Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co všechno o nás prozrazují oči?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

Kromě barvy očí se na vnímání vzhledu - ale možná i povahy člověka - podílí i jejich tvar, velikost, umístění v obličeji, a to někdy docela výrazně…

Článek

To potvrzují i četné průzkumy. Ty i přes svou různorodost probíhaly v podstatě na stejném principu. V jednom z těch nejrozsáhlejších si respondenti za dvě hodiny prohlédli 120 různých obličejů, napůl žen a mužů.

Po každé fotografii odpovídali krátce na otázky, jak na ně zapůsobily. Vždy se přitom jednou objevil obličej stejného člověka, jen s digitálně upravenými detaily - jiný tvar očí (hloubka, velikost, šikmost, rovnoměrnost, vzdálenost od sebe, atd.)

Ani jeden z 1500 účastníků nerozeznal, že opakovaně spatřil tvář stejného člověka. Názor na něj se po každé proměně lišil, ovšem v tom, jak na ně poté zapůsobil, se až v 75 % shodoval!

Model, který „vyfasoval “velké oči, byl většinově vnímán jako zvídavý, kreativní, soucitný, chytrý. Muž se ženám zdál romantický, eroticky přitažlivý, jeho pohled hodnotily jako mírný a vřelý.

Když dostal naopak malé, převážila u něj jako hlavní vnímaná vlastnost ostražitost, perfekcionismus, až puntičkářství, prozíravost, smysl pro detail, zatvrzelost.

Buď působil věrohodně, nebo naopak, podle pohlaví. V případě nouze by ho požádalo o pomoc osm z deseti žen, ale jen jeden muž! Vysoká míry shody platila i u dalších „parametrů.“

Na základě toho vznikl následující přehled. Začneme častýma, kulatýma očima. Lidé s nimi jsou obvykle vnímáni jako společenští, impulzivní, emocionální, okouzlující pro opačné pohlaví, s dramatickým talentem, ale i nadměrnou náladovostí.

Takzvané prominentní oči, velké, výrazné, až dominující tváři, působí na druhé komunikativně, přátelsky, laskavě, soucitně, nejpozitivněji ze všech. Když pak mají tvar mandle, vyvolají pocit tajemnosti, citlivosti, lidského tepla, sebekázeň, cílevědomost, „selský“ rozum a umělecké vlohy.

Uzavřené, hluboko posazené oči působí dojmem soustředění na daný úkol, schopnost proniknout k jádru věci, touhu znát příčinu, všeho, co se děje. Byly označeny za vědecké, ale i nekomunikativní, nespolečenské, samostatné, netolerantní.

Z očí blízko u sebe vyplývalo „úzké vidění“ světa, nevnímání celku, ale jen detailu, úzkoprsost, nevýbojnost, introverze, závislost na rodičích, u žen nevěrohodnost, vypočítavost.

Naopak, z těch, co se nacházely daleko, sálala energie, rozhodnost, touha vést ostatní, experimentovat, dávat přednost alternativnímu řešení před vyzkoušeným. Na druhou stranu ale i neúcta k autoritám.

Když jsou oči posazeny nerovnoměrně, jedno výš, nebo níž, znamená to schopnost nazírat na věc z různých úhlů, přemýšlet o nich, v mžiku vyhodnocovat informace v mžiku a správně analyzovat, proniknout až do hloubky každého problému a najít nejlepší řešení.

„Pohled šelmy“ je známý termín, méně se ví, že ho vyvolávají oči zkosené nahoru. Mají ho údajně nejčastěji modelky, typické pro ně je, že často už od dětství vědí přesně, co chtějí, jdou za svým cílem a využijí úplně všechny prostředky, aby ho splnily.

Mívají erotický nádech, vědí o tom a cíleně toho využívají až zneužívají. Jejich protipól, oči zkosené dolů - jde obvykle o jedince, kteří se pomalu a neradi rozhodují z obavy, aby něco nezkazili, vyhýbají se zodpovědnosti za sebe i za jiné. Jsou ale loajální za všech okolností, vlastní iniciativu ovšem čekat nelze. Uplatní se obvykle v úřednických profesích.

Protikladně působí ty, co jakoby až vystupují z obličeje, sálá z nich obrovská energie (umí ji přenést na ostatní, jak duchovně, tak dotekem ruky) činorodost a všestrannost ale i dominance, touha po obdivu.

Umí vášnivě milovat, ale i nenávidět a škodit. Šikmé oči nejsou výsadou Asiatů, navíc je nemají, je to jen dojem, jsou překryty kožní řasou, která kdysi dávno sloužila jako ochrana proti písku z pouště.

Zešikmené oči dolu značí jemnost, ochotu pomáhat, ale i občasné sklony k melancholii, malomyslnosti, nahoru (říká se jim kočičí) optimismus, zvědavost, bystrost, odhodlanost, fyzickou zdatnost.

Méně časté, ale výrazné v obličeji, jsou visící víčka, lidé vypadají zdánlivě ospale, až opile, i když nejsou ani jedno. Kupodivu je respondenti hodnotili spíš jako teplé, plné radosti ze života a díky tomu, že vypadají polozavřené, i smyslné.

Stejně neobvyklé jsou tzv. oči s kapucí, jde o mírné vyboulení na horních víčkách. Zdají se menší, než ve skutečnosti jsou, to evokuje protikladnost, na jedné straně z nich čiší dojem ochoty pomáhat nezištně ostatním, na druhé sklony k úzkostem, podceňování sebe sama, což vede k tomu, že nedosáhnou na vedoucí funkce, i když na ně mají schopnosti.

Na závěr průzkumu se hodnotilo, jak lidé vnímají obočí a jaký má význam na vzhled. Oči zůstávaly stále stejné, jak velikostí tak barvou, a měnil se jen jeho tvar a objem. Úkolem účastníků bylo charakterizovat krátce své pocity.

Zde jsou výsledky: Husté - strohost, odměřenost. Úzké - nervozita, podrážděnost. Řídké - málo životní energie. Přímé - aktivita, pohotovost. Zakřivené - zvědavost, zvídavost. Obloukovité - vysoká představivost. Stoupající nahoru - ambiciózní. Svažující se dolů- netrpělivost. Daleko od sebe - snadná ovlivnitelnost. Blízko sebe - vysoká míra energie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz