Hlavní obsah
Lidé a společnost

Péče o blízké v České republice: Hrdinský úkol milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V České republice se o své blízké stará až milion lidí. Ve většině případů jde o nemohoucí seniory. Tito lidé, kteří pečují o své blízké, často musí přejít v práci na poloviční úvazky .

Článek

V České republice se o své blízké stará až milion lidí. Ve většině případů jde o nemohoucí seniory. Tito lidé, kteří pečují o své blízké, často musí přejít v práci na poloviční úvazky a ocitají se na hranici chudoby. Finanční situaci by mohly vyřešit dávky a příspěvky od státu, ale česká legislativa pojem neformální pečující vůbec nezná.

Podle průzkumu iniciativy Eurocarers, která se snaží, aby země v Evropě uznávaly a zlepšovaly neformální péči, vyplývá, že 60 procentům lidí péče o blízké negativně ovlivnila zdraví. Data také ukazují, že péče je velmi nerovnoměrně rozdělena. V České republice jsou 9 z 10 neformálně pečujících ženy.

Stovky tisíc Čechů pečují o své blízké, ale někdy potřebují sami odpočinek. Odlehčit jim mohou centra neformální péče. Až 300 tisíc lidí pečuje v Česku o rodinu nebo své blízké. Obětují jim vlastní čas, práci i koníčky. Sami ale potřebují pomoc, která se jim často nedostává. Ve většině případů se o blízké starají ženy ve středním věku: mnohdy se tak starají zároveň o děti i nemocné rodiče.

Nově proto začala vznikat Centra neformální péče a další podporu plánuje i stát. První se otevřela v Havířově, Uherském Brodě a další teď v Praze. V Havířově testuje novou službu Česká asociace pečovatelské služby už zhruba půl roku a za tu dobu ji využilo přes 100 lidí.

Péče o blízké je náročný úkol, který vyžaduje obětavost, trpělivost a lásku. Ale je také důležité, aby pečovatelé dostali potřebnou podporu a uznání za svou práci. Je na čase, aby se na tuto problematiku začalo více upozorňovat a aby se vytvořily lepší podmínky pro ty, kteří se starají o své blízké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám