Zjištění ze kterého mrazí : Vědci prozkoumali buňky mladých lidí, zarážející zjištění o rakovině!

Obavy, které vědce strašily již dříve, jsou děsivě skutečné – i tkáň zdravého člověka je protkaná mutacemi. Výzkumníci zjistili, že ve tkáních se plynutím času vytvářejí nové a nové mutace, z nichž některé mohou být příčinou vzniku onkologického onemocnění.

Počet mutací v DNA se zvyšuje přibývajícím věkem. Ty, které vznikají ve zdravých tkáních, vědci označují jako somatické. Právě na ně se zaměřila nová studie zveřejněná v magazínu Science, která odhaluje, jak se buňky chovají ve zdravé tkáni během stárnutí, resp. plynutí času v rámci celé délky lidského života.

Výzkumníci z britského institutu Wellcome Sanger Institute a MRC Cancer Unit na Cambridgeské univerzitě zkoumali tkáň z jícnu odebraného devíti lidem ve věku od 20 do 75 let.

Ani jeden z těchto lidí netrpěl rakovinou jícnu nebo jiným zdravotním problémem souvisejícím s tímto orgánem. Vzorky podrobily důkladnému genetickému testování, jehož cílem bylo hledání zmutovaných buněk.

Mutují iu velmi mladých lidí

Je překvapující, že už ve velmi mladém věku, tedy ve věku 20 let, našly v každé buňce stovky mutací. U starších dobrovolníků jich bylo až kolem 2 tisíc. Vědci však uklidňují, že pouze změny v určitých specifických genech podněcují vznik rakoviny.

Více než polovina zdravých buněk jícnu měla u lidí ve středním věku mutace v genech, které souvisejí s rakovinou. Jak se ke studii vyjádřil jeden z jejích autorů, profesor Phil Jones, výzkumný tým byl šokován svým objevem.

Pokračování na další straně