anketa

Čím se osvěžíte radši?
Zmrzlinou
6,3 %
Pivem
78,3 %
Něčím jiným
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 189 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz