Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak český Honza „k brain gainu“ přišel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Young Caritas CZ / Eva Rozkošová

Kristýna Štecová, koordinátorka programu EVOCA, píše o přínosu zahraničního dobrovolnictví pro tuzemskou společnost.

Vyrazit na zkušenou do světa, to není žádná novinka. Známe ji už z pohádek, kdy si Honza zabalil buchty a opustil teplo domácí pece. Došel možná jen do sousedního města, ale získal zkušenosti a osamostatnil se. A pozor, ne vždy se vrátil domů.

Článek

Český Honza se vlastně stal předchůdcem fenoménu známého v angličtině jako „brain drain“, tedy odliv mozků. Avšak existuje take opačný proces, říkejme mu třeba „brain gain“, a o ten nám mimo jiné jde v projektu mezinárodního dobrovolnictví EVOCA, kterého jsme v Young Caritas Česká republika hrdou součástí.

Z dnešního pohledu můžeme říct, že Honza byl předchůdcem fenoménu zahraničního dobrovolnictví a ve světě zúročil všechny buchty, které mu maminka s láskou napekla. A když se po měsících vrátil domů, nastal opačný efekt, tedy „brain gain“. Tento pojem oficiálně neexistuje, a to je škoda. Přijde mi totiž geniální.

Popisuje myslím dost přesně dnešní koncept zahraničních dobrovolnických programů, kdy mladí lidé vyrážejí do ciziny, aby se učili a rozvíjeli. Jsou nezávislí a mohou si dovolit nevydělávat, přitom nabírají zkušenosti a know-how, které v budoucnu zúročí. To je první rovina. Druhou je přínos pro místní komunitu, které dobrovolník věnuje svůj čas, energii a nápady. Třetí rovinou je pak přínos pro společnost, které se zkušení a ostřílení mladí lidé vrátí domů. Je to něco, co by každá rozumná společnost měla chtít a podporovat. Když zůstaneme u anglických pojmů, můžeme to nazvat win win win.

Teď si asi myslíte, že pokud chcete být pro svou zemi po návratu přínosem, musíte jet do takové, která je rozvinutější než ta vaše. Musíte směřovat do Kanady, Singapuru nebo alespoň na neplacenou stáž do Paříže? Zdaleka ne. Je dobré nechat doma přesvědčení, že jako Středoevropan/ka se ve státech globálního jihu nemáte co naučit. Naopak v jiných zeměpisných šířkách, kde často řeší velmi podobné lokální i globální problémy jako my, můžete objevit jiný úhel pohledu, získat nadhled a vyzkoušet si mnoho nového přímo v terénu. Mimo to v těchto zemích pracuje řada respektovaných organizací, které mají zázemí, fungující procesy a širokou paletu možností. Dobrovolnictví tam může být opravdu formující zkušeností i zásadním zářezem do životopisu.

A když se tedy rozhodnete vyrazit, co si ve 21. století zabalit s sebou? Určitě otevřenou mysl, touhu po zkušenostech a zážitcích, trochu pokory a hodně odvahy. Ještě předtím mrkněte na náš web a zjistěte, zda mezinárodní dobrovolnictví pod Charitou je to pravé pro vás.

Za Young Caritas Kristýna Štecová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz